Sclavie modernă. Oficial, sute de persoane au fost victimele traficului de persoane...

Sclavie modernă. Oficial, sute de persoane au fost victimele traficului de persoane în 2017, iar 50 dintre acestea au provenit din vestul ţării

0
DISTRIBUIȚI

Traficul de fiinţe umane a ajuns unul dinte cele mai îngrijorătoare fenomene, victime ale sclaviei moderne fiind inclusiv persoane din toate județele vestice ale României. Nivelul de educație scăzut este cea mai mare vulnerabilitate.

Deși în mod legal sclavia a fost abolită încă din secolul XIX, estimările arată că, în prezent, sunt mai mulți oameni exploatați decât au fost vreodată în istorie. Statisticile spun că doar la nivel european sunt exploatate, în fiecare an, mii de persoane. Cele mai multe victime ale traficului de ființe umane din Uniunea Europeană sunt recrutate din estul continentului, pentru că în aceste țări oamenii sunt mai săraci.

Zeci de victime în vestul țării

România nu stă deloc bine la acest capitol. Flavius Ilioni-Loga, coordonatorul Asociației Ecumenice a Bisericilor din România, filiala Timișoara, care se implică în prevenirea fenomenului de trafic de persoane, ne-a declarat că, doar anul trecut, la nivelul întregii țări au fost identificate 661 de persoane ca fiind victime ale traficului de ființe umane. 50 dintre aceste persoane au provenit din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin.

„România are multe de îmbunătățit în ceea ce privește traficul de persoane. Noi anul trecut am avut 661 de persoane identificate ca victime ale traficului de ființe umane. Acestea sunt victimele care sunt găsite de autorități, oficial. În realitate, numărul este mai mare. Vorbim despre prostituție forțată și vorbim despre exploatare prin muncă, în special. 60% dintre aceste victime sunt exploatate pe teritoriul României, iar restul în alte țări europene. Mai mult, 75% din victime sunt femei și 52% sunt femei minore. Dacă vorbim de aceste cifre, cred că traficul de persoane este o problemă care ne privește, de care ne pasă și am vrea, prin activitățile pe care le facem, să vorbim despre asta”, a explicat Flavius Ilioni-Loga.

Cu scopul prevenirii traficului de ființe umane, în luna octombrie s-au derulat și o serie de acțiuni organizate de AIDRom Timișoara și Centrul Regional Timișoara Împotriva Traficului de Persoane, menite să atragă atenția asupra acestui fenomen alarmant. Evenimentele, care au constat în sesiuni de informare și prevenire în rândul elevilor, organizate şi în librării, precum și un „marș pentru libertate”, s-au desfășurat atât în Timișoara, cât și în Reșița.

„Oficial, statisticile sunt în scădere față de anii anteriori. În 2015, Timișul era pe primul loc pe țară la numărul de victime identificate. Anul trecut, pe toată regiunea de vest, adică în județele Arad, Timiș și Caraș-Severin, au fost în jur de 50 de persoane identificate. Noi credem că este un număr prea mare, am vrea să nu existe niciunul. Dar, din nou vorbim de victimele identificate”, a precizat Flavius Ilioni-Loga.

De asemenea, doar în primele șase luni ale acestui an, statisticile făcute publice de Centrul Regional Timișoara al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) arată că 30 de persoane au fost identificate ca fiind victime ale acestui fenomen în cele trei județe din vestul țării. Majoritatea victimelor a fost exploatată sexual sau prin muncă.

Persoanele fără școală, cele mai vulnerabile

O analiză privind traficul de persoane în anul 2017, realizată de ANITP, arată că 76,4% dintre victime au fost femei și fete, iar 68,8% din numărul total de persoane au fost traficate în scopul exploatării sexuale. De asemenea, nivelul scăzut de educație le face pe victimele traficului de ființe umane mult mai vulnerabile.

„Nivelul de educație scăzut și foarte scăzut în rândul victimelor identificate rămâne constant, 88% dintre acestea având cel mult studii gimnaziale finalizate la intrarea în trafic, în timp ce ponderea victimelor fără educație ajunge la 8% din total (față de 9% în 2016).


