PNL vrea ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin....

PNL vrea ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin. Nicolae Robu nu era de acord, în urmă cu doi ani

0
DISTRIBUIȚI

Partidul Național liberal susține organizarea alegerilor primarilor în două tururi de scrutin. Alina Gorghiu, senator PNL de Timiș și fost președinte al partidului, a declarat, astăzi, la Timișoara, că acest proiect este unul important.

„Un alt proiect care a scindat coaliția și pe care insist foarte tare ca ALDE să rămână consecvent în vot este cel al alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Este un element important pe care noi am insistat și înainte de alegerile din 2016, am insistat prin două proiecte de lege depuse în Parlament. Este un proiect care se află în camera decizională, Camera Deputaților, și pentru care noi și cei de la ALDE, USR și alți colegi din opoziția parlamentară am votat pentru. PSD este cel care s-a împotrivit, proiectul este întors din nou la comisie, însă fac un apel acum, cu doi ani și ceva înainte de alegerile locale, să ne ținem de cuvânt, pentru că toți liderii politici, inclusiv domnul Dragnea, am promis la momentul anului 2016, când premierul Cioloș spunea că este prea târziu să dea ordonanța de urgență pentru alegerile în două tururi, am promis cu toții că ne angajăm să facem în așa fel legislația electorală, s-o modificăm astfel încât să revenim la un sistem democratic de alegere a primarilor.


Aștept ca acest proiect să revină în plen pentru a fi votat”, a explicat Alina Gorghiu.

În urmă cu doi ani, Nicolae Robu declara că nu este de acord cu schimbarea legislației, astfel încât să fie organizate alegeri în două tururi de scrutin. Întrebată de către jurnaliști ce părere are dacă primarul Timișoarei se opune, Alina Gorghiu a precizat că „nu știu poziția domnului primar Robu, știu poziția PNL constantă pe acest subiect. Sigur, sunt primari în funcție care și-au spus punctul de vedere în interior și l-am respectat, îmi aduc aminte că la momentul anului 2016, nici domnul Bolojan (n.r. primarul orașului Oradea) nu era de acord, nici câțiva președinți de consilii județene, însă sunt absolut convinsă că toți cei care sunt primari liberali de municipii nu au niciun fel de emoție să fie aleși în două tururi. Au performanțe toți primarii de municipii liberali, se vede asta cu ochiul liber, însă atunci când vorbim de legitimitatea unui primar, cred că revenirea la două tururi de alegere este o obligație în primul rând a PNL și a întregii clase politice. Este o decizie la care PNL nu a renunțat din 2016 până astăzi”.

Proiectul de lege referitor la revenirea la alegerea primarilor în două tururi, iniţiat de PNL, a fost retrimis, miercuri, la comisia de specialitate din Camera Deputaților, după ce propunerea de respingere nu a întrunit voturile necesare.

Proiectul avea raport de respingere din partea comisiei de specialitate, iar la vot s-au înregistrat doar 158 de voturi pentru respingere, faţă de 165 necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.