Cresc taxele și impozitele la Timișoara, începând de anul viitor. Care sunt...

Cresc taxele și impozitele la Timișoara, începând de anul viitor. Care sunt principalele modificări

0
DISTRIBUIȚI

Începând cu anul viitor, timișorenii vor plăti taxe și impozite mai mari. Decizia a fost luată, astăzi, în plenul Consiliului Local Timișoara, unde proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2019 a fost aprobat. În total, au fost 14 voturi pentru, trei împotrivă și șase abțineri.

Vă reamintim că documentul prevede, printre altele, ca impozitul pe mașini să crească cu 50%, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale deținute de persoanele juridice vor fi majorate tot cu 50%. De asemenea, proiectul prevede introducerea unei taxe speciale pentru promovarea turistică, de 2% din tarifele de cazare practicate și numărul de zile de cazare sau la tariful practicat pentru o noapte de cazare. Totodată, ar urma să fie instituită și o taxă specială de salubrizare de 7,89 lei pe lună pentru persoanele fizice și de 21,38 lei/mc pentru deșeurile reciclabile și de 113,17 lei/mc pentru deșeurile reziduale, în cazul persoanelor juridice.

În urma unui amendament făcut de consilierul local PNL Simion Moșiu, s-a decis să fie introdusă și o nouă taxă pentru oficierea căsătoriilor care sunt realizate într-o altă locație decât Casa Căsătoriilor, în valoare de 1.000 de lei. Această nu va fi plătită, însă, de persoanele internate în spital, care nu se pot deplasa, sau cele aflate în detenție.

Proiectul de hotărâre privind noile taxe și impozite pe anul 2019 a trecut doar după ce aleșii locali au discutat pe marginea acestuia timp de aproximativ o oră.


Dan Idolu, liderul consilierilor locali PSD, a luat cuvântul pentru a preciza că “este o măsură care poate deranja afacerile persoanelor juridice și viața de zi cu zi a persoanelor fizice. Nu înseamnă că dacă votăm majorări de taxe va fi bine pentru investitorii din Timișoara și nici pentru persoanele fizice care trăiesc în oraș. În numele grupului cu care m-am consultat, nu susținem un asemenea proiect de hotărâre. Cred că ar trebui să respectăm legea, care spune că până la 31 martie a anului în curs fiscal să hotărâm ce urmează. Putem hotărî ceva acum pentru 2020, dar este nefiresc să hotărâm acum că majorăm taxele și impozitele pentru anul 2019. E imoral și parțial ilegal”.

Pe de altă parte, Nicolae Robu i-a transmis consilierului local că “avem aici un grup împotriva Timișoarei, care va continua să se comporte ca atare. Timișoara are nevoie de fonduri, pentru că Guvernul ne ia toți banii și nu putem să stăm fără realizări ca să ne arate cu degetul oamenii că nu facem. Vrem să facem lucruri pentru Timișoara și timișorenii cei mulți doresc asta, dar unii vor să ne împiedice”.

Primarul Timișoarei i-a spus șefului Direcției Fiscale, Adrian Bodo, să ia cuvântul pentru a preciza dacă proiectul de hotărâre este legal sau nu, iar acesta a afirmat că “suntem în litera legii”. “Noi vorbim de moralitate și de spiritul afacerilor în Timișoara”, i-a răspuns Dan Idolu.

“Se mai strâng bani să mai putem face una alta tot pentru contribuabili, nu facem pentru noi. Doar cine e împotriva acestui oraș se opune acestei măsuri. Unii oameni chiar au probleme la cap, dar acum vorbesc de cei implicați în deciziile Consiliului Local Timișoara. Nu cred că este normal ca cineva care este chemat să ia decizii pentru oraș, să ia decizii împotriva orașului. Trebuie să susținem ceea ce este bine pentru comunitate”, a încercat să explice Nicolae Robu.

În discuție a intervenit și consilierul local PNL Lucian Căldăraru, care a precizat că “niciun cetățean nu se bucură când va ști că va plăti taxe mai mari. Dar în această țară, Parlamentul plătește 160.000 pensii speciale, adică patru miliarde de euro. Ce spuneți de treaba asta? De unde banii ăștia? De la stupid public”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.