Cercetătorul din Timișoara care vrea să aducă viața oamenilor mai aproape de...

Cercetătorul din Timișoara care vrea să aducă viața oamenilor mai aproape de viitor

0
DISTRIBUIȚI
Mircea-Bogdan Rădac (mijloc) spune că nu exclude varianta de a lucra și în străinătate Foto – arhiva personală

Mircea-Bogdan Rădac se numără printre tinerii cu care Timișoara se mândrește. Încă din adolescență a fost pasionat de automatică și calculatoare, motiv pentru care și-a dorit mereu să lucreze în acest domeniu pe care-l consideră fascinant. Tânărul în vârstă de 33 de ani s-a născut în orașul Ineu, județul Arad, unde a și terminat liceul. În toată această perioadă, a participat la mai multe concursuri olimpice la Matematică și Fizică, de unde s-a întors mereu acasă premiant.

Apoi, timp de cinci ani, a urmat Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica din Timișoara, Departamentul de Automatică și Informatică Aplicată. Imediat după ce a absolvit cursurile, i s-a oferit posibilitatea de a rămâne în mediul universitar, pentru a le preda tinerilor care au aceleași pasiuni ca și el, ofertă pe care Mircea a acceptat-o imediat.

„Am terminat și doctoratul în cadrul Univesității Politehnica din Timișoara, iar de zece ani sunt cadru didactic al instituției și cercetător, în cadrul Departamentului de Automatică și Informatică Aplicată. Am ales acest domeniu pentru că mereu am fost pasionat de automatică, de calculatoare și am dorit să aflu mai multe. Am rămas în mediul universitar pentru că mi-a plăcut ceea ce am făcut aici, plus că am întâlnit o echipă foarte bună, frumoasă și valoroasă, de oameni competenți din punct de vedere profesional, ceea ce m-a determinat să nu plec. Dorința de a rămâne ca și cadru didactic al Universității Politehnica din Timișoara a venit din ambele părți”, ne-a explicat Mircea-Bogdan Rădac.

Încă de acum zece ani, tânărul cercetătorul spune că IT-iștii erau la mare căutare în rândul companiilor din Timișoara, însă nu s-a gândit să plece spre o firmă privată. „Întotdeauna există posibilitatea să faci altceva. Partea financiară nu a fost neapărat argumentul principal când am ales ce vreau să fac”, ne-a povestit Mircea.

Obiecte cât mai inteligente

În prezent, tânărul este șef de lucrări în cadrul Departamentului de Automatică și Informatică Aplicată, iar în timpul în care nu le predă studenților, încearcă să le facă viața oamenilor mai bună, prin cercetările pe care le realizează alături de colegii săi.

„Activitatea de cercetare se referă la publicarea de articole științifice și la participarea la granturi de cercetare, care asigură și o componentă de finanțare suplimentară, se câștigă pe bază de competiție, au o tentă antreprenorială și presupune muncă de cercetare. Cercetările pe care le-am realizat sunt în domeniul automaticii, în primul rând, m-am intersectat și cu zona învățării automate și a inteligenței artificiale, dar de bază am plecat din reglarea automată, o subramură a automaticii”, a detaliat Mircea-Bogdan Rădac.

Concret, tânărul cercetător încearcă să contribuie la revoluționarea domeniului automaticii, iar viața oamenilor să fie mai ușoară. Asta pentru că, în viitorul apropiat, și datorită muncii pe care o depune profesorul timișorean, mașinile de spălat, frigiderele, aparatele de aer condiționat, mașinile, și nu numai, ar putea fi din ce în ce mai inteligente. Astfel, vor putea învăța să se comporte autonom, fără ca omul să intervină prea mult.

„Avem sisteme mecatronice de diverse naturi. Avem motorașe, sisteme aerodinamice, sisteme de reglare a temperaturii, sisteme cu levitație magnetică, sisteme cu reglare a nivelului de lichid și a presiunii. Le spunem generic sisteme mecatronice. Eu m-am ocupat să le programez astfel încât ele să învețe să se comporte autonom și să dobândească atribute specifice ființelor inteligente, capacitatea de învățare, de extrapolare a comportamentului la situații noi, nemaiîntâlnite.


