Nou traseu tematic în Banat: „Pe urmele împărătesei Elisabeta” FOTO

Nou traseu tematic în Banat: „Pe urmele împărătesei Elisabeta” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Turiștii care-și propun să viziteze frumusețile din Parcul Național Domogled – Valea Cernei pot parcurge un nou traseu tematic, intitulat “Pe urmele împărătesei Elisabeta”.

Cu scopul atragerii a cât mai mulți vizitatori, administratorii Parcului Național Domogled – Valea Cernei, aflat și pe teritoriul județului Caraș-Severin, au inaugurat, în această toamnă, un traseu tematic inedit. Atracția se numește “Pe urmele împărătesei Elisabeta”, în condițiile în care Sisi era îndrăgostită de zona Băile Herculane, pe care a vizitat-o de mai multe ori.

Concret, reprezentanții parcului național au montat în cadrul noului traseu tematic cinci panouri informative referitoare la istoricul acestuia. Și anume, la Foișorul Galben, Foișorul Ciorici, Foișorul Roșu și Poiana cu Peri, locuri care des au fost vizitate de Împărăteasa Elisabeta.

Cum a ajuns Sisi la Herculane

În primăvara anului 1887, la recomandarea medicilor, Împărăteasa Elisabeta avea să petreacă un sejur de șase săptămâni la Băile Herculane. Asta după ce, începând cu anul 1880, împărăteasa a suferit câteva crize de reumatism, fapt ce a determinat-o să renunțe la călărie. Pentru că era o persoană activă și iubitoare de mișcare, Împărăteasa Elisabeta și-a descoperit, în scurt timp, pasiunea pentru drumeție.

Astfel, cu scopul de a-și trata afecțiunile reumatice, dar și de a face mișcare în mijlocul naturii, împărăteasa a ales stațiunea Băile Herculane, pe care a îndrăgit-o încă de la prima vizită petrecută aici, în 1884. Sisi a a revenit în 1887, 1890, 1892 și în 1896, cu doi ani înainte de tragicul ei deces.

Sejurul de șase săptămâni al Împărătesei Elisabeta la Băile Herculane, din anul 1887, a fost vehiculat în presă încă din luna martie, când se spunea că Sisi va veni în Banat însoțită de 36 de persoane. Prin urmare, au început lucrări de renovare la vila Tatarczy, în care avea să fie cazată împărăteasa și care avea să poarte, din acel moment, numele de Vila Elisabeta.

De asemenea, a fost comandat mobilier special pentru împărăteasă, iar la parter a fost amenajat un salon de primire, cu oglinzi de Veneția și un candelabru cu sticlă de Murano. În scurt timp, multe familii aristocrate și-au făcut rezervare la administratorul Băilor Herculane, cu scopul de a petrece un sejur în stațiune în perioada în care va sta și împărăteasa.

Totodată, potrivit informaților de pe site-ul Primăriei Băile Herculane, pentru că era cunoscută pasiunea împărătesei pentru drumeții, administrația stațiunii a dispus ca toate traseele din jurul băilor, așa numite trasee de cură, să fie pregătite, băncuțele și chioșcurile pentru popas reparate, potecile curățate și semnalizate.


De asemenea, în cazul în care Sisi ar fi dorit să parcurgă traseul pe munte, la Vârciorova, un batalion roman de vânători de munte era pregătit pentru a da onorurile cuvenite și pentru a asigura garda împărătesei.

În total, potrivit Romsilva, pe raza parcului Național Domogled – Valea Cernei sunt amenajate 34 de trasee turistice, toate fiind deschise publicului.

Parcul Național Domogled – Valea Cernei, situat în sud-vestul României, este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor. Parcul are o suprafață de peste 60.000 de hectare în județele Caraș – Severin, Mehedinți și Gorj, întinzându-se peste bazinul Cernei și munții Godeanu, Cernei, Vâlcanului și Mehedinți.

Domogled – Valea Cernei este unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din România, putând fi străbătut de amatorii de drumeții pe mai multe trasee montane, printre stânci, versanți calcaroși, pajiști și păduri.

Întreaga zonă este acoperită de o vegetație extrem de variată, de la cea alpină până la cea sub-mediteraneană, unde se întâlnesc și câteva specii protejate precum papucul doamnei, clopoțelul de munte, orhideea, garofița de munte sau garofița albă de stânci, foarte rară. Accesul în parc se poate face atât dinspre Timișoara și Caransebeș, cât și dinspre Drobeta Turnu Severin, Orșova, Târgu Jiu, Baia de Aramă, Petroșani sau Lupeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.