Investiții noi pentru schiori, pe pârtiile din vestul țării

Investiții noi pentru schiori, pe pârtiile din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Peste 26 de kilometri de pârtie sunt pregătite pentru pasionații sporturilor de iarnă în stațiunea Straja, una dintre cele mai importante obiective turistice din vestul țării

Noul sezon de schi în Stațiunea Straja, din județul Hunedoara, se deschide pentru iubitorii de munte și zăpadă chiar de Ziua Națională a României. Începând cu noul sezon de schi, turiștii sunt așteptați cu mai multe atracții pentru a-și petrece timpul liber într-un mod cât mai distractiv.

Astfel, pentru sezonul 2018 – 2019, a fost investită o sumă de peste un milion de euro, toți banii provenind din fonduri private, pentru dezvoltarea Stațiunii Straja. Cu scopul atragerii a cât mai mulți vizitatorii, tarifele practicate în stațiune nu au fost majorate.

Cea mai important investiție realizată în stațiunea din județul Hunedoara este un telescaun debraiabil, cu patru locuri. Acesta se deplasează pe o lungime de 1,3 kilometri, cu viteza de patru metri pe secundă. Noul telescaun pornește din zona Crucii și urcă până la finalul pârtiei Mutu. De asemenea, o altă investiție semnificativă a fost telescaunul de pe Vârful Straja, care va urca, începând din acest sezon, până la înălțimea de 1.870 de metri.

În total, în stațiunea Straja vor funcționa patru telescaune, cinci teleskiuri și telegondola, care face legătura între orașul Lupeni și stațiune. Totodată, vor fi puse în funcțiune 23 de tunuri de zăpadă, care sunt răspândite pe toată suprafața domeniului schiabil, dintre care cinci au fost achiziționate înainte de deschiderea noului sezon de iarnă.

Potrivit reprezentanților domeniului schiabil Straja, începând cu 1 Decembrie va fi inaugurat și un nou traseu de tubing, lângă covorul rulant de pe pârtia pentru începători Baloo, care se realizează cu ajutorul unui colac special care alunecă pe derdeluș.

Totodată, Straja va fi prima stațiune montană din România care va avea pernă de aer.


“Punctul de atracție este AirBag-ul de landing, pe care puteți să vă exersați cele mai tari trick-uri pe schi sau snowboard. Iar dacă nu stăpâniți acest sport îndeajuns de bine, veți avea cealaltă saltea, BigAirBag freestyle, pentru Tubby Jump – singura activitate de acest gen din România”, au transmis reprezentanții Straja Extreme Park.

Și autoritățile locale au investit bani pentru a ușura accesul către stațiunea Straja. Primăria Lupeni a asfaltat strada Pomilor, ca o alternativă de a urca în Straja, iar Consiliul Județean Hunedoara a asfaltat trei kilometri de drum în zonă.

Cea mai lungă pistă

Stațiunea Straja însumează aproximativ 26 de kilometri de domeniu schiabil. De altfel, aici se află și cea mai lungă pârtie de schi din România. Astfel, turiștii care urcă pe Vârful Straja (1.868 metri) pot coborî pe schiuri până în orașul Lupeni.

Aflată la doar zece kilometri de orașul hunedorean Lupeni, Straja este considerată a fi una dintre cele mai frumoase din țară. Este căutată de mulți bănățeni, dar și de turiști veniți din întreaga țară, ispitiți de atracțiile inedite pe care le găsesc aici. Stațiunea se află la o altitudine de 1.445 de metri, în inima munților Vâlcan. Aproape 300 de cabane, case de vacanță, pensiuni și vile îi așteapă pe amatorii de schi, săniuș sau snowboard pe versanții Munților Retezat-Godeanu, acoperiți cu zăpadă cam jumătate din an.

Amatorii de drumeții și de priveliști hibernale pot face excursii din stațiunea Straja până la Vârful Mutu. De asemenea, cei care doresc să se închine o pot face la schitul Straja, la care pot ajunge străbătând un impresionant tunel de 54 de metri lungime, în care se intră pe o poartă mare din lemn, înconjurată de un ancadrament alb pe care sunt redate scene religioase. Pe unul din pereții tunelului sunt pictați nu mai puțin de 365 de sfinți din calendarul ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an. Tavanul este acoperit cu scene din Vechiul și Noul Testament, iar pe peretele din dreapta sunt înfățișate 12 prăznicare ortodoxe și cele zece porunci.

O candelă este veșnic aprinsă în tunel și este mutată în fiecare zi în dreptul sfântului trecut la data respectivă în calendar. Tunelul a fost construit în urmă cu un deceniu, tocmai pentru a ușura drumul pentru cei care doreau să ajungă la schit, dar răzbeau cu greu printre troienele care pot ajunge și la trei metri înălțime, și, în scurt timp, a devenit o adevărată atracție turistică, dar și un loc de reculegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.