„Să-l salvăm pe Baloo!”. Stațiunea Straja ar putea rămâne fără mascotă

„Să-l salvăm pe Baloo!”. Stațiunea Straja ar putea rămâne fără mascotă

0
DISTRIBUIȚI

S.O.S Stațiunea montană Straja, una dintre cele mai importante atracții turistice din vestul țării, ar putea rămâne fără mascotă. Un ONG a solicitat ca ursul Baloo, vedeta stațiunii din județul Hunedoara, să fie mutat într-o rezervație.

„Să-l salvăm pe Baloo!”. Acesta este numele unei petiții lansate recent de Asociația Milioane de Prieteni prin care se cere ca ursul Baloo, mascota stațiunii Straja, din județul Hunedoara, să nu mai fie închis în țarcul de câteva sute de metri pătrați, ci mutat în rezervația de la Zărnești.

„Ursul este folosit ca atracție turistică în stațiunea Straja. Asta se întâmplă încă din anul 2000, de când s-a accidentat pe munte și a ajuns în gospodăria lui Emil Părău, un afacerist local. Tot de atunci, nu mai poate decât să viseze la răcoarea pădurii și ciripitul păsărilor. Trebuie salvat! Și e nevoie de ajutorul tuturor pentru ca asemenea barbarii să nu se mai repete! Haideți să acționăm împreună, să nu ne facem părtași la suferința animalelor! Traiul lor în cuști nu este o soluție! Locul animalelor sălbatice este în libertate, nu în temnițe”, au transmis reprezentantații ONG-ului.

Concret, iubitorii de animale sunt încurajați să facă cât mai multe sesizări la instituțiile care ar putea lua atitudine astfel încât ursul să fie mutat. Asociația Milioane de Prieteni susține că luptă pentru ca ursul Baloo să fie liber încă din anul 2007.

„Asociația Milioane de Prieteni încearcă de ani buni să-i câștige libertatea, însă proprietarul ilegal nu s-a lăsat înduplecat. Deși are peste 350 de kilograme, ursul a rămas prins în hățișurile legii, pe care proprietarul ilegal le-a croșetat cu mult har. Pentru a da o tentă legală temniței sale, Emil Parău a încercat intrarea în legalitate pe baza Legii grădinilor zoologice.


În urmă cu ceva ani, Direcţia Sanitar Veterinară, la sesizarea ONG-urilor pentru protecţia animalelor, l-a sancţionat pe proprietar cu amendă şi i-a impus intrarea în legalitate. Ulterior, această instituție a aprobat o autorizație de menajerie pentru cușca ursului. Nici până în ziua de azi, această „găselniță” juridică nu a primit autorizația de mediu necesară funcționării”, informează ONG-ul.

Povestea ursului Baloo

Turiştii care vin în staţiunea Straja au parte de o întâlnire de excepţie cu cel mai iubit locatar din zonă, ursul Baloo.

Povestea ursului Baloo începe în anul 2000, pe vremea când, fiind doar un pui, a fost găsit de vânători în pădurile Parângului, în zona Polatişte. Ursuleţul a fost adus în oraş şi a stat în gazdă la mai multe familii, care l-au îngrijit. În final, ursuleţul a fost adoptat de omul de afaceri Emil Părău. Acesta a fost botezat cu cel mai cunsocut nume pe care-l au urşii din întreaga lume, Baloo, după celebrul personaj animat din „Cartea Junglei”.

„Ursul Baloo a făcut «casă bună» la Straja, timp de câţiva ani, cu Bambi, o frumoasă căprioară. În scurt timp, «familia» zoologică avea să crească cu alţi trei pui de urşi: Martinel, Martinica şi Cenuşăreasa. Cu toţii bucurându-se de atenta îngrijire a lui Ecsi Domokos, el însuşi o legendă vie a staţiunii Straja. Acesta îşi aminteşte că, în primul lui an la Straja, ursul Baloo a mâncat 80 de kilograme de miere şi a băut 700 de litri de lapte. Cei care vin de mai mulţi ani la Straja îşi amintesc şi acum de vremurile în care gaşca de ursuleţi, simpatici şi jucăuşi, umblau liberi prin staţiune, făcând o mulţime de năzbâtii spre deliciul turiştilor care, după ce treceau de clipa sperieturii, puneau repede mâna pe camerele de fotografiat pentru a-i imortaliza. Despre Baloo se spune că şi-a intrat rapid în starea de vedetă, învăţând ce şi cum să facă pentru a sta aşa cum trebuie la fotograf”, au explicat reprezentanții unei cabane din stațiunea Straja.

În fiecare an, în luna februarie are loc Cupa Baloo la schi în stațiunea Straja, evenimentul fiind dedicat copiilor. Sute de turişti, dar şi foarte mulţi localnici care s-au obişnuit cu prezenţa în Straja a ursului vin să-l viziteze, să-l fotografieze şi să-i cânte “La mulţi ani”. În cinstea lui Baloo se pregătește o festivitate aparte, cu un concurs de schi pentru copii, toți participanții fiind premiați. Apoi, toată lumea merge la Baloo, care primește un tort din fructe și miere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.