Statui cu probleme – lucrări lipsite de valoare artistică au împânzit oraşele...

Statui cu probleme – lucrări lipsite de valoare artistică au împânzit oraşele din Timiş FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1006719984">

De mai multă vreme, dar mai ales în ultimul an, în mai multe oraşe din judeţul Timiş dar şi în comune au apărut aşa-numite „monumente de for public”, care nu numai că au fost amplasate fără documentaţia necesară şi fără avizul obligatoriu al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş sau al comisiei naţionale pentru monumente de for public, dar sunt şi de o calitate artistică îndoielnică.

„Sunt mai ales lucrări de sculptură, lipsite de valoare artistică, lucrate cu materiale proaste, fără semnificaţie sau care au un mesaj de-a dreptul ciudat şi fac mai degrabă un deserviciu spaţiului public”, spune Dana Stancovici, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş.

Pentru amplasarea unor astfel de monumente e necesară întocmirea unei documentaţii care, însoţită de un referat de oportunitate şi de o motivaţie pentru respectiva lucrare, trebuie înaintată Compartimentului Monumente de For Public şi Arhitectură Contemporană, împreună cu un curriculum vitae al autorului lucrării. Monumentul are nevoie de certificat de urbanism, un studiu de amplasament şi alte detalii urbanistice care privesc încadrarea în zonă, de fotografii şi eventual de o machetă, pentru a obţine avizul de la minister.

Primăriile par a fi însă din ce în ce mai puţin interesate să parcurgă acest filtru care presupune o documentaţie complexă şi în cel mai bun caz se mărginesc să solicite un aviz pentru „monumentele” pe care le doresc în localitatea lor, fără să depună niciun proiect, dacă nu cumva şi avizul este ignorat.

În oraşul Sânnicolau Mare au apărut, în acest an, nu mai puţin de patru astfel de monumente, şocante pentru persoane care refuză să considere kitsch-ul drept artă. O lucrare îl înfăţişează pe Béla Bartók aşezat pe un scaun, alta reprezintă o femeie înălţată pe un piedestal în spatele unei bănci, iar contele Kálmán Nako, cel care a ridicat conacul din centrul localităţii, şi soţia sa, Berta, au fost şi ei imortalizaţi în două lucrări pretins artistice.

Nici primarul din Teremia Mare nu s-a lăsat mai prejos şi, fără a întocmi vreo documentaţie, a solicitat aviz favorabil pentru patru monumente pe care le doreşte amplasate în parcul comunei. Este vorba de împărăteasa (sic!) Maria Tereza, „cuplul regal Ferdinand I”, Alexandru Ioan Cuza şi zeul Neptun, deşi în parcul respectiv se află Monumentul Sfintei Treimi, monument istoric de interes naţional ridicat în anul 1806, care ar trebui restaurat dar pentru care primăria nu are bani.

O solicitare a existat şi din partea Spitalului Judeţean Timişoara, a cărui conducere ar fi dorit să ridice în faţa acestuia o cruce de beton, înaltă de 16 metri, care nu îndeplinea nicidecum exigenţele unui monument de artă, la fel ca celelalte lucrări realizate de autori anonimi, apreciate doar de primari şi de alţi amatori de subcultură.

La nivelul întregului judeţ au fost deja semnalate în jur de 20-30 de astfel de cazuri de irosire a banului public, iar dacă aceste lucrări nu vor întruni condiţiile pentru a intra în legalitate, vor fi ridicate de pe domeniul public.

Foto: Dana Stancovici, Constantin Duma

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.