Hărţi vechi şi de peste 500 de ani, expuse la Timişoara, în...

Hărţi vechi şi de peste 500 de ani, expuse la Timişoara, în cadrul unui eveniment despre istoria Banatului şi a României FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Cartografierea Banatului, a Transilvaniei sau a Europei, în hărţi vechi de sute de ani, poate fi descoperită de pasionaţi, dar şi de cei care sunt doar interesaţi de o expoziţie inedită, pe parcursul următoarelor luni, la mansarda Bastionului Thereia. Aici are loc expoziţia „Hartă și Teritoriu. România în Cartografia Europeană sec. XV – XIX”, în organizarea Muzeului Naţional al Banatului Timişoara şi a Fundaţiei Art Encouters.

Expoziţia prezintă hărţi originale, extrem de rare, multe pentru prima dată expuse în public. Sunt 120 de hărţi de mare valoare, prin intermediul cărora organizatorii şi-au propus să arate o posibilă citire a aspectelor ce țin de teritoriul național și evoluția acestuia în context european traversând cinci secole de istorie.

Cea mai veche hartă datează din 1478, iar cea mai recentă din 1879. Lucrările dezvăluie un proiect vizual inedit, fiind totodată, adevărate lucrări artistice. Expoziția oferă vizitatorilor o parcurgere inedită a istoricului al Țărilor Române, de la primele formațiuni statale și culminând cu ceea ce înseamnă România ca stat. Astfel, tematica expoziției reflectă modul în care teritoriile românești sunt reliefate de cartografii europeni și maniera în care este interpretată evoluția lor.


Evenimentul va fi deschis pentru public până în 28 februarie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.