Bisericile de lemn, „magnet” turistic FOTO

Bisericile de lemn, „magnet” turistic FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Turiștii care ajung în vestul țării sunt invitați de CJ Arad să viziteze bisericile de lemn vechi de peste 100 de ani, care reprezintă o zestre importantă

Județul Arad se mândrește cu un bogat patrimoniu format din biserici de lemn, un exemplu de împletirea artei populare, culturii, spiritualității şi creştinismului, care însă sunt prea puțin cunoscute de turiști.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Arad, care au lansat, în luna decembrie, o campanile de promovare a acestor biserici de lemn, în acest moment, în județ există peste 40 de astfel de lăcașuri de cult, răspândite pe Văile Mureșului și Crișului Alb. Aceste biserici de lemn reprezintă o inestimabilă zestre etnografică și religioasă.

Monumente arhitecturale

Spitalul Județean Arad găzduiește una dintre cele mai vechi biserici de lemn din județ, datând, potrivit estimărilor, din anul 1724. Biserica a fost strămutată din Groșeni, în anul 2000, lucrările de demolare, transport, reconstruire, restaurare a lăcașului, cât și a picturii interioare au durat peste doi ani. Sfințirea în noul amplasament a avut loc în 14 octombrie 2012.  Astăzi, Biserica de lemn de la spital, având hramul „Sfintei cuvioase Parascheva”, reprezintă un loc de alinare și de reculegere pentru bolnavi, pentru aparținătorii care-i vizitează, dar și un interesant monument arhitectural.

Alte două dintre bisericile de lemn, vechi de peste o sută de ani, păstrătoare ale valorilor tradiționale românești, sunt în Gurahonț, comună situată în estul județului Arad. Este vorba de lăcașurile de cult care se află în Iosășel și Valea Mare. „În comuna Gurahonț se regăsesc biserici de lemn deosebite, care așteaptă să fie redescoperite. Este vorba de construcții cu valoare arhitecturală și istorică, moștenire ale unor timpuri în care arta ridicării lăcașelor de cult se ghida încă după tradiții vechi de sute de ani”, a explicat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Situată pe malul nordic al Crișului Alb, Biserica de lemn din Iosășel, cu hramul „Nașterea Domnului”, a fost construită în anul 1897 și aparține Protopopiatului Sebiș. Biserica din Iosășel a fost modernizată în ultimii ani, dar a fost păstrată structura vechii biserici de lemn, moștenind istoria acesteia. Biserica a fost sfințită în 1899 de Î.P.S. Ioan Mețianu, Episcopul Aradului. Începând cu anul 2008, s-au făcut lucrări de reparație capitală, inclusiv refacerea tencuielii interioare și exterioare, iar lăcașul de cult a fost împodobit cu pictură nouă.

Tot în comuna Gurahonț regăsim și biserica de lemn din Valea Mare, construită în secolul XVIII, și care are hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.


Satul Valea Mare este situat la cinci kilometri de Gurahonț, pe culmea unui deal, cât și la poala acestuia, care coboară lin la confluența Văii Raiului cu Valea Zimbrului, unde se află două mori de apă.

Biserică de lemn închisă publicului

Reprezentanții Consiliului Județean Arad au inclus în campania de promovare a bisericilor de lemn și un lăcaș de cult care este însă închis. Este vorba de biserica de lemn din Troaș, sat aparținător comunei Săvârșin. Lăcașul de cult a fost ridicat, conform datelor, în jurul anului 1782, de un meșter local.

În prezent, în biserica din Troaș nu se oficiază slujbe, lăcașul de cult este închis și se află în grija Muzeului Satului Român. „Ar fi bine ca acest lăcaș sfânt să se redeschidă enoriașilor, să se oficieze din nou slujbe, iar bisericii să-i revină menirea pentru care a fost făcută, aceea de Casă a Domnului”, a afirmat părintele Teodor Dacian Ilica, care slujește la Troaș.

„Aradul se mândrește cu aceste biserici de lemn și e păcat că nu toate sunt funcționale. Dorim să le readucem în circuitul religios, dar și să le transformăm într-o atracție turistică, pentru că fac parte din patrimoniul nostru arhitectural, etnografic și religios. Biserica de lemn din Troaș, prin vechimea ei și a picturii interioare”, a mai precizat Iustin Cionca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.