Căldura care ajunge în caloriferele timișorenilor, mai scumpă. Ce se întâmplă cu...

Căldura care ajunge în caloriferele timișorenilor, mai scumpă. Ce se întâmplă cu subvenția acordată de primărie

0
DISTRIBUIȚI

La început de iarnă, prețul gigacaloriei se va scumpi la Timișoara. Potrivit unui proiect de hotărâre care urmează să fie supus votului în următorul plen al Consiliului Local Timișoara, se dorește modificarea prețului local de producere a energiei termice livrată de Colterm de la valoarea de 342,64 lei/MWh la 402,10 lei/MWh.

Motivele ar fi faptul că „cheltuielile variabile (combustibilii, energia electrică, certificatele de emisii de gaze cu efecte de seră) au suferit creșteri importante”. Astfel, în documentația care însoțește proiectul de hotărâre se arată că “preţul gazelor naturale a crescut cu 22,4%; preţul energiei electrice s-a majorat cu 40%; preţul certificatelor de CO2 (EUA) a crescut de peste 4 ori, depăşind în momentul de faţă valoarea de 20 euro/EUA”.


De asemenea, se dorește majorarea prețului gigacaloriei din cauza inflației, dar și a scăderii “drastice a cantității de energie termică livrată consumatorilor  (care conduce la majorarea cheltuielilor unitare fixe)”.

Propunerea de creștere a prețului gigacaloriei la 402,10 lei a fost făcută de către reprezentanții Colterm, acest preț fiind format din prețul de producere al energiei termice și tarifele serviciilor de transport, distribuție și furnizare.

Însă timișorenii nu vor simți majorările care se vor aplica de la începutul anului viitor, în condițiile în care ar urma să crească și subvenția acordată de primărie. „Pentru păstrarea constantă a preţului de facturare la populație, ca măsură de încurajare a abonării la Compania Locală de Termoficare Colterm, se impune creşterea subvenţiei de la 134,56 lei/MWh la 194,02 lei/MWh, adică cu 59,46 lei/MWh cu TVA inclus”, scrie în proiectul de hotărâre.

Ultima modificare a prețului gigacaloriei la Timișoara a fost făcută în toamna anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.