De ce crede Călin Dobra că nu este necesară construirea unui spital...

De ce crede Călin Dobra că nu este necesară construirea unui spital regional la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Invitat la sfârșitul lunii noiembrie la Ten TV, în Lugoj, orașul său natal, președintele Consiliului Județean Timiș a făcut o declarație care, scoasă din context două săptămâni mai târziu, a stârnit reacții virulente în mediul online.

„Următorul proiect pe care îl implementăm în acest moment este unul important, se referă la transplantul renal. Avem specialiști în domeniu, așa că am luat decizia de a cuprinde în lista de investiții secția de transplant renal, cu sala de operație și tot ce presupune. Sper ca în primăvara anului 2019 să avem recepția finală și să punem în aplicare profesionalismul medicilor din secția respectivă. Pe unitatea de primiri urgențe, CJT a demarat un proiect pe fonduri europene de aproximativ 1,5 milioane de euro, care presupune extinderea secției, reabilitarea și dotarea cu aparatură medicală. Un alt proiect, gestionat pe programul de cooperare transsfrontalieră România – Serbia, este dezvoltarea activității institutului Oncogen, o construcție bine pusă la punct, dar care mai necesită dotarea cu aparatură de ultimă oră. Avem și un proiect în parteneriat cu Ministerul Sănătății și finanțat de Banca Mondială pentru construcția unei noi clădiri pe heliportul vechi dintre Casa Austria și secția de Ortopedie, unde vom realiza o secție de Mari Arși, Terapie Intensivă și Unitatea de Primiri Urgenețe, cu laborator de analize, heliport pe acoperiș, toate cele necesare. Această clădire dorim să fie conectată cu Casa Austria, cu viitoarea maternitate, cu Ortopedia și cu Spitalul Județean, fiind exact în mijlocul complexului”, a detaliat Călin Dobra.

Timișul nu a fost inclus în prima fază a discuțiilor pentru realizarea unui spital regional însă, ținând cont de cele spuse mai sus, Dobra consideră că Spitalul Județean Timișoara poate îndeplini cu brio rolul de spital regional.


„Se tot atacă în mediul public Guvernul României pentru că nu ar sprijini județul Timiș, nefiind inclus în această fază pentru un spital regional. Eu vă spun, și îmi asum ce vă spun, consider că nu e foarte necesar un spital regional în județul Timiș, pentru că în acest moment, Spitalul Județean, prin prisma profesionalismului celor care își desfășoară activitatea acolo, prin prisma investițiilor din fonduri europene, guvernamentale și din bugetul CJT, îl putem considera un spital regional. De aceea am și gândit extinderea activității”, a spus președintele CJ Timiș la Ten TV.

Consiliul județean plănuiește și construirea unei clădiri nou-nouțe pentru clinica de psihiatrie care momentan își desfășoară activitatea în condiții deplorabile, dar speră și rezolvarea cât mai rapidă a situației Institutului Oncologic.

„Va trebui să rezolvăm cât mai repede o clinică de psihiatrie nouă, pentru că pe strada Văcărescu condițiile sunt din păcate dezastruoase. Am vizitat clinica și n-am fost încântat deloc. Am identificat un teren din domeniul public al statului, aparține de MAI, l-am și solicitat, e vorba de un hectar la marginea orașului, cu mult spațiu verde, unde putem realiza o investiție nouă, să construim o clinică de psihitarie de la zero. Ce trebuie să rezolvăm este și situația spitalului de pe Torontalului, acel schelet de clădire. Guvernul a acordat bani, e filă de buget pentru acea investiție, pentru realizarea Institutului Oncologic. Un an și jumătate a fost analiza ofertei privint proiectarea, din păcate. La licitație a fost un singur ofertant, o asociere de mai multe firme. Un an și jumătate s-a analizat, s-a respins, s-a contestat, s-a reluat, iar apoi s-a luat decizia de către comisia de evaluare să anuleze oferta respectivă. Asta înseamnă că trebuie reluat totul de la început, expertiza care a stat la baza realizării caietului de sarcini este expirată și trebuie reluată, și sper că actuala conducere a Direcției de Sănătate Publică, pentru că ei gestionează acest proiect, va urgenta acest obiectiv, pentru că Guvernul a sigurat bani”, a mai spus Dobra în aceeași emisiune TV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.