Industria de software din Timiş, depăşită clar de Bucureşti, Cluj sau Iaşi

Industria de software din Timiş, depăşită clar de Bucureşti, Cluj sau Iaşi

2
DISTRIBUIȚI

Un nou studiu de specialitate demontează mitul conform căruia Timişul este lider naţional în domeniul software. Conform datelor analizate de cei de la KeysFin, cel mai vestic judeţ al ţării a fost depăşit de Bucureşti, Cluj şi Iaşi în acest sector. Conform aceluiaşi studiu, mediul universitar timişorean, în special Politehnica Timişoara, oferă angajatorilor aproximativ 1.100 de absolvenţi, care sunt cooptaţi mai ales pentru prestarea de servicii de tip „front end” şi „telecom”.

Conform statisticii, în România activează, în prezent, peste 17.000 de firme în industria software, cu aproape 3.000 mai multe decât în anul 2012. Afacerile acestora au trecut, anul trecut, de pragul de 4,9 miliarde de euro, iar în acest an se va depăși nivelul de 5,4 miliarde de euro. Faţă de 2007, afacerile din sectorul de software au crescut cu 150%, iar față de 2016 cu 5,4%.


aceasta arată că piaţa de specialitate a ajuns la un anumit nivel maxim, la maturitate, şi nu mai oferă perspective prea mari de creştere.

Deşi Timişul era permanent considerat lider naţional în domeniul IT, mai multe studii realizate au arătat că aceasta nu se mai confirmă. La aceiaşi concluzie au ajuns şi noua cercetare realizată de societatea amintită. Astfel, la nivel de 2017, în industria de software cele mai mari afaceri au fost realizate de firmele din regiunea București-Ilfov (3 miliarde euro), urmată de Cluj (723 milioane euro), Iași (223 milioane de euro), Timiș (190 de milioane de euro) și Brașov (152 de milioane de euro). Împreună, acestea au generat peste 86% din cifra de afaceri totală în 2017.

Studiul arată şi că cea mai mare parte a studenţilor care termină în domeniul tehnic la Timişoara lucrează în domeniul front end şi telecom şi nu în realizarea de soft. Este vorba de 1100 de studenţi care termină facultatea în fiecare an: București (2.000 de absolvenți, mix de abilități), Cluj (1.700 – Java, C#, .NET, PHP, Web), Iași (1.100 – Java, .NET, C/C++) , Timișoara (1.100 de absolvenți – front end, telecom), Brașov (500 – C++, helpdesk), Sibiu (500 – cloud și vizualizare) și Craiova (230 – automotive software și gaming). România are un număr de ingineri pe cap de locuitor superior celor din SUA, India, China sau Rusia, iar forța de muncă din acest sector beneficiază și de un nivel ridicat de cunoaștere a limbii engleze, un atu fundamental în acest domeniu.

2 COMENTARII

  1. Ar trebui sa ne bazam pe aceste informatii dar… trebuie sa luam in considerare, ca, in evidentele fiscale firmele mari ( cu cifra de afaceri peste o anumita valoare) figureaza in raportari la Bucuresti . Ar fi interesant sa aflam care sunt firmele timisene in aceasta situatie si sa refacem concluziile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.