Contribuția fruntaşilor bănăţeni la Marea Unire, rememorată într-un film documentar

Contribuția fruntaşilor bănăţeni la Marea Unire, rememorată într-un film documentar

0
DISTRIBUIȚI

Situaţia politică şi administrativă din Banatul din preajma anului 1918, atunci când a avut loc Marea Unire, dar şi modul în care românii din regiune au contribuit la realizarea dorinţei de a se alătura României mari au fost documentate în cadrul unui film.

Ieri, la Muzeul Banatului a avut loc lansarea oficială a documentarului „Contribuţia Banatului la Făurirea României Mari – Drumul spre Alba Iulia”.


Acesta prezintă modul în care bănăţenii au participat la Marea Unire şi eforturile lor. Filmul documentar este realizat de Asociaţia „Salvaţi Patrimoniul Timişoarei”, împreună cu Muzeul Naţional a Banatului Timişoara, cu contribuţia financiară a Ministerului Culturii şi al Consiliului Judeţean Timiş. „Filmul prezintă eforturile şi dorinţele bănăţenilor din acei ani, în dorinţa lor de a se uni cu România. De asemenea, este discutată şi perioada ocupaţiei sârbeşti şi efectele acesteia asupra populaţiei locale”, am aflat de la Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Naţional al Banatului.

Filmările au fost realizate în principalele localităţi ale Banatului, în perioada în care a avut Marea Unire. Regia îi aparţine lui Ilie Sârbu, consultant ştiinţific este Vasile Dudaş, iar producător a fost Cosmin Ţiglar. Prezentarea a avut loc în cadrul programului Centenarul României. Filmul documentar va fi prezentat de către TVR Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.