Un an plin pentru Cári Tibor. Pianistul și compozitorul stabilit la Timișoara,...

Un an plin pentru Cári Tibor. Pianistul și compozitorul stabilit la Timișoara, implicat în zeci de proiecte

1
DISTRIBUIȚI

Cári Tibor a absolvit Facultatea de Muzică din Timișoara în 2002 și, de-a lungul anilor, a colaborat cu regizori ca Victor Ioan Frunză, Lászlo Sándor, Yuri Kordonsky, Ada Lupu, Szabó K. István, Urbán András, Alexander Hausvater , Balázs Zoltán, Béres László, Peter Schneider, Boris Lijecevic sau Nicolae Constantin Tănase.

De-a lungul anilor a scris muzica pentru peste 190 de spectacole în țară și străinătate, pentru  filme, spoturi și generice TV, munca sa având parte de o serie de premii printre care amintim premiul UNITER pentru muzică de teatru în 2013 sau, în 2015, premiul Festivalului Internațional de Teatru Atelier din Sfântu Gheorghe pentru muzica spectacolului „7/7”, regia și coregrafia Baczó Tünde, iar anul în curs este unul cât se poate de prolific pentru artistul timișorean.

„Anul 2018 e un an foarte plin și interesant din punct de vedere profesional. Până acum am lucrat la 16 proiecte teatrale si patru filme de scurtmetraje în orașe precum Timișoara, București, Brașov, Galați, Reșița, Oradea, Iași, Budapesta, Bekescsaba, Dunaujvaros, Kaposvar sau Veneția. Tot în acest an am pornit la drum două proiecte muzicale personale. Primul proiect a pornit în luna mai, sub numele Kór-Társak/Contemporanii. Este un spectacol-concert bilingv construit pe versurile a mai multor poeți contemporani, cu muzică originală semnată de mine, obiectivul general fiind promovarea prin muzică a poeziei contemporane române și maghiare din România. Echipa creatoare este compusă din artiști – autori, compozitori, soliști, instrumentiști, artişti video, etc. – de diferite etnii (predominant români și maghiari, dar nu numai) care provin din diferite părți ale țării, proiectul căpătând astfel un caracter multicultural. Melodiile au fost compuse pe textele autorilor Szabó T. Anna, Matei Vișniec, Demény Péter, Monica Mihaela Pop, Kovács András Ferenc, Victor Ioan Frunză, Pálfi Ervin, Andrei Hutuleac și Székely Csaba, interpretate de soliștii Monica Odagiu și Aba Sebestyén. Orchestra este compusă din muzicieni invitați și muzicienii Filarmonicii de Stat Târgu Mureș“, a spus artistul.

Celălalt proiect muzical al artistului se adresează copiilor și adulților cu suflet de copii și poartă denumirea de My Musical Fairytales. „E o călătorie într-o lume de povești muzicale, interpretând cântece și piese din spectacole pentru copii. Cântecele sunt cântate în limba română, maghiară și germană. Avem și un povestitor în persoana lui Cristi Bratoiu care ne călăuzește prin aceste  povești muzicale. Trupa este formată din Carmen Păulescu la vioară și chitară bas, Grigore Teodorescu la percuție, Andrei Saramet la violoncel, Kiss Attila la chitară electrică și chitară bas. La primul concert în cadrul festivalului «Sub bagheta lui Merlin», vocaliștii au fost Magyari Etelka, Victoria Rusu, Mădălina Ghițescu, Ștefan Roman. Este un proiect flexibil.


Voi avea invitați și piese noi la fiecare concert. Tot în acest festival, juriul mi-a acordat premiul pentru muzica originală pentru «Crăiasa Zăpezii», un spectacol al Teatrului Maghiar de Stat «Csiky Gergely» din Timișoara“, a explicatCári Tibor.

De la teatru la film

O altă realizare deosebită a artistului timișorean este coloana sonoră a filmului de animație maghiar „Ruben Brandt Collector“, realizat de Milorad Krstić. Filmul maghiar a fost inclus în lista celor 25 de pelicule care au fost înscrise pentru categoria Animated Feature Film la premiile Oscar, urmând ca nominalizările celor cinci filme care vor concura la această categorie să fie anunțate în 22 ianuarie 2019.

„Tot în anul ăsta a fost terminat, după cinci ani de lucru, filmul de animație «Ruben Brandt, Collector». Premiera mondială a filmului a avut loc în luna august la Festivalul de Film din Locarno, unde a fost proiectat în Piazza Grande, cu 8.000 de locuri și cu cel mai mare ecran din Europa. După aceea a urmat participarea filmului la câteva festivaluri importante în Europa și America. În luna septembrie a luat premiul pentru cel mai bun film, la București, în cadrul Festivalului Anim’est, iar acum a intrat și în cursa pentru premiile Oscar“, a povestit muzicianul timișorean.

Dincolo de aceste realizări, cel mai important „proiect“ al lui Cári Tibor în 2018 a fost faptul că a devenit, la începutul lunii octombrie, tătic. „Dintre toate aceste proiecte, cel mai important, mai frumos și cu adevărat valoros a fost nașterea fetiței mele, la începutul lunii octombrie. Va fi un proiect lung și greu. Dar îmi plac provocările“, spune artistul.

În 22 noiembrie, Cári Tibor va susține un concert special la Reflektor Venue, alături de câțiva invitați speciali și, până la sfârșitul anului, artistul mai are pregătite câteva surprize.

„Până la sfârșitul anului o să mai am de terminat patru proiecte teatrale în Iași, Budapesta și Timișoara! Voi continua și cu concertele cu The Tango Orchestra. În noiembrie intrăm în studio să tragem primul nostru album sub îndrumarea lui Mihai Toma. În perioada asta facem și un concert în Timișoara, în 22 noiembrie, unde o să am doi invitați speciali. Alexandra Guțu va cânta la violoncel, alături de noi, la câteva piese și voi scrie și o lucrare specială pentru ea, unde va avea rol solistic. Al doilea invitat este Giacomo Medici, un bariton de la Opera din Milano care, și el la rândul lui, are orchestră de tango cu care cântă peste tot în lume. El a pus versuri în italiană pe câteva piese de ale mele. Concertul va fi acompaniat de dansatori de tango din Timișoara: Anda Corneanu, Cristina Daju, Maria Tartea, Bejinari Vasili, Alexandra Beloia, Bianca Laudacescu și Gușat Silviu“, spune Cari Tibor.

 

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    Sunt prof. dr.ing. Mircea Aurel Ciugudean, c ompozitor de romante, care am organizat 5 editii ale Festivalului National de Ronante de la Timisoara, „Roze pe Bega”.
    Doresc sa pot lua legatura pe mail sau telefon cu Domnul Cari Tibor pentru a-i face o propunere de lansare a „Tangoului Timisoarei”, compus de mine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.