Primarul Nicolae Robu, din nou la DNA structura centrală. Ce veste proastă...

Primarul Nicolae Robu, din nou la DNA structura centrală. Ce veste proastă va primi UPDATE Robu, la ieşirea de la DNA: Sunt uluit, nu pot să nu fiu revoltat. De ce să fiu eu trimis în judecată?

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu este audiat, la această oră, la DNA Bucureşti, în dosarul retrocedărilor ilegale făcute de Primăria Timişoara pe legea 112. Edilul a intrat în sediul structurii centrale a DNA în urmă cu câteva minute. A refuzat să facă declarații susținând că a întârziat și că va spune mai multe la ieșire.

Potrivit informaţiilor PRESSALERT.ro, în faţa procurorilor ajung astăzi şi fostul primar Gheorghe Ciuhandu şi fostul secretar al Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari. Surse judiciare susțin că, astăzi, celor trei li se va schimba calitatea din suspecți în inculpați.

Robu a mai fost audiat la DNA Bucureşti, în acelaşi dosar, în februarie 2017, în calitate de suspect. Audiaţi au fost, atunci, şi viceprimarul Dan Diaconu, fostul secretar Ioan Cojocari, fostul primar Gheorghe Ciuhandu şi fostul viceprimar Traian Stoia.

DNA a stabilit un prejudiciu de 40 de milioane de euro după retrocedarea a aproximativ 1.000 de imobile. La acea dată, DNA anunţa că a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, față de suspecții Georghe Ciuhandu, Nicolae Robu, Martin Staia (fost director în Primăria Timișoara), Dan Diaconu și Traian Stoia. În fapt, procurorii susţin că în perioada 1996 – 2015, „mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului”.

„Aparatul de specialitate al primarului a vândut, nu știu în ce circumstanțe, am să văd, două apartamente și în mandatul meu.. Am cerut aparatului primăriei, prin notă internă, și se poate verifica acest lucru, să-mi spună dacă s-a respectat legea, iar răspunsul a fost că s-a respectat, contractele aveau aviz de legalitate. Am cerut să se investigheze toate transferurile de proprietate de la stat către privat tocmai pentru că în folclorul locului se vorbea că s-au făcut foarte multe nereguli. Eu am recuperat trei clădiri și nu am pierdut niciuna de când sunt primar, au fost vândute doar două apartamente modeste. Voi cere verificări suplimentare pentru a vedea dacă a greșit cineva, eu consider că nu am greșit.


Am calitate de suspect, pentru că am semnat aceste contracte de vânzare-cumpărare, dar acestea nu au fost întocmite de mine”, a spus Nicolae Robu, atunci, la ieșirea de la audieri.

În primăvara anului 2015, DNA a descins și a ridicat mii de dosare de la Primăria Timișoara, în dosarul legat de vânzările de locuințe pe legea 112.

UPDATE 1 La DNA a ajuns și fostul secretar al Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari.

UPDATE 2 Nicolae Robu, la ieşirea de la DNA

„Sunt uluit, eu am ieşit în stradă şi mai ies pentru o justiţie independentă, dar nu independentă de dreptate, de corectitudine, independentă de persoane, de grupuri de interese. Sunt un om ultracinstit, ultra corect în tot ceea ce fac. Singura mea avere, avuţie este onoarea şi nu pot să nu fiu revoltat când cineva atentează la onoarea mea, îmi împroaşcă avuţia cu noroi. De ce să fiu eu trimis în judecată, de ce apare numele meu într-un material în care, pe 4 pagini din 6, e vorba despre lucruri total străine mei? În cazul meu s-au vândut două gioarse, două magherniţe – nu de către mine, cu o semnătură dată de mine, fără să mi se spun că acei chiriaşi au venit mai târziu, sub garanţia dată de aparatul de specialitate că totul e legal. Sunt 5 semnături înaintea semnăturii mele. Ce temei aş fi avut eu să nu semnez pe cele două contracte? Asta mi se reproşează (n.r, că a semnat ca primarul), a declarat, astăzi, Nicolae Robu, la ieşirea din sediul DNA. Primarul Timişoarei a fost audiat de procurori timp de aproximativ o oră.

Edilul local le-a prezentat jurnaliştilor fotografii cu imobilele retrocedate în mandatul său.

„Vă şi arăt şi să vadă toată lumea despre ce este vorba. Un apartament de o cameră, 25 mp, un apartament de două camere, 50 mp, două magherniţe într-un fund de curte, uitaţi-vă cum arată, care au fost vândute unor chiriaşi. Eu nu spun că legal sau ilegal (…)”, a arătat primarul.

„Eu nu o să las lucrurile așa. Cel mai intrigat sunt de evaluator, pentru prejudiciul pe care l-a stabilit pentru aceste două maghernițe. Se spune că ar fi trebuit să fie vândute mai scump cu 60.000 de euro. Păi dacă le scot la licitație acum, dă cineva 10.000 pe ele? (…) E drept așa ceva? Cineva își bate joc”, a mai spus Robu.

UPDATE 3 Gheorghe Ciuhandu, la intrarea în sediul DNA

Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a declarat, la intrarea în sediul DNA Bucureşti, că este nevinovat şi că toate tranzacţiile au fost făcute legal, pe baza unor avize.
„Nu mă simt vinovat absolut deloc. Sunt poveşti. Nu vă daţi seama, după atâta vreme, cum se creează rechizitorii. 1.000 de locuinţe în Timişoara, imobil. Dacă este ceva, e vorba de apartamente – dacă le generalizaţi. (…) Nu am vândut ilegal nimic. Tot ce am vândut a fost pe bază de avize. Nu am ce să îmi reproşez, nu am luat foloase necuvenite”, a declarat fostul primar citat de Mediafax.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.