Licitația pentru cumpărarea de tramvaie noi la Timișoara, un eșec. De ce...

Licitația pentru cumpărarea de tramvaie noi la Timișoara, un eșec. De ce nu vrea nicio firmă să livreze garniturile

0
DISTRIBUIȚI

Planul Primăriei Timișoara în ceea ce privește cumpărarea de noi tramvaie a eșuat, în primă fază. Nicolae Robu a anunțat, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la Primăria Timișoara, că nicio firmă nu s-a înscris la licitația organizată de municipalitate cu scopul achiziționării a minim 16 garnituri noi, de dimensiuni mari. Potrivit edilului, termenul de depunere a ofertelor a expirat ieri. Valoarea totală a contractului era de aproximativ 47 de milioane de euro.

„Știți că dorim să accesăm fonduri europene, pe axa de mobilitate, pentru un număr de minim 16 tramvaie mai mari decât cele pe care le avem la ora actuală. Din păcate, nu s-a depus nicio ofertă, ieri a expirat termenul de depunere a ofertelor pentru tramvaie și iarași va trebui să o luăm de la capăt cu licitația. Se pare că principalul motiv de nemulțumire al ofertanților a fost legat de termenul de livrare. O să analizăm să vedem ce se poate face, ce modificări să facem în caietul de sarcini. Așa este corect, să nu schimbăm din mers regulile. Dacă nu a fost nimeni, noi înțelegem care este pulsul ofertei, pentru că lucrăm pe principiul cererii și ofertei și trebuie să ne adaptăm cererea.


Vor fi, fără îndoială, anumite modificări în caietul de sarcini”, a explicat Nicolae Robu.

Potrivit primarului Timișoarei, chiar dacă la prima licitație pentru achiziționarea de tramvaie noi nu s-a prezentat nicio firmă, cererea de finanțare pentru achiziționarea de tramvaie noi cu bani europeni va fi depusă pe axa de mobilitate.

„Oricum, noi vom depune cererea de finanțare. Nu era obligatoriu să fie licitația făcută pentru a putea depune documentația pentru finanțare pe fonduri europene, însă noi am ținut să se întâmple și această etapă, licitația, pentru că atunci mergeam cu cererea de finanțate însoțită de specificații exact așa cum vor fi făcute tramvaiele, fără să mai fie nevoie de posibile ajustări. Evident că e posibil să se facă modificări pe parcurs, dar ele trebuie să fie foarte bine argumentate. Vom depune cererea de finanțare cu specificațiile pentru tramvaie care se vor regăsi în noul caiet de sarcini. Nu vor fi diferențe foarte mari, dar câteva diferențe vor fi față de ce am cerut prima dată și sperăm că de data aceasta vom și avea ofertanți, astfel încât, într-un timp cât mai scurt să avem și acest nou tip de tramvaie, mai mari”, a detaliat Nicolae Robu.

Conform edilului, urmează ca specialiștii din cadrul Primăriei Timișoara să analizeze obiecțiile ofertanților. În total, au fost 12 firme interesate să participe la licitație, dar în final niciuna nu a depus oferte.

Totodată, primarul Timișoarei a explicat faptul că au fost și obiecții în privința autonomiei tramvaielor cerută de reprezentanții municipalității, pe motiv că ar fi prea mare și astfel ar determina costuri mai mari în realizarea garniturilor.

„Nu este nimic foarte grav, pentru că nu era obligatoriu să avem licitația încheiată, a fost o dorință a noastră că ar fi fost mai bine așa. Vom depune în termen cererea de finanțare”, a conchis Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.