Pledoarie pentru școlile profesionale. Cum încearcă ISJ Timiș și CCIAT să schimbe...

Pledoarie pentru școlile profesionale. Cum încearcă ISJ Timiș și CCIAT să schimbe mentalitatea tinerilor

0
DISTRIBUIȚI

Copiii care termină în Timiş clasa a opta se visează aproape exclusiv la licee teoretice, chiar dacă de multe ori nivelul lor de pregătire nu le permite o şcolarizare de calitate. Ei evită să se înscrie în sistemul şcolilor profesionale şi în cele în sistem dual, care le-ar oferi poate o alternativă mai bună, o meserie la final, burse, chiar şi un posibil loc de muncă imediat la finalizarea studiilor, spune Aura Danielescu, inspector general şcolar în Timiş.

Alături de directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, Florica Chiriţă, ea a luat parte la o masă rotundă care şi-a propus să stabilească modalităţile de orientare a tinerilor spre clasele din acest tip de învăţământ, unul care să ofere firmelor care au afaceri în judeţ forţa de muncă necesară, una calificată, cu care să poată să-şi desfăşoare activitatea.

„Mulțumim pentru efortul pe care CCIAT îl depune pentru a ne fi alături în rezolvarea unei probleme atât de importante în județul Timiș. Ne confruntăm cu toții cu acest lucru. Nu reușim, așa cum ne-am dori, să îi îndrumăm pe copii spre învăţământul dual. Nu avem decât să așteptăm să creștem acest sistem. Anul acesta avem 9 clase de învățământ dual la nivelul județului Timiș. Este mai puțin decât noi am fi preconizat sau ne-am fi dorit să realizăm.


Este foarte greu să îi convingem pe absolvenții de clasă a opta să opteze pentru învățământul profesional. Copilul din mediul rural, indiferent că este sau nu de nivel liceal, nu face altceva decât să se orienteze spre liceu. I se pare că e mult mai bună oportunitate, fără să se gândească că poate nu sunt pregătiți pentru acest nivel. Ar fi mult mai util să îi îndreptăm spre învățământul profesional sau învățământul profesional dual. Ne gândim să schimbăm ceva în proiectul planului de școlarizare pe 2019, ca să putem crește profilul tehnologic”, a declarat Aura Danielescu.

Camera de Comerţ reprezintă interesele mediului de afaceri, iar acesta cere personal calificat, care să fie adaptat cerinţelor lor. Din păcate, nu este uşor ca cei care termină clasa a opta, dar şi părinţii acestora să fie convinşi să îşi lase copiii să înveţe la profesional, chiar şi în sistem dual, care oferă extrem de multe beneficii. „Ne bucurăm să fim alături de Inspectoratul Judeţean cu o temă foarte importantă pentru mediul de afaceri. Operatorii economici se îndreaptă cu producția în alte zone ale țării sau chiar în afară hotarelor din cauza crizei forței de muncă. Noi avem pe agenda prioritară acest lucru, soluțiile pentru criza forței de muncă și azi e deosebit de important faptul că operatorii economici vor fi alături de ISJ să își prezinte necesarul de forță de muncă. Nu se oprește aici rolul nostru. Dacă până în 23 noiembrie vor fi predate către minister situațiile cu necesarul de clase, apoi urmează partea grea. În momentul în care știm că avem nevoie de clase de sudori, brutari, ospătari, acolo apare impactul cu părinții și elevii. Noi trebuie să ne implicăm. Cu siguranță efortul este mare, cea mai grea parte din acest întreg este convingerea părinților și a elevilor să se îndrepte spre învățământul profesional dual. Noi ne am propus, împreună cu ISJ, să mergem în județ, să stăm de vorba cu primarii, cu cei din clasele a 8-a”, a declarat Florica Chiriţă, conducătorul CCIAT.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.