Locuri de observat păsări, pe râul Timiș

Locuri de observat păsări, pe râul Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Turism inedit promovat în județul Timiș. Din vara anului viitor, iubitorii de natură sunt invitați să descopere frumusețile de pe râul Timiș. Sunt propuse și trasee de observat păsări.

În cadrul unui proiect transfrontalier România – Serbia, în valoare de aproximativ 900.000 de euro, sunt promovate frumusețile care se găsesc pe râul Timiș, cel mai mare râu interior al Banatului, pe teritoriul celor două țări. Proiectul se numește “Eco Timiș – un nou produs turistic”, iar în cadrul acestuia au fost realizate hărți care vor oferi drumeților, printre altele, trasee de observat păsări în Mlaștinile de la Satchinez și în Pădurea Macedonia.

Potrivit reprezentanților Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, în cele două locuri din județ, aflate de-a lungul râului, pot fi admirate o mulțime de păsări.

Pădurea Macedonia

Pădurea Macedonia se află lângă localitatea cu același nume, iar documentele care atestă începuturile așezării datează din anii 1330, pentru ca în anul 1887 să se menționeze faptul că întreaga localitate a fost inundată, locuitorii putând circula doar cu luntrea.

Pădurea Macedonia face parte dintr-o arie protejată cu o întindere de 4.625 de hectare, unde se găsesc variate specii de arbori, între care stejarul, fagul și carpenul, în timp ce teiul și salcâmul sunt în număr mai redus.

În anul 2007, Pădurea Macedonia a fost instituită ca parte integrantă a Rețelei Ecologice Europene Natura 2000 în România. Aria reprezintă în fapt o zonă natural cu râuri, lacuri, mlaștini, turbării, terenuri arabile cultivate, păduri de foioase situate în lunca inundabilă a râului Timiș, zonă ce asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare.

Astfel, turiștii care intenționează să viziteze Pădurea Macedonia pot admira specii precum pescărușul albastru, buhaiul de baltă, barza albă, erete de stuf, erete vânat, cristei de câmp, erete-cenușiu, ciocănitoare de stejar, ciocănitoare neagră, egretă mică, egretă albă, vânturel, stârc pitic, sfrânciocul cu frunte neagră, stârc de noapte sau cormoran mic.

În vecinătatea Pădurii Macedonia se află câteva obiecte de interes istoric, cultural și turistic, precum Biserica de Lemn “Sf. Gheorghe” din Cebza, Mănăstirea Partoș, Conacul Gudenus din satul Gad sau Conacul Banloc din satul omonim.

Mlaștinile de la Satchinez

Denumită și Deltă a Banatului, Rezervația ornitologică Mlaștinile Satchinez este o rezervație naturală formată din întinderi vaste de ținuturi mlăștinoase, un lanț de bălți, cu peninsulă și ostroave, locuri unde cresc păduri de stuf, cu pâlcuri de plopi și salcâmi, copaci peste care cad perdele de liane.


Este un loc în care și-au găsit adăpost și numeroase păsări acvatice, unele dintre acestea fiind specii declarate monumente ale naturii, cum sunt egreta mică, egreta mare, stârcul galben, cormoranul mic sau cataliga.

Andrei Kiss, doctor în științe biologice, care a efectuat studii de-a lungul unor îndelungi perioade la Satchinez, a identificat în arealul rezervației cinci specii de păsări sedentare, 55 de specii de păsări oaspeți de vară, 36 de specii de păsări de pasaj și 17 specii de păsări oaspeți de iarnă. Mai multe de jumătate din speciile de păsări cunoscute în România pot fi văzute și în aria rezervației de la Satchinez, unele specii fiind declarate monument al naturii.

Rezervația ornitologică Mlaștinile Satchinez este situată la aproximativ 28 de kilometri de Timișoara, în bazinul hidrografic Timiș-Bega, pe albia majoră a pârâului Ier. Reprezintă astăzi una dintre ultimele porțiuni mlăștinoase, întinse, din Valea Ierului și atrage un număr însemnat de specii acvatice, și nu numai, atât în perioada cuibăritului cât și în perioada de migrație.

Râul Timiș va deveni, în viitorul apropiat, un nou produs turistic. Avându-și izvoarele pe versanții estici ai Munților Semenic din județul Caraș-Severin, râul Timiș străbate până la vărsarea sa în Dunăre, în localitatea Pancevo din Serbia, 339,7 kilometri dintre care 241,2 kilometri în România. Pe tot acest parcurs, turiștii se vor putea bucura în următorii ani de activități de recreere și instrumente de petrecere a timpului liber oferite prin intermediul proiectului “Eco Timiș – un nou produs turistic”.

“Un studiu general și hărți realizate în cadrul proiectului vor oferi turiștilor trasee de biciclete care vor urma cărările naturale ce străbat pădurile din apropierea orașului Timișoara sau dealurile și munții din județele Timiș și Caraș Severin; plimbări cu canoe, locuri de pescuit sportiv și plaje amenajate cu mese, bănci și umbrare pe tot parcursul râului Timiș, în locații stabilite împreună cu asociațiile de pescuit și unități administrativ teritoriale din județ; observatoare de păsări în Mlaștinile de la Satchinez și în Pădurea Macedonia din județul Timiș. Proiectul Eco Timis prevede și achiziționarea de biciclete și canoe pentru activități turistice și a unui catamaran ce va oferi călătorilor posibilitatea de a se descoperi frumusețea apelor din Timiș”, informează Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.