Timișoara, sufocată de gunoaie. Cine spune că Horticultura nu face față FOTO

Timișoara, sufocată de gunoaie. Cine spune că Horticultura nu face față FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1858994848">

Imagini dezolante la Timișoara, în această perioadă. În mai toate zonele orașului sunt puncte în care s-au format grămezi uriașe de gunoaie. Saci cu frunze, crengi uscate, cutii de carton, saci cu haine sau obiecte din casă pot fi observate aruncate peste tot în oraş. Din păcate, mormanele de deșeuri nu sunt ridicate, astfel că pot apărea adevărate focare de infecție.

Traian Stancu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș, ne-a declarat că vinovată pentru situația în care capitala Banatului a ajuns ar fi Primăria Timișoara. Vă reamintim că municipalitatea a atribuit direct serviciul de curățenie stradală către Horticultura, începând cu 1 noiembrie, pentru 80 de zile, însă societatea este depășită de situație, din cauza numărului prea mic de angajați și de utilaje.

“Pentru curățenia stradală, unde sunt acești saci cu frunze, coșurile de gunoi pe stâlpi, din stațiile de autobuz, era un contract pentru curățenie stradală cu Retim, Primăria Timișoara cu Retim. Acum trei luni, acest contract a expirat, primăria a făcut licitație și nu s-a prezentat nimeni la licitație. Ei au făcut niște prețuri mici și nu s-a prezentat nimeni. Au trecut cele trei luni, conform contractului, Retim peste contract a făcut această curățenie stradală, și acum noi, practic, suntem fără curățenie stradală. Primăria încearcă să refacă licitația și până la perioada finalizării licitației s-a dus la Horticultura. Și acum Horticultura, pe bună dreptate, având puțini oameni și utilaje, nu are cum să facă față și situația este cea pe care o vedeți, cu coșurile de gunoi pline și cu acești saci”, a explicat Traian Stancu.

Președintele ADID Timiș ne-a mai declarat că tot Primăria Timișoara ar trebui să se asigure că dispar rampele clandestine din oraș. “Cu privire la rampele clandestine, unde oamenii aruncă gunoiul necontrolat, aici Retim-ul are obligația să le ridice, cu o singură condiție: să le și plătească cineva, adică primăria. Adică primăria trebuie să înștiințeze Retim-ul, Retim-ul le ia și face o factură și primăria plătește. Și primăria nu prea plătește”, a precizat Traian Stancu.

De asemenea, o posibilă cauză pentru faptul că s-au format grămezi întregi de gunoaie în anumite locuri este și faptul că, din această toamnă, nu a mai fost stabilită o perioadă de timp în care timișorenii care doresc să-și arunce lucrurile de care nu mai au nevoie prin casă să o facă în anumite puncte din oraș. Astfel, Retim a început, în 19 noiembrie, o campanie de colectare a deșeurilor voluminoase de la populație. Noutatea este faptul că în aproximativ 200 de locuri din oraș vor fi amplasate containere în care deșeurile voluminoase pot fi depuse. Însă, un container va fi amplasat doar o singură zi, într-un anumit interval orar, în fiecare punct stabilit.

“Expirând contractul care a fost înainte cu Retim-ul, acum sunt în aproximativ 200 de locuri în Timișoara, unde se duc niște containere. Doar că aceste containere vor fi în permanență, dar într-un loc vor ajunge o dată pe trimestru. Acum nu cred că, atât cât mai fi noi de leneși, aruncăm canapele așa, cu zecile din casă, și nu putem să ne uităm pe site să vedem cel mai apropiat loc sau chemăm o mașină și să o ducem acolo. Nu trebuie să o scoatem în stradă. (…) Am dori un serviciu extraordinar de bun, dar să fie subfinanțat, adică să nu le dăm bani. Iar asta nu se poate. Trebuie să le dăm bani la oamenii ăștia, și lor trebuie să le mărească salariile, a crescut prețul motorinei”, a conchis Traian Stancu.

Foto: Virgil Simonescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.