Soluții pentru un aer mai curat: noi staţii de testare a calității...

Soluții pentru un aer mai curat: noi staţii de testare a calității aerului, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Primăria Timişoara luptă împotriva aerului poluat din Timişoara cu staţii de testare a calităţii acestuia. În plus, vrea autobuze noi, electrice, a spus viceprimarul Farkas Imre, ieri, cu ocazia lansării la Timişoara a proiectului Oxigen – Politici Publice Alternative în Domeniul Calităţii Aerului.

Un „cluster” din Moldova, Breasla Constructorilor Ieşeni, vrea să înveţe ONG-urile din mai multe oraşe româneşti să-şi susţină punctul de vedere şi să discute cu autorităţile, toate cu scopul de a obţine pentru populaţie a unui aer mai puţin poluat. Astfel, Timişoara este pe lista oraşelor care au fost cuprinse în proiect, alături de Braşov, Suceava şi Băicoi. La final, 15 reprezentanţi ai ONG-urilor vor putea realiza campanii de lobby şi advocacy pentru a dezvolta politici publice alternative în domeniul evaluării şi gestionării calităţii aerului.

Deşi situaţia în Timişoara nu e cea mai fericită atunci când vorbim de calitatea aerului, reprezentanţii municipalităţii susţin că stăm bine, asta pentru că primăria ar fi montat şapte staţii de analizare a calităţii aerului.


Cum vor să lupte cei de la primărie împotriva problemelor de calitate în acest domeniu? Prin instalarea a trei noi asemenea staţii.

„Primăria este responsabilă, conform legii, de calitatea aerului. Este dată şi o lege şi noi am preluat această obligativitate. Primăria are amplasate şapte staţii care măsoară calitatea aerului. Acum dezvoltăm în zonele aglomerate alte trei staţii. Chiar astăzi am semnat anunţul pentru amplasarea acestora. Normal ar trebui să avem şi o dezbatere publică ca să vedem ce zice lumea, unde putem să amplasăm aceste staţii fixe. Stim că şi prin Direcţia Mediu încercăm să protejăm aerul cât se poate, Timişoara se dezvoltă economic, aceasta atrage şi mari responsabilităţi, dezvoltarea poate afecta aerul. Facem totul ca aerul să fie bun şi respirabil la Timişoara”, a declarat Farkas Imre, viceprimar al Timişoarei.

El mai spune şi că instituţia pe care o reprezintă s-a gândit să îmbunătăţească situaţia aerului din oraş prin cumpărarea de autobuze noi, nu pe combustibil fosil, cum se dorea iniţial, ci electrice. Farkas Imre a mai vorbit despre crearea de noi spaţii verzi.

Mai mulţi reprezentani ai sectorului medical au prezentat o serie de informaţii legate de problemele provocate de aerul poluat, printre care modificări genetice şi apariţia cancerului.

Proiectul Oxigen are o durată de implementare de 16 luni şi are la dispoziţie aproape 900.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.