Cancel_aria, concept de evenimente într-un mediu rural, într-o școală părăsită de mai...

Cancel_aria, concept de evenimente într-un mediu rural, într-o școală părăsită de mai bine de 30 de ani, cu mâncare și băuturi „de casă“ FOTO si VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1021742793">

Promotorii festivalului ElectroRuga, ER Wicked au lansat recent un nou concept de evenimente care poartă numele de „cancel_aria“, „locul unde se creează un spațiu în care urbanul se îmbină cu ruralul, diferențele sunt anulate și totul este doar despre good vibes“, după cum spun inițiatorii acesteia.

Seria de evenimente va avea loc la școala din satul Buzad (aflat într-un peisaj de poveste, la poalele Dealurilor Lipovei, la aproximativ 50 de kilometri de Timișoara), care a fost construită în 1913. Prima generaţie de copii au învăţat aici din 1922, iar din 1985 şcoala a fost închisă, din lipsa numărului minim de elevi. Clădirea a fost transformată de organizatorii ElectroRuga într-un spaţiu cultural alternativ, unde vor avea loc diverse acțiuni. Primul eveniment din seria „cancel_aria“ a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Înăuntru, de la catedră, cu catalogul în față și tabla în spate, DJ Phoneme a susținut lectia_01. Senviciurile cu untură și ceapă, lebăr și castraveți murați, brânză și gogoșari au mers bine cu gin tonic, cuba libre și cozonaci. Turntable-uri, sarmale, voiduri, țuică fiartă, gulaș, drum and bass, cărți de cultură primară, lămpi de ikea, timișoreni și buzădeni și-au găsit cu toții locul în cancel_aria. Conform promisiunilor organizatoriloe lecțiile se vor succeda cu o frecvență de 6-8 săptămâni și vor avea finalitate in festivalul Electroruga 2019.

Pentru a afla mai multe amănunte despre aceste acțiuni inedite i-am adresat câtva întrebări inițiatorului festivalului ElectroRuga, Cristian Philip.

Care sunt plusurile și minusurile festivalului ElectroRuga 2018 și ce pregătiți pentru ediția de anul viitor?
Electroruga a oferit publicului o experiență inedită din mai multe puncte de vedere. În primul rând locul în care se desfășoară este unul rupt de realitate și presărat cu elemente autentice legate de viața la țară. Îți permite o evadare din cotidian cu toate ingredientele pentru a avea o experiență de vis. Momentele artistice de la scena mare și Școala Veche au fost de mare succes, la fel ca și atelierele „altfel” desfășurate în festival. Un mare plus a fost modul în care buzădenii au primit acest eveniment și impactul pozitiv asupra comunitâții lor. Experiența de festival, în sine, a fost foarte apreciată de toți cei care au participat și din acest punct de vedere putem spune că obiectivul nostru principal, de a construi un mix urban-rural de calitate a fost atins 100%.
Legat de minusuri. Pentru a oferi o experiență de calitate am fost nevoiți să creăm condiții, asta însemnănd că anumite dotări le-am construit de la zero (camping, reconversie școala veche, sporire capacitate electrică, iluminat public), toate pe investiție proprie. Fiind o primă ediție, susținerea financiară publică și privată a fost aproape insesizabilă. Un alt aspect cu care ne-am confruntat a fost lipsa posibilităților de cazare în zonă (am cazat toți artiștii în Timișoara) și lipsa unui mijloc de transport public pe ruta Timișoara – Buzad, motiv pentru care am contractat pe cheltuiala noastră un transportator pentru ca publicul să poată ajunge la locație.

Focusul nostru la următoarea ediție este Experiența Electroruga. Conceptual continuăm pe aceeași linie. Perioada va rămâne weekend-ul imediat următor Rugii din Buzad. De data aceasta vom avea un festival de 3 zile (vineri-duminică).

Care este conceptul din spatele cancel-aria? Cu ce diferă aceste evenimente față de celelalte petreceri dedicate muzicii electronice?

Cancel_aria este un loc al întâlnirii dntre sat și oraș, un mix cultural în care se anulează diferențele și se accentuează buna dispoziție cu elemente de la țară și DJ Set-uri live cu tehnologie modernă. Cancel_aria nu este un eveniment, ci un concept de evenimente care are în vedere promovarea DJ locali și atragerea publicului în zonă pentru a putea întelege experiența pe care o oferă locul. Set-urile sunt filmate în întregime și apoi postate pe pagina ER Wicked pentru ca publicul larg să aibă o întelegere a ceea ce se desfășoară la Școala Veche. Experiența participării la un set de dj într-un mediu rural, într-o școală părăsită de 30 de ani, cu mâncare și băuturi homemade este marea diferență dintre petrecerile cancel_aria și alte petreceri de gen.

Ce alte acțiuni mai intenționați să organizați în vechea școală de la Buzad?
Noi am recondiționat acest spațiu pentru a îl reda comunității. El este deschis oricărui operator cultural care dorește să desfășoare acțiuni acolo. Vom continua cu sesiunile cancel_aria și alte evenimente cultural-artistice legate conceptual de Electroruga. La Electroruga 2019 Școala Veche va fi una dintre locațiile principale pentru petreceri și alte manifestări culturale.

Pe partea de entertainment și în spceial evenimente de muzică electronică ce lipsește din Timișoara și împrejurimi?
Ce lipsește este un sentiment al coeziunii și al comunității. Diversificarea a adus o atomizare care nu poate susține evenimente de o anumită calitate și anvergură și a generat foarte multă confuzie. În schimb, este tot mai mare interesul pentru evenimente cu fame și mainstream artists în detrimentul celor cu „ideologie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.