Satul din Timiș în care majoritatea localnicilor produc răchie. Primar: “În trecut...

Satul din Timiș în care majoritatea localnicilor produc răchie. Primar: “În trecut o făceam de 30 de grade, acum de 40”

0
DISTRIBUIȚI

Într-un sat din județul Timiș, aproape la toate casele turiștii găsesc să guste sau să cumpere răchie. Tradiția producerii de țuică este veche de sute de ani în comuna Pietroasa, aflată la poalele Munților Poiana Ruscă. În special, localnicii produc răchie din prune, dar în zonă mai poate fi găsită și țuică din mere sau din pere.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș încearcă să pună în valoare frumusețile locului, în cadrul unui proiect intitulat “Tradiții și turism la Pietroasa: Povestea răchiei”.

“Am adunat informații legate de obiectivele turistice din zonă, de tradiții, în special de cea a prelucrării prunelor și a fabricării răchiei. În cadrul proiectului am realizat și un pliant, care promovează obiectivele, dar și tradiția răchiei, care se va găsi la infocentrele turistice, unde oferim informații despre locurile de cazare și masă în zonă și despre toate aceste obiective. Punctul forte a ceea ce facem noi acum îl reprezintă liantul cu proiectul «Mic dejun la Margina», pentru că între cele două localități există o serie de pensiuni. Ceea ce vom încerca să facem pe viitor este să legăm aceste două locații, încercând să oprim oameni acolo încă o zi în plus, cu cazare la aceste pensiuni”, a afirmat Delia Barbu, președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș.

Primarul comunei Pietroasa, Ioan Simoc, se laudă cu faptul că în zonă turiștii nu au cum să se plictisească. Aici se află trei biserici de lemn, la Pietroasa, Poieni și Crivina de sus, ultima fiind cel mai vechi lăcaș de cult de acest gen din județul Timiș.

“Comuna Pietroasa dispune de un potențial turistic destul de ridicat și pe care ar trebui să-l valorificăm. Nu știu dacă ați auzit de Peștera de la Pietroasa, albastru de Pietroasa, ar fi ideal dacă ar fi pusă la punct, are o lungime de 1,2 kilometri. Avem cascada de la Șopot, Șopot îi spune la un pârâu cu un debit destul de mare, care coboară din munte.


Pietroasa este o comună care este situată la poalele Munților Poiana Ruscă, cu izvoare cristaline, cu păstrăvi. Dacă vorbim de faună, sunt mistreți, pentru cine este pasionat de vânătoare, chiar și urși”, a detaliat Ioan Simoc.

În comuna Pietroasa se află și taberele școlare de la Poieni Sat și Poieni Strâmbu. Din păcate, doar cea de la Poieni Strâmbu mai funcționează, cealaltă fiind în paragină. De asemenea, turiștii mai pot vizita în zonă și o criptă, unde este înmormântat fiul unei baronese de pe timpul Austro-Ungariei, într-un sicriu de alamă. O legendă spune că băiatul de 18 ani a murit după ce s-ar fi duelat la Budapesta pentru o fată.

“La prima poartă la care turistul bate, va găsi răchie. Țuica, cândva era de 30 de grade, acum o facem de 40 de grade. Producem țuică de prune, dar și de mere sau pere”, a mai precizat primarul comunei Pietroasa.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.