Au sunat sirenele la Timișoara, primul oraș liber de comunism, la 29...

Au sunat sirenele la Timișoara, primul oraș liber de comunism, la 29 de ani de la Revoluție VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

sirene

O mână de revoluționari au urcat, astăzi, la ora 12.00 fix, în balconul Operei din Timișoara – simbol al Revoluției. La aceeași oră, timp de trei minute, în Piața Operei au sunat sirenele antiaeriene, care s-au auzit în tot orașul, la 29 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, pentru a marca dobândirea de către Timișoara a statutului de prim oraș liber de comunism.

După ce sirenele s-au oprit, revoluționarii adunați în balconul Operei au scandat preț de câteva secunde „Timișoara”, la fel cum au făcut și în urmă cu 29 de ani.

„Chiar în 20 decembrie 1989, eram aici, în piață. Țin minte că era balconul Operei plin. În 20 decembrie ne-am declarat primul oraș liber de comunism din România, când fostul primar al Timișoarei și-a rupt epoleții jos și a spus «Armata e cu voi». În acel moment cred că s-a terminat epopeea cu Ceaușescu. Sigur, amintirile sunt încă vii pentru tot ce a fost, era această piață plină, enorm de mulți oameni. Tot ce mă deranjează la ora aceasta este că a căzut în uitare perioada aceea”, ne-a declarat Oscar Manto.

De asemenea, revoluționarul Lucian Căldăraru se afla pe străzile Timișoarei în urmă cu 29 de ani și a povestit că „a fost măcel” în timpul Revoluției.

„Atunci, în 20 decembrie, se pregătea un miting pro-Ceaușescu, organizat de comuniștii din Timișoara împreună cu tovarășul Dăscălescu. Ideea este că noi am fost aici înaintea lor, stațiile erau pregătite pentru ei și noi am pus mâna efectiv pe stații și am blocat intrarea în Operă. S-a întors totul pe dos. Acesta a fost declicul cel puternic, care a marcat orașul liber Timișoara și ulterior s-a citit acel manifest «A căzut tirania», al Fronului Democratic Român. Este prima organizație anticomunistă democratică din România, înființată în 20 decembrie.


Acel manifest constituie poate prima platformă democratică anticomunistă din România, care a fost citit aici, în fața a peste 100.000 de cetățeni și votat de ei aici. Acestea au fost momentele culminante care au marcat profund Timișoara. Din păcate, astăzi puțini mai știu despre acest lucru. Mulți tineri din ziua de astăzi habar nu au despre ce s-a întâmplat aici. Ar trebui să știe că în 17 decembrie, aici, sub semnul lui Radu cel Frumos, au fost împușcați primii 65, secerați de gloanțe, primii 65 de timișoreni care au fost secerați pe Podul Decebal, în Piața Libertății, în spatele catedralei și pe treptele catedralei, în Piața Maria, în Calea Girocului. Sunt primii 65 secerați efectiv, fără milă, s-a tras în plin, a fost măcel, fraților”, și-a amintit Lucian Căldăraru.

Și Primăria Timișoara va marca momentul în care orașul a devenit liber de comunism în urmă cu 29 de ani, prin organizarea unui spectacol intitulat „Rock for Revolution” în Piața Victoriei, astăzi, de la ora 20.00. Trupele Pro Musica, Meltind Dice, Implant pentru Refuz și Sanctuar vor urca pe scena amplasată în centrul Timișoarei.

Mii de muncitori din fabricile timişorene porneau pe 20 decembrie 1989 spre centrul oraşului. Presa românească nu relata în niciun fel evenimentele din vestul ţării. Cu o zi înainte, marţi, se declanşase greva generală la fabrica Elba. Muncitorii de aici au reuşit să deschidă porţile fabricii şi, pe 20 decembrie, au pornit spre uzinele din apropiere. Muncitorii de la Solventul, la Electromotor şi de la fabrica de pălării au fost chemaţi în stradă de cei veniţi de la Elba. Când au ieşit şi cei de la UMT (Uzinele Mecanice Timişoara), în centrul oraşului erau deja o sută de mii de protestatari care strigau „Libertate!”.

În faţa numărului mare de protestatari, armata este retrasă în cazarme la ora 14.00.

În foaierul Teatrului Naţional din Timişoara ia fiinţă Frontul Democratic Român, primul organism public al Revoluţiei din 1989, şi curând declară oraşul liber de comunism. Protestatarii încep să vorbească din balconul Operei. La ora 15.10, în piaţă se striga „Nu plecăm!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.