Operaţii în premieră, la Timişoara, pentru pacienţii bolnavi de diabet FOTO

Operaţii în premieră, la Timişoara, pentru pacienţii bolnavi de diabet FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara fac operaţii în premieră, ajutaţi de doctori din Anglia, prin care vor să salveze de la amputare membrele inferioare ale pacienţilor bolnavi de diabet, care prezintă risc sporit în acest sens.

Intervenţiile care au loc în aceste zile, la Timişoara, sunt realizate de Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurghie Vasculară de la Spitalul Judeţean din Timişoara şi Frank Bowling, chirurg la Manchester University, Royal Infirmery. „Vom face, sub ghidajul profesorului Bowling, intervenții la pacienți cu diabet și cu probleme ale picioarelor, cele mai grele fiind ulcerele, care nu se vindecă în lipsa acestor tratatmente și care, dacă nu sunt tratate corect, vor duce la pierderea piciorului”, a declarat Mihai Ionac.

Astăzi au fost deja realizate două operaţii; urmează şi altele. „În cazul pacienților cu diabet, tendonul lui Ahile devine mai rigid. Ca urmare a rigidității, pacientul apasă mai mult și face ulcer, și de aici se ajunge la amputație. Se fac amputații și pe laba piciorului. Putem lua tendoane de pe lungimea piciorului în față și le mutăm pe spate. E foarte ușor să tai, oricine o poate face. Ceea ce e greu este să balansezi piciorul. Am un pacient care are o amputație de gambă și una pe laba piciorului și de 5 ani merge la birou cu bicicleta. Când un pacient vine la clinică, mai întâi căutăm o altă variantă de vindecare, nu operăm direct. Obiectivul meu, alături de colegii mei, este să creăm un centru pentru această specializare. Un centru aici, unul la Chișinău, unul la Munster, în Italia. Noi trebuie să învățăm, când pacientul vine cu părți din picior distruse, să facem amputații minore, până la nivelul gleznei, și să încercăm să scădem amputația de coapsă sau de gambă”, a declarat, la rândul său, profesorul Frank Bowling.

În Europa, la fiecare 15 secunde are loc o astfel de amputare. În Marea Britanie, 40% din copiii până la 16 ani sunt obezi, ceea ce înseamnă că au risc crescut de a face diabet. „Aproximativ o treime din pacienții care se adresează clinicii noastre suferă de diabet și aproximativ jumătate din numărul de amputații pe care trebuie să le facem se fac la pacienți cu diabet. Piciorul este o structură foarte complexă, are foarte mutle oase, articulații, tendoane. Când suntem nevoiți să facem o amputație creăm un dezechiblibru major aoclo. O parte din operațiile pe care le facem se referă la plastii de tendoane, tendoanele sunt ca niște sfori prin niște scripeți.


Operațiile se referă la plastii ale acestor tendoane, care au ca scop să readucă balansul în păicior, să readucă echilibrul la mers. Acest lucru va preveni să apară alte ulcere. Alt tip de operații se referă la intervenții de prevenire a ulcerelor”, a mai declarat Mihai Ionac.

În Timiș, aproximativ cinci procente din populația județului suferă de diabet, adică 25.000 de persoane, iar 10% dintre acestea ar avea nevoie de intervenții la nivelul piciorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.