Fonduri suplimentare alocate de Guvern pentru echilibrarea bugetelor în mai multe județe,...

Fonduri suplimentare alocate de Guvern pentru echilibrarea bugetelor în mai multe județe, inclusiv în vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Guvernul a adoptat ieri o Hotărâre prin care se alocă suma de 17,85 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2018 ale unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara şi Tulcea.

Această măsură este necesară întrucât localităţile din Delta Dunării şi din Munţii Apuseni sunt dezavantajate, din cauza suprafeţelor mari de teren şi a numărului redus de locuitori.


Aceştia beneficiază de reducerea cu 50% a impozitelor şi taxelor locale, precum şi a tarifelor pentru energia electrică, energia termică şi de apă potabilă din reţeaua publică, sumele pentru subvenţionarea tarifelor de apă potabilă şi energie termică fiind suportate din veniturile proprii ale judeţelor respective.

Acordarea acestor facilităţi are un impact social pozitiv pentru populaţie, dar afectează negativ nivelul veniturilor proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale, deoarece pentru diferenţa neîncasată nu există mecanisme de echilibrare/alocare de sume de la bugetul de stat în vederea compensării reducerilor şi a subvenţiilor acordate.

Astfel, aceste unităţi administrativ-teritoriale sunt dublu afectate, atât prin încasarea unor impozite şi taxe locale reduse, cât şi prin aplicarea formulelor de repartizare aprobate prin lege, fiind, din punct de vedere bugetar, în imposibilitatea de a asigura funcţionarea aparatului de specialitate şi a serviciilor publice din subordine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.