În acest context, nu este întâmplător faptul că foarte multe victime au consimțit ofertelor sau promisunilor din sfera practicării prostituției sau cerșetoriei, însă odată ajunse la destinație, condițiile agreate s-au schimbat, îmbrăcând forma exploatării forțate. Nu putem să nu remarcăm, așadar, faptul că educația primită de victime condiționează negativ aderența acestora la ofertele primite din partea traficanților”, scrie în analiza ANITP.

Cu scopul de a atrage atenția asupra importanței educației în prevenirea traficului de ființe umane, la mijlocul lunii octombrie, „marșul pentru libertate”, în cadrul căruia zece tinere voluntare au mărșăluit de la Gara de Nord și până în centrul Timișoarei purtând 20 de mesaje despre ce reprezintă acest fenomen, a avut sloganul „Ai carte, ai parte de libertate”.

„«Ai carte, ai parte de libertate» este sloganul campaniei din acest an împotriva traficului de ființe umane. Ideea vine dintr-o statistică îngrijorătoare, 70% dintre persoanele traficate au absolvit până la opt clase, ceea ce înseamnă că este o nevoie de a sta în școală, de a fi informați, de a te refugia mai rapid spre educație, decât spre oportunități care uneori pot fi capcane”, a declarat Flavius Ilioni-Loga.

Printre cele mai utilizate forme de abordare a viitoarelor victime se numără promisiunile cu locuri de muncă în străinătate sau chiar în țară. De asemenea, multe dintre victime au consimțit ofertelor sau promisiunilor din sfera prostituției sau cerșetoriei, însă odată ajunse la destinație, condițiile agreate s-au schimbat, îmbrăcând forma exploatării forțate.

În ceea ce privește destinația exploatării, traficul de persoane în interiorul țării rămâne preponderent. Astfel, 401 de victime au fost traficate în țară, anul trecut. Dacă ne referim de exploatarea în afara granițelor României, se poate constata că țările de destinație unde au fost traficate cele mai multe dintre victime, anul trecut, sunt acele țări în care și comunitățile de români sunt mai numeroase. Și anume, Italia, Franța, Germania, Spania și Marea Britanie.

Sprijin pentru persoanele traficate

În județul Timiș există un centru rezidențial în care persoanele victime ale traficului de ființe umane sunt sprijinite să înceapă o viață nouă. Astfel, în casa Deborah, realizată de Fundația Missio Link International, tinerele minore care sunt scoase din mâinile traficanților beneficiază de cazare gratuită, de consiliere socială și psihologică și sunt ajutate să termine școala.

„La casa Deborah, care este un centru rezidențial care aparține Fundației Missio Link International, avem beneficiare care sunt fete, victime ale abuzului și la centrul nostru beneficiază de mai multe activități de consiliere și terapie. Avem cazate fete cu vârste între 10 și 18 ani. Avem și victime ale traficului de persoane, avem și victime ale prostituției, avem și victime ale cerșetoriei, ale abuzului fizic, verbal. Acum avem 18 beneficiare care locuiesc permanent în centru. Noi lucrăm prin consiliere și terapie de grup și individual pentru ca fetele să poată trece peste traumă și mai apoi pentru a depăși situația și pentru a se reintegra în societate sau ulterior în familie, dacă familia are condițiile necesare pentru a putea fi integrată”, ne-a declarat Ela Mihai, din partea Fundației Missio Link International.

În prezent, sclavia modernă este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. Unul dintre motivele pentru care este o afacere profitabilă este acela că, spre deosebire de droguri, o persoană poate fi revândută.

Autoritățile atrag atenția că vă puteți afla într-o situație de risc dacă o altă persoană se oferă să vă împrumute bani pentru a vă plăti biletul de călătorie sau șederea, vă propune să plecați cu documente false, vă sfătuiește să nu declarați motivul real al călătoriei la punctul de frontieră, dorește să păstreze cartea dumneavoastră de identitate sau pașaportul pentru că „așa e în siguranță”, vă cere pentru păstrare telefonul mobil, vă spune să nu luați bagaje cu dumneavoastră sau vă face promisiuni doar verbal, care nu pot fi verificate.

Reprezentanții Centrului Regional Timișoara al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane le recomandă celor care doresc să plece la muncă în străinătate să verifice, în primul rând, dacă locul de muncă există, sunând la numărul de telefon 0800 800 678.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.