Aceste sisteme mecatronice fac parte din viața de zi cu zi a noastră ca utilizatori, pot fi întâlnite la sisteme de reglare a temperaturii în casă, la o mașină de spălat, la avion, la pilot automat, la automobile, la controlul traficului, sunt foarte multe lucruri la care ne putem gândi. Se dorește ca intervenția umană să fie cât mai puțină. Sunt progrmate să învețe, să reacționeze, să câștige experiență și să funcționeze autonom. Toate aceste cercetări sunt realizate în cadrul Universității Politehnica din Timișoara”, a detaliat tânărul cercetător.

Sprijin din partea firmelor private

Mircea-Bogdan Rădac ne-a explicat că astfel de cercetări care pot schimba lumea și ne pot face viața mai ușoară sunt realizate de o echipă format de aproximativ 15 persoane care lucrează în cadrul universității timișorene, toate fiind pasionate de acest domeniu al automaticii. De altfel, Mircea Rădac face parte dintr-o echipă de cercetători condusă de profesorul Radu-Emil Precup care, în urmă cu trei ani, a fost desemnat cel mai bun din lume în domeniul automaticii, știință care se ocupă cu studiul și realizarea unor structuri și echipamente capabile să asigure conducerea sistemelor fără intervenția umană. Doar în perioada 2010 – 2014, echipa Universității Politehnica din Timișoara a publicat 122 de articole în domeniul automaticii, care au fost citate în aproape 500 de lucrări în întreaga lume.

După câștigarea acestui premiu important, în 2015, Radu-Emil Precup explica faptul că „sunt recunoscute rezultatele echipei în diferite direcţii ale conducerii automate (clasice şi moderne) care includ sisteme de conducere inteligentă, data-driven control şi algoritmi de optimizare de inspiraţie biologică. Rezultatele obţinute ne încurajează să continuăm cercetările şi colaborările cu echipe din Canada, Ungaria, Olanda, Germania, Franţa, Anglia şi Brazilia”.

Pe de altă parte, Mircea-Bogdan Rădac a precizat că de cercetările care se fac în cadrul Departamentului de Automatică și Informatică Aplicată sunt interesate tot mai multe firme private. De altfel, Universitatea Politehnica din Timișoara are mai multe colaborări cu diverse companii pe zona de îmbunătățire a sistemelor automate, și nu numai.

“Când îți place ceea ce faci, nimic nu este greu. Și companiile din Timișoara sprijină cercetarea și oferă suport financiar. Există sprijin, deschidere a firmelor către mediul universitar, există o legătură chiar strânsă, tot timpul se face dialog. Contează foarte mult sprijinul lor”, a precizat cercetătorul timișorean.

„România are nevoie de tineri calificați”

Mircea-Bogdan Rădac ne-a declarat că nu exclude varianta de a pleca să lucreze în străinătate, dacă se va ivi o ofertă de nerefuzat. „Niciodată să nu spui niciodată. Sunt situații în viitor pe care nu avem cum să le prevedem. Dacă o să fiu cooptat să merg la diverse conjuncturi pe care nu mi le pot imagina, de ce să exclud această variantă? Soluții simple pentru așa ceva nu există (n.r. tinerii care pleacă la muncă în străinătate). Până la urmă, fiecare este liber să plece. Ar fi greu să mă pronunț pe chestii gen patriotism sau atașament. Sunt și unii tineri care se întorc din diverse motive, acum doar din dragul de patriotism, nu știu cine ține să se întoarcă dacă pleacă. Dar mai sunt tineri care se întorc, iar asta este un lucru foarte bun, pentru că țara oricum are nevoie de ei, de tineri calificați a fost nevoie oriunde, nu doar aici sau dincolo”, consideră cercetătorul timișorean.

Premii pentru cercetare

În luna decembrie, Mircea-Bogdan Rădac a fost recompensat cu un premiu important pentru performanțele deosebite pe care le realizează în cercetare. Astfel, Primăria Timișoara, în parteneriat cu Asociația „Orizonturi universitare” din Timișoara, i-a oferit tânărului premiul „Cercetător eminent 2018”, fiind singurul din cadrul Universității Politehnica căruia i s-a dăruit o astfel de distincție.

De altfel, în trecut, Mircea-Bogdan Rădac a obținut numeroase premii în țară, dar și unul la o conferință internațională, pentru munca depusă în domeniul automaticii. „Contează să faci bine ceea ce faci, să-i inspiri și pe alții să reușească. Sunt idei și nu sunt idealuri mărețe, dar care pot schimba lumea, cu siguranță. Sistemele automate se vor dovedi utile în domenii tot mai largi, pe viitor, iar țelul final este să aducă o îmbunătățire în viața oamenilor”, a conchis tânărul din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.