Laszlo Tokes despre Revoluția din 1989: Tăria de a se ridica împotriva...

Laszlo Tokes despre Revoluția din 1989: Tăria de a se ridica împotriva dictaturii ceaușiste a fost ceva exemplar

0
DISTRIBUIȚI

Eurodeputatul Laszlo Tokes, omul care a aprins scânteia Revoluției din Decembrie 1989, a declarat, în această seară, la Timișoara, că este exemplară unitatea celor care s-au ridicat împotriva dictaturii ceaușiste, în urmă cu 29 de ani.

„La 29 de ani de la Revoluție, cel mai puternic sentiment pe care-l am e de a fi parte al unei comunități care a fost cândva Biserica Reformată Maghiară, care a primit un ajutor de la locuitorii acestui oraș, aparținând în majoritate comunității românești. Unirea lor în spirit, în idealuri și tăria lor de suflet de a se ridica împotriva dictaturii comune și dușmanul comun, a dictatorii ceaușiste, este ceva exemplar și îmi pare foarte rău că ulterior s-a refăcut atmosfera naționalistă ațâțătoare și divizătoare a populației orașului și întregii țări”, a afirmat Laszlo Tokes.

De asemenea, eurodeputatul s-a referit și la Alianța Vestului, format din orașele Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea și Arad, precizând că ar putea reprezenta „drumul spre viitor”.

„Chiar la aniversare ar trebui să ne înălțăm la culmile spiritului Declarației din Alba Iulia, de 100 de ani, care în spiritul pluralist al Transilvaniei a închipuit viitorul comun al celor care trăiesc pe aceste meleaguri.


În 1989 am avut o nouă șansă de a atinge aceste scopuri și hai să încercăm iarăși să ajungem la înțelegere care, chiar în sensul unirii celor patru orașe din vestul Transilvaniei, României, ar putea reprezenta drumul spre viitor”, a conchis Laszlo Tokes.

Eurodeputatul a depus o coroană de flori, în această seara, pe fațada bisericii reformate din centrul Timișoarei, locul de unde a pornit Revoluția din Decembrie 1989. Apoi, Laszlo Toles a participat la o masă rotundă cu titlul „Moștenirea revoltei populare timișorene – solidaritatea româno-maghiară”. Acțiunile au fost organizate cu scopul comemorării evenimentelor din decembrie 1989 din Timișoara.

Acum 29 de ani, o demonstrație de solidaritate cu pastorul reformat de atunci al Timișoarei, Laszlo Tokes, persecutat de poliția politică, s-a transformat într-o revoltă populară îndreptată împotriva dictaturii comuniste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.