Maternitatea nouă a Spitalului Județean Timișoara va fi terminată cel târziu în...

Maternitatea nouă a Spitalului Județean Timișoara va fi terminată cel târziu în anul 2022. Care este valoarea investiției

0
DISTRIBUIȚI

Noua maternitate pe care Consiliul Judeţean Timiş vrea să o ridice pe un teren de lângă Spitalul Judeţean din Timişoara ar putea fi gata în următorii patru ani. Va avea sute de paturi, mai multe săli de operaţii şi un centru de fertilizare in vitro. Investiţia se ridică la peste 10 milioane de euro.

CJ Timiş a semnat contractul de finanţare pentru proiectul noii maternităţi în 3 octombrie. Proiectul este intitulat BabyROHU (“Copiii dincolo de frontiere – conectarea serviciilor de sănătate în domeniul obstetrică – ginecologie și de îngrijire neonatologică între Spitalul Clinic de Urgență Județean Pius Brânzeu Timișoara și Clinica de Pediatrie din Szeged”).

Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a explicat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că CJT şi Spitalul Judeţean din Timişoara vor beneficia de 12 milioane de euro, pentru realizarea noii maternități și dotarea acesteia cu aparatura necesară. “Lansăm un proiect strategic de care cred că se vorbește de peste zece ani de zile, și anume, construcția unei noi Clinici de Obstetrică – Ginecologie în Timișoara. Proiectul este finanțat prin programul IPA România – Ungaria, avem ca parteneri Universitatea din Szeged, Clinica de Pediatrie. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 13,5 milioane de euro. De 12 milioane de euro beneficiază Consiliul Județean Timiș și Spitalul Județean Timișoara, iar de aproximativ 1,5 milioane de euro Universitatea din Szeged, parteneri în cadrul proiectului.


Liderul de proiect este consiliul județean, care are ca responsabilitate realizarea studiului de fezabilitate, proiectarea și construcția propriu-zisă a maternității. Partenerul nostru din România, spital județean, are ca și responsabilitate achiziționarea de aparatură medicală pentru dotarea clinicii, iar partenerii din Ungaria – reconstrucția și echiparea a două compartimente ale Spitalul Universitar din Szeged”, a declarat Călin Dobra.

Șeful CJ Timiș a mai explicat că proiectul realizării noii maternități a fost aprobat la faza de notă conceptuală, iar în acest moment este în lucru studiul de fezabilitate. Până în martie 2019, studiul de fezabilitate trebuie depus pentru aplicația finală, apoi urmează semnarea contractului de finanțare final pentru proiectarea și execuția investiției.

“În anul 2019 va trebui să primim contractul de finanțare, apoi se va demara proiectarea și execuția propriu-zisă. Mi-e greu să dau un termen final al lucrărilor, este vorba de o investiție majoră. 2021 – 2022 poate fi un termen realist de finalizare a lucrărilor. Din bugetul proiectului, patru milioane de euro sunt arondați pentru aparatura medicală. Discutăm de valori estimative, la finalul studiului de fezabilitate vom ști exact”, a detaliat Călin Dobra.

Pe de altă parte, Izabela Petre, din partea Maternității Bega a Spitalului Județean Timișoara, a precizat că noua clădire va avea cel puțin 130 de paturi și patru săli de operație. De asemenea, în noua maternitate va fi redeschis centrul de fertilizare in vitro.

“Avem șansa de a avea o maternitate modernă. Din anul 1920 datează Maternitatea Bega, este o clădire foarte veche. În acest moment, nu avem secția de fertilizare in vitro, deși am fost primii din România în care s-au realizat astfel de proceduri. Nu funcționează acest departament pentru că nu avem avizele necesare, spațiu suficient, echipamente necesare, chiar dacă profesional avem competențe la nivel înalt”, a precizat Izabela Petre.

Anual, la Maternitatea Bega a Spitalului Județean Timișoara vin pe lume între 2.500 și 2.800 de copii și sunt realizate în jur de 1.400 de intervenții din sfera ginecologică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.