Capitalul străin domină aproape total industria judeţului Timiș. Surpriza din vârful topului

Capitalul străin domină aproape total industria judeţului Timiș. Surpriza din vârful topului

0
DISTRIBUIȚI

Economia timişeană este dominată de investiţiile străine, societăţile cu participare din alte ţări deţinând primele locuri atât în ceea ce priveşte cifra de afaceri realizată, dar şi la numărul de persoane angajate. În mod surprinzător, nu producția de componente auto este pe primul loc.

Primele locuri ale topului sunt ocupate de principalul sector care acoperă, din punct de vedere industrial, economia locală, domeniul producţiei de piese auto. Excepţie este chiar liderul, deţinătorul primului loc, este vorba de societatea Profi Rom Food, adică unul dintre cei mai puternici retaileri români, companie care a împlinit recent 18 ani de activitate. Operatorul magazinelor care funcţionează sub sigla Profi are cea mai mare cifră de afaceri, 4,7 miliarde de lei, dar şi de angajaţi, este vorba de 11.662 de persoane. Desiguri, nu vorbim despre angajaţi exclusiv în Timiş, ci la nivel naţional, pentru că societatea amintită are sediul central în Timişoara, dar operaţiuni la nivel naţional.

Angajatori de top

Locul al doilea al podiumului aparţine celei mai puternice societăţi din domeniul producţiei de piese auto, Continental Automotive Products, germanii au avut în 2017, conform datelor de la Registrul Comerţiului, o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de lei, respectiv 2.423 de angajaţi.


Urmează un alt producător de piese auto cu nume, este vorba de altă societate cu capital de provenienţă germană, Hella România, cu 2,7 miliarde de lei cifră de afaceri şi 3.648 de angajaţi. Tot o societate cu activitate în domeniul pieselor auto urmează, este vorba despre Aptiv Technology Services & Solutions, mai cunoscută prin denumirea anterioară de Delphi, cu o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei şi 4.909 angajaţi. După cei de la TRW Automotive Safety Systems, cu 1,3 miliarde şi 2.974 de angajaţi, apare o societate din domeniul industrializării cărnii, Smithfield Prod, cu 1,1 miliarde cifră de afaceri şi 1.081 angajaţi. Cea de a doua societate a grupului, Smithfield România, specializată de această dată în creşterea porcinelor, are 920 de milioane de lei cifră de afaceri şi 1.168 de angajaţi.

Cu un număr destul de mare de angajaţi, 3.864, mai apare în topul judeţean şi una dintre primele investiţii străine din Timiş, este vorba de Fextroinics România, intrată pe piaţa locală sub numele de Solectron, în urmă cu mulţi ani. O altă investiţie cu vechi state, Nokia România, care include şi fosta Alcatel, are 1.686 de specialişti angajaţi. În top apare şi o societate despre care puţină lume ştie, este vorba despre Madirom Prod, companie specializată în domeniul asamblării de biciclete şi care se situează în topul naţional al exportatorilor. Societatea este deţinută de francezii de la Decathlon şi, cu 40 de angajaţi, a avut o cifră de afaceri de 373 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.