Peste 200.000 de persoane vor beneficia de gaz după un pas important...

Peste 200.000 de persoane vor beneficia de gaz după un pas important făcut de CJ Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Consiliul Judeţean Timiş a început demersurile pentru înfiinţarea a cinci Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, care vor avea ca sarcină dezvoltarea rețelei de gaze naturale în județ. Astfel, a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, Călin Dobra, liderul CJT, acesta este un pas pentru ca aproximativ 220.000 de persoane să poată beneficia de gaz.

“Discutăm de dezvoltarea rețelei de gaze naturale în județul Timiș și înființarea unei noi distribuții. Spun că este important pentru că discutăm de deservirea unui număr de aproximativ 220.000 de cetățeni din județul Timiș. Atât în plenul Consiliului Județean Timiș, cât și în plenurile consiliilor locale au fost aprobate demararea a cinci Asociații de Dezvoltare Intercomunitară Distribuție Gaz. Astfel, avem ADI Gaz Vest, unde discutăm de aproximativ 78.000 de locuitori, cu 22 de comune care au aderat la înființarea acestei asociații, plus consiliul județean. De altfel, CJ Timiș a luat decizia de a adera la toate cele cinci asociații, pentru a veni în sprijinul unităților administrativ-teritoriale. Avem ADI Gaz Nord, cu opt comune, orașul Recaș și consiliul județean, cu aproximativ 32.000 de locuitori. Avem ADI Gaz Centru, cu nouă comune și consiliul județean, aproximativ 25.000 de locuitori, ADI Gaz Est, cu 15 comune, orașul Făget și consiliul județean, aproximativ 35.000 de locuitori, și ADI Gaz Sud, cu două orașe, Deta și Gătaia, 13 comune și consiliul județean, aproximativ 44.000 de locuitori. Am demarat aceste proiecte cu scopul de a crea rețeaua de gaze naturale și de a duce gazele naturale în casa oamenilor”, a explicat Călin Dobra.

Potrivit președintelui CJ Timiș, decizia de a înființa aceste asociații a fost luată în urma unor discuții avute cu ministrul Economiei, dar și cu președintele companiei Transgaz, care are responsabilitatea de a realiza rețelele de transport gaze naturale.

În total, în cele cinci asociații au aderat 70 de localități din județul Timiș și consiliul județean. Fiecare dintre cele cinci ADI-uri trebuie să elaboreze un studiu de fezabilitate pentru realizarea unei conducte de gaze naturale care să treacă prin județ.

“La momentul acesta așteptăm să strângem toate hotărârile de consiliu local și aprobările din partea unităților administrativ-teritoriale și să depunem la instanță documentația, astfel încât să avem obținută sentința privind înființarea acestei asociații, aprobarea actului constitutiv și a statutului.


Bineînțeles, după aceea trebuie să demarăm în regim alert, pentru că este foarte important acest lucru, realizarea studiului de fezabilitate. SF-ul ne va da numărul de consumatori, persoane fizice și juridice, ne va da un posibil traseu. Trebuie să obținem și avizul ANRE-ului (n.r. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) pentru acest studiu de fezabilitate, avizul Ministerului Economiei și după aceea urmează demersurile de a prinde pe lista de investiții a Transgaz-ului realizarea conductei de transport gaze naturale”, a detaliat Călin Dobra.

Apoi, potrivit șefului CJ Timiș, după ce Transgaz va realiza conducta de transport gaze naturale pe raza județului nostru, ar urma ca fiecare asociație să desemneze câte un distribuitor, în urma organizării unei licitații. Acești distribuitori se vor conecta la rețeaua națională de transport gaze naturale a Transgaz.

Pe de altă parte, Călin Dobra nu poate estima când ar putea fi pus acest proiect în practică.

“Mi-este foarte greu să spun un orizont de timp acum. Este foarte important să urgentăm aceste demersuri. Ține foarte mult de timpul în care se realizează studiul de fezabilitate și după aceea de obținerea avizelor. Sunt foarte puține localități care nu au aderat, patru, cinci, la acest demers de constituire a ADI-urilor. Au posibilitatea să o facă mai târziu, când vor vedea că sunt șanse de dezvoltare a acestei rețele de gaze naturale. N-au aderat în mod special pentru că au demarat, au făcut un demers pe cont propriu, de ani de zile au realizat SF-ul și nici la momentul ăsta nu au niciun aviz și nu au câștig în acest sens. Nevoia acestei asociații mi-a fost comunicată și de la minister, și de către specialiști pentru a uni și pentru a crea o singură entitate. Îi unim pentru a avea un număr mare de consumatori și pentru a convinge Transgaz-ul că merită să investească pentru conducte și pentru a prezenta și un interes pentru distribuitorii de gaze naturale, pentru că una e să discutăm de 2-3.000 de locuitori și alta e să discutăm de 200.000 de consumatori”, a afirmat Călin Dobra.

Conform șefului CJ Timiș, în cazul în care la sfârșitul lunii decembrie cele cinci asociații vor fi înființate, în aproximativ trei luni ar putea fi finalizat studiul de fezabilitate, care va fi înaintat atât ANRE, cât și Ministerului Economiei, pentru avizare, iar apoi Transgaz.

Vă reamintim că locuitorii din zona Deta au rămas fără gaze naturale timp de mai multe zile, în luna octombrie, în urma unor neînțelegeri între furnizor și distribuitorii de gaze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.