Mai bine mai târziu decât niciodată: opera rock „Meșterul Manole” revine în...

Mai bine mai târziu decât niciodată: opera rock „Meșterul Manole” revine în atenția publicului, după cinci ani de „pauză“

0
DISTRIBUIȚI
Opera rock Meșterul Manole revine la Timișoara după cinci ani de pauză

Josef Kappl, binecunoscutul muzician timișorean, care a creat printre altele şi opera rock „Meşterul Manole” a anunțat că, după cinci ani de „pauză“, timișorenii se vor putea delecta din nou cu o reprezentație a acestui proiect.

„Meșterul Manole” se reîntoarce la Timişoara în 10 decembrie, la Sala Capitol, a anunţat artistul, care va da toate detaliile în scurt timp.

Vă reamintim că premiera naţională a operei rock „Meşterul Manole” – eveniment înscris în programul de activităţi pentru candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 – a avut loc în luna noiembrie a anului 2013, la Filarmonica Banatul, muzica acestui ambiţios proiect aparţinându-i lui Josef Kappl. Deși autoritățile locale au promis sprijin pentru această operă rock, ani de zile proiectul a fost pus pe „pauză“, fapt care a creat o justificată nemulțumire pentru Josef Kappl.

„S-a împlinit un an de la cel mai important eveniment al carierei mele muzicale: premiera națională (unii au numit-o chiar mondială) a operei rock-simfonic «Meșterul Manole», prima lucrare de acest gen în România. Munca la crearea acestei lucrări, pe libretul lui Victor Cârcu, autor, regizor și dramaturg, (cunoscut publicului român prin textele unor piese Phoenix ca Fată verde, Mugur de fluier, Nunta, Dansul codrilor), a durat 5 ani, în perioada dintre 2008-2012.


În 2008 am pus prima piatră de temelie a operei prin lansarea unui EP cu piesa titulară a ei, „Pe Argeș în jos». Lansarea a avut loc cu ocazia unui concert Mircea Baniciu și prieteni, la Sala Palatului din București. În fine, «Opera rock-simfonic Meșterul Manole» a fost aleasă prin votul unanim al Consiliului Local din Timișoara, drept «vârf de lance» în concursul orașului Timișoara pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. Premiera a fost posibilă numai și numai cu sprijinul domnului Corneliu Nicolae Vaida, care a propus orașului Timișoara lucrarea, domnului director general al Filarmonicii Banatul Ioan Coriolan Gârboni, primul care a dat atenție creației mele, domnului Radu Popa dirijorul orchestrei Filarmonicii Banatul, doamnei Lorena Vlad Peședinta Asociației Pro Philharmonia cu care am încheiat contractul de colaborare și bine-nțeles cu sprijinul și angajamentul fiecărui membru în parte al orchestrei. Premiera s-a bucurat de un mare interes din partea publicului care ne-a onorat cu o sală arhiplină și de un mare succes cu nenumărate aplauze la scenă deschisă și de ovațiuni furtunoase și interminabile la final. Ei, după premieră s-a făcut liniște, așa încât ajunsesem să mă-ntreb dacă a fost adevărat sau am visat. Contactul s-a întrerupt dintr-o dată, deși pe lângă premieră au mai fost stabilite încă 5 reprezentații ale operei. A fost chiar vorba de un turneu național, care avea în itinerar Bucureștiul, Iașul, Craiova, Clujul și chiar Curtea de Argeș, leagănul legendei cu Meșterul Manole. Am înlesnit chiar contactul cu orașul Curtea de Argeș. Însă până acum nu s-a întâmplat nimic. Știu doar din auzite că s-a depus o activitate intensivă din partea domnului Gârboni și a doamnei Vlad în vederea realizării acestor reprezentații, dar amănunte și cauzele pentru care nu se întâmplă nimic, nu-mi sunt cunoscute. Eu, ca autor al acestei opere, nu am atribuția de a lua contact cu oficialitățile orașului Timișoara. Știu doar și sunt convis că publicul e interesat de «Meșterul Manole», spunea cu patru ani în urmă binecunoscutul muzician timișorean Josef Kappl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.