Buni la export. Economia Timişului a trimis la export produse de peste...

Buni la export. Economia Timişului a trimis la export produse de peste trei miliarde de euro în prima jumătate a anului

0
DISTRIBUIȚI

Chiar dacă Timişul şi Aradul domină economic regiunea, niciunul dintre cele patru judeţe nu a adus de afară bunuri în valoare mai mare decât a trimis la export.

După şase luni de actvitate în acest an, Regiunea Vest a avut balanţa pozitivă, aducând în economia românească aproape un miliard de euro. Desigur, cea mai mare parte a plusului este realizat de „perla coroanei”, judeţul cu cea mai dezvoltată economie şi industrie, Timişul. Mai mult de jumătate din bani provin de aici, mai precis 489 milioane de euro.


Aradul este al doilea, cu 269 milioane euro. Hunedoara a avut un plus al balanţei comerciale la jumătatea anului de 96 milioane euro, în timp ce Caraşul rămâne cenuşăreasa regiunii şi la capitolul comerţ exterior, cu 45 milioane de euro.

După cum spuneam, Timişul domină total economia regională. De aici au plecat la extern bunuri în valoare de 3,34 miliarde de euro, doar Aradul mai depăşeşte miliardul, mai precis 1,9 miliarde de euro. Hunedoara s-a oprit la mai puţin de jumătate de miliard, 429 mlioane.

Suișuri și coborâșuri

O situaţie mai puţin reuşită iese la iveală dacă ne referim la producţia industrială. După opt luni de activitate în 2018 se poate vedea că doar Timişul a avut o creştere faţă de perioada similară a anului trecut, înregistrând un plus de două procente. Hunedoara a ieşit cel mai rău la acest capitol, având o scădere de nu mai puţin de 12 procente.

Cea mai de succes lună a industriei timişene a fost ianuare, cu o creştere de 6,5%. de altfel, urmărind ultimele luni ale anului trecut se poate observa o scădere a producţiei industriale, care în luna martie 2018 a dus la o valoare negativă, prima în care producţia industrială a scăzut faţă de o lună similară din 2018. din fericire, industria pare să-şi fi revenit ulterior, iar din iunie a trecut din nou pe plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.