Moment de reculegere cu lumânări cu chipurile eroilor Revoluției, pe treptele catedralei...

Moment de reculegere cu lumânări cu chipurile eroilor Revoluției, pe treptele catedralei din Timișoara: „Clasa politică a uitat sacrificiul lor” FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-163061772">

Un moment de reculegere a fost ținut, în această seară, pe treptele Catedralei Mitropolitane din Timișoara, în amintirea eroilor Revoluției din Decembrie 1989.  La manifestarea organizată în fiecare an în data de 17 decembrie în fața lăcașului de cult au participat revoluționari, rude și prieteni ai celor morți în urmă cu 29 de ani pentru libertate, precum și reprezