Scandal între studenți, la Universitatea de Vest din Timișoara. De ce sunt...

Scandal între studenți, la Universitatea de Vest din Timișoara. De ce sunt acuzați reprezentanții unei organizații că practică un “regim comunist”

0
DISTRIBUIȚI

studenti uvt

Scandal uriaș izbucnit între două organizații studențești din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Asociația PRO PFC, ce reprezintă studenții de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, susține că peste 220 de voturi pentru Consiliile Facultăților ar fi fost anulate fără a exista o bază legală. Pe de altă parte, reprezentanții OSUT (Organizația Studenților din cadrul Universității de Vest din Timișoara) se apără, precizând că s-a încălcat un regulament de organizare al alegerilor și că ar fi vorba de doar 70 de voturi.

Scandalul a pornit în 30 octombrie, după închiderea urnelor la alegerile pentru Consiliile Facultăților. Asociația PRO PFC susține că președintele OSUT, Ovidiu Boldor, ar fi informat studenții prezenți într-o sală că toți candidații susținuți de organizație ar fi încălcat articolul 50 din Regulamentul de Alegere a Studenților Reprezentanți. Concret, Ovidiu Boldor ar fi citit un mesaj postat de o studentă, pe un grup de WhatsApp, prin care membrii lui erau încurajați să voteze candidații susținuți de Asociația PRO PFC.

“După ce s-a citit acest mesaj și după ce s-a invocat art. 50 (Art. 50 În ziua alegerilor, candidaților le sunt interzise orice acțiuni cu caracter electoral. În caz de nerespectare, candidatul va fi eliminat din procesul electiv, pe baza unui raport întocmit de comisie împreuna cu observatorii delegați de decanate) a anunțat că cei patru candidați din partea Asociației PRO PFC sunt descalificați”, a transmis Asociația PRO PFC.

Președintele asociației ar fi luat cuvântul pentru a preciza că niciunul dintre cei patru candidați nu ar fi încălcat regulamentul și a solicitat să-i fie prezentat raportul întocmit de comisie alături de observatorii delegați de decanate, așa cum prevede regulamentul.


Însă acest lucru nu s-a întâmplat, președintele OSUT prezicând că există o simplă mențiune în procesul verbal.

“Asociația Pro PFC a înaintat contestații către Comisia de Etică a Universității de Vest din Timișoara, Comisia de Contestații a proiectului „Democrația în UVT”, a înaintat scrisoare de sesizare către Rector, Prorectori, Membrilor Consiliului de Administrație, Președintele Senatului, Membrilor Senatului, Cadrelor didactice PFC, Uniunii Naționale a Studenților din România. Studenții așteaptă soluția forurilor decizionale și competente din cadrul Universității de Vest din Timișoara”, a transmis Asociația PRO PFC.

Reprezentanții asociației au mai atras atenția asupra faptului că OSUT “instaurează un regim comunist” în cadrul universității și că reprezentarea studențească “a murit de ani de zile, iar persoanele ce încearcă să resusciteze acest important proces sunt cenzurate, se pun presiuni și chiar bețe în roate”.

Pe de altă parte, Ovidiu Boldor, președintele OSUT, ne-a declarat că în ziua alegerilor ar fi primit o sesizare anonimă, în care se făcea referire la o posibilă încălcare a articolului 50. “Alegerile au fost organizate de către studenți și de către OSUT, s-a constituit o comisie care este formată din doi reprezentanți OSUT și doi șefi de an și au luat act de acea sesizare. Pentru a exista o transparență cât mai mare, comisia a redactat un raport, care le-a fost prezentat candidaților la momentul numărării voturilor. Pentru a nu exista niciun fel de altă suspiciune, în momentul afișării rezultatelor, acestea s-au afișat fără voturile lor, urmând ca mai apoi să se deschidă o perioadă de contestații. A fost deschisă perioada de contestații în ziua de 31 octombrie, între orele 12.00 și 20.00, a fost depusă o contestație, de către Flavius Enache (n.r. președintele Asociației PRO PFC). În momentul de față se analizează contestația depusă de dânsul, i se va formula un răspuns. Acestea sunt lucruri pe care le fac întărâtați de către un domn profesor de la acea facultate, nu pot să-i dau numele, pentru că nu am nicio dovadă palpabilă, dar știu sigur că așa se întâmplă lucrurile, pentru că dânsul i-a și înființat”, a precizat Ovidiu Boldor.

Potrivit președintelui OSUT, în total, ar fi votat la alegerile pentru Consiliile Facultăților peste 70 de studenți din cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, și nu peste 220, cum susține Asociația PRO PFC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.