Paradox românesc: planuri pentru un centru pentru pacienţii cu arsuri mari, la...

Paradox românesc: planuri pentru un centru pentru pacienţii cu arsuri mari, la Timişoara, în timp ce un compartiment nou dedicat lor zace nefolosit de aproape doi ani

0
DISTRIBUIȚI
Foto: arhivă

Timişoara are de aproape doi ani un compartiment destinat pacienţilor cu arsuri mari, ridicat la cele mai înalte standarde, care stă închis cu cheia pentru că nu e dotat cu aparatură. Autorităţile anunţă, în schimb, că, în oraşul de pe Bega, peste doi ani ar putea începe construcţia unui centru pentru marii arşi.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a anunţat că patru centre pentru pacienţii cu arsuri mari, dintre care unul la Timişoara, ar urma să fie construite după 2020, „în termen realist”, chiar dacă acestea ar fi trebuit să fie ridicate de acum patru ani, dar „a fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat”. Cele patru centre ar urma să fie construite astfel: două la Bucureşti, unul la Timişoara şi un altul la Târgu-Mureş, potrivit ministrului citat de Hotnews.ro.

Ar fi vorba de un nou corp de clădire, a spus şi managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina, cu o unitate de primiri urgenţe, o secţie de terapie intensivă şi mai multe săli de operaţii.

Epopeea incompetenţei 

Timişoara are un compartiment dedicat tratamentului marilor arşi, ridicat la cele mai înalte standarde, la Casa Austria.


Dar e nefuncţional. Consiliul Judeţean Timiş a finalizat la 31 decembrie 2016 lucrările pentru extinderea Casei Austria, din proprii bani, cu un spaţiu – compartiment cu saloane (iniţial trei, apoi cinci), săli de operaţii, lift, tot ce înseamnă centru modern pentru mari arşi. Acolo au fost angajaţi medici anestezişti, plasticieni şi 17 asistente. Urma ca, în martie 2017, Spitalul Judeţean să organizeze licitaţie pentru dotarea compartimentului cu echipamentul necesar funcţionării.

Ministerul Sănătăţii a schimbat planurile, anunţând că va organiza o licitaţie centralizată pentru toate cele patru centre din România. De atunci şi până acum nu s-a mişcat niciun pai.

Unul dintre medicii care lucrează la Casa Austria ne-a declarat că banii necesari dotării compartimentului există (în 2012-2013, ministrul Eugen Nicolaescu anunţa contractarea a 250 de milioane de euro, de la Banca Mondială, pentru îmbunătăţirea spitalelor existente), iar caietele de sarcini au fost trimise ministerului de Spitalul Judeţean Timişoara. În opinia lui, în aprilie anul trecut, echipamentele ar fi putut fi deja în spital, dacă licitaţiile erau făcute local.

Sorina Pintea a declarat, potrivit sursa citată, că dotarea centrelor existente în ţară, cu aparatura necesară, se va face până în martie 2019. „Licitaţia se va termina şi să sperăm că nu avem contestaţii. «Sportul» contestaţiilor ne-a ţinut pe loc în foarte multe situaţii, inclusiv în povestea asta cu studiul de fezabilitate. (…) În 6 august 2018 am semnat un contract pentru studiul de fezabilitate. Tot în acest an am publicat, în 25 octombrie, pe site-ul Băncii Mondiale, un caiet de sarcini pentru achiziţia de aparatură, pentru că, practic, banii erau. Anul trecut s-a demarat procesul de achiziţie prin Banca Mondială, pentru că banii erau din 2012”, a spus Pintea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.