Spectacolele lunii decembrie, la Timişoara. „Liliacul”, programat, conform tradiţiei, în ultima zi...

Spectacolele lunii decembrie, la Timişoara. „Liliacul”, programat, conform tradiţiei, în ultima zi a anului FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1864402826">

În luna decembrie, Sala Mare a Teatrului Naţional va găzdui spectacolele „Cenuşăreasa” şi „De ce iubim femeile”, în Sala Studio sunt programate spectacolele „Avioane de hârtie”, „Mata Hari”, „Cloaca”, câte două reprezentaţii cu spectacolul „Steaua fără nume – exerciţiu de actorie” şi „M-am hotărât să devin prost”, iar în 19 decembrie, o premieră, „Cercurile încrederii” de Radu Popescu, iar în Sala 2, spectacolele „Fraţi”, premiera spectacolului „Timişoara. Capăt de linie” de Ştefan Peca în 15 decembrie, care va avea în această lună trei reprezentaţii, „Poveste de iarnă” şi „Alfabet poetic”.

În 4 decembrie va avea loc în Sala Studio o nouă reprezentaţie cu piesa „Depravare” a lui Bartis Attila, care a avut premiera la sfârşitul lunii noiembrie, fiind montată pentru prima dată în România de Mátyás Zsolt Imre. Accesul spectatorilor sub 16 ani este interzis, iar traducerea spectacolului în limba română se face la cască. Tot în luna decembrie, pe scena Teatrului Maghiar vor avea loc două reprezentaţii cu spectacolul invitat „Efemeride de Tisa”, din Szeged. După succesul spectacolului „Incendii”, nominalizat la premiile UNITER, care se joacă de patru stagiuni, regizorul sibian Radu-Alexandru Nica revine la Teatrul Maghiar, unde pune în scenă spectacolul „La comun”, a cărui premieră va avea loc în 8 decembrie, în Sala Mare a teatrului, următoarea reprezentaţie fiind programată în 9 decembrie. Scenariul, scris de Thomas Vinterberg şi Mogens Rokov şi adaptat ulterior pentru filmul „Kollektivet” (Comunitatea), porneşte de la decizia unui cuplu care, în anii ʹ70, a moştenit o casă imensă, şi invită şi alţi oameni educaţi să locuiască aici, creând o comunitate cu drepturi egale. Aceasta funcţionează fără cusur până când echilibrul se rupe din cauza unei poveşti amoroase. În 21 decembrie, o nouă premieră, „Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, va fi adusă în faţa publicului în Sala Studio, iar în 22 decembrie va avea loc a doua reprezentaţie.

Programul Teatrului German debutează în 14 decembrie cu o premieră, „Prostia omenească”, după Ion Creangă, pusă în scenă de Simona Vintilă. Spectacolul încearcă să descopere, într-un limbaj modern, de câte feluri e prostia, cum se manifestă ea sau ce ne facem cu drobul de sare, cu ajutorul unor elevi care pun în scenă, potrivit propriei lor înţelegeri, întâlnirile celui plecat din satul natal, care întâlneşte în drumul său proşti mai mari decât cei de care fugise. Concluzia spectacolului e una optimistă: prostia e omenească şi poate fi corectată. Un al doilea spectacol e programat în data de 20 decembrie. În ultima lună a anului vor avea loc două reprezentaţii cu spectacolul „Cartea junglei” după Rudyard Kipling şi o alta  cu spectacolul „Jurnal de România. Timişoara” de Carmen Lidia Vidu. Toate spectacolele sunt supratitrate în limba română.

Luna decembrie aduce pe scena operei timişorene musical-urile „Micuţa Dorothy” de Marius Ţeicu şi „Scripcarul pe acoperiş” de Jerry Bock, ambele cântate în limba română,  operele „Aida” de Giuseppe Verdi şi „Elixirul dragostei” De Gaetano Donizetti, cântate în limba italiană şi titrate în limba română şi spectacolele de operetă „Văduva veselă” de Franz Lehar şi „Liliacul” de Johann Strauss, programat, potrivit tradiţiei, în ultima zi a anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.