Nicolae Robu, criză de nervi în Consiliul Local Timișoara după ce rectificarea...

Nicolae Robu, criză de nervi în Consiliul Local Timișoara după ce rectificarea de buget a picat la vot VIDEO

4
DISTRIBUIȚI

A fost scandal, astăzi, în ședința de îndată a Consiliului Local Timișoara. Acesta a fost provocat de primarul Robu, care s-a arătat nemulțumit de faptul că un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea rectificării bugetului local al Municipiului Timișoara pe anul 2018 nu a trecut. În documentația care însoțește proiectul se arată că era nevoie de rectificarea bugetară în condițiile în care, în urmă cu aproximativ o lună, a fost aprobat, tot în Consiliul Local Timișoara, un împrumut de peste 100 de milioane de lei de la Trezorerie. Banii au fost necesari pentru ca reprezentanții Colterm să-și poată plăti facturile în sezonul rece, astfel încât să poată fi asigurată căldura în această iarnă. Între timp, banii au fost și virați în conturile Primăriei Timișoara.

Activistul civic Cristi Brâncovan a ținut să ia cuvântul în plen pentru a solicita organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestui proiect, pe motiv că așa prevede legea. „Sunteți obligați să faceți dezbatere publică și vă recomand să o faceți. Dacă nu doriți, eu îmi rezerv dreptul de a acționa hotărârea în contencios administrativ”, a precizat Cristi Brâncovan. Dan Idolu, liderul consilierilor locali PSD din CLT, a precizat, în glumă, că „ar fi bine să fie și domnul Dimeca (n.r. – consilier local PNL) atât de curajos”, în condițiile în care consilierul a lipsit, iar Brâncovan a stat pe scaunul său atunci când a vorbit  la microfon.

„Prezența acestui proiect pe ordinea de zi nu este întâmplătoare. Avem și situații de forță majoră. Vrem binele sau răul acestui oraș? Între cele două lucruri trebuie să decidem. (…) Hai să fim serioși și dedicați interesului orașului. Împrumutul a fost aprobat deja. Dacă nu vreți binele orașului, nu aprobăm bugetul. Nu putem utiliza banii dacă nu avem rectificarea de buget conexă”, a încercat să explice Nicolae Robu.

Proiectul de hotărâre a fost supus votului, însă a căzut, în condițiile în care doar 13 persoane au votat pentru, iar ceilalți nouă consilieri locali prezenți la ședință s-au abținut.


Nicolae Robu a devenit nervos după ce proiectul a trecut, asta în condițiile în care nu și-a asigurat majoritatea în plen, consilierul local PNL Radu Dimeca fiind absent.

„Vă rog, ne vedem nevoiți să mai convocăm o ședință. Și în anul 2016, când a fost dat afară viceprimarul PSD pentru că a votat pentru un proiect, dacă nu vota pentru, pierdeam fonduri europene, atunci era în fruntea PSD Timiș un om, e o șansă pentru PSD că a scăpat de el. Aici a fost o colaborare pentru lucruri majore de interes și la Consiliul Județean Timiș, și la Consiliul Local Timiș, mult mai bună din partea noastră în consiliul județean, dar aici am făcut ce trebuia împreună. Mâine organizăm dezbatere publică și apoi ședință de îndată. Nu cred că e chiar a nimănui țara asta, încât să fie boicotat interesul public chiar în maniera asta”, a precizat Nicolae Robu, nervos.

Apoi, edilul a mers la consilierul local PSD Dan Idolu pentru a-l lua la rost. „Domnul primar m-a amenințat”, a spus la microfon Idolu. „Nu v-am amenințat”, i-a replicat primarul. Pe de altă parte, Dan Idolu a ținut să precizeze că „în general, într-o democrație, majoritatea asumată trebuie să-și asigure numărul de voturi necesare. Nu este de vină o parte a consilierilor care sunt în opoziția asumată. Trebuie să asigurați majoritatea”.

Nicolae Robu nu s-a lăsat mai prejos și a început să strige în plen că „este un act de boicot. Asta se numește ce ați făcut azi, nu există alt termen. Orice explicație ați încerca să dați, nu ieșiți din această calificare. Boicot, asta este. Și altă dată am avut dezamăgiri, dar chiar la așa ceva? Cred că timișorenii vor ține minte ce ați făcut. Mie mi-ar fi rușine să merg între oameni, vine 1 Decembrie”.

Dan Idolu i-a replicat primarului faptului că nu este un liberal convins, ci unul „împrumutat”, și a acuzat faptul că se dorește mărirea cheltuielilor salariale în mai multe direcții ale municipalității. „Nu se mărește salariul la nimeni, terminați cu astea. Împrumutul nu se ia pentru așa ceva. Vreți să blocați un credit. Nu s-au majorat salarii în Primăria Timișoara, nimeni nu a beneficiat de majorare de salarii”, a precizat Nicolae Robu.

În discuție a intervenit și consilierul local independent Adrian Orza, care a atras atenția asupra faptului că „nu mă simt confortabil că există presiune asupra felului în care colegii mei votează. Nu mă simt confortabil că se fac presiuni. Unii oameni s-ar putea simți presați și vor vota într-un anumit fel. 12 ani am fost în executiv, dar nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Este dreptul oricărui consilier să voteze cum crede de cuviință. Dacă a picat, trecem la următorul punct și asta e”.

4 COMENTARII

  1. Multe bugete de instituții din cadrul PMT au fost de la început insuficient fundamentate acoperind doar 11 luni.de aceea se face rectificare sa nu ramana angajații fara salariu pe luna noiembrie din bugetul curent 2018.

  2. Suplimentari salariale la poliția locală?! De ce? Multi , inutili și degeaba! Pentru ce salarizarea aceasta? Un asazis ” polițist” local expert in frezat pătrunjel câștigă dublu față de un inspector al direcției fiscale în condițiile în care nu-și justifică nici macar existența!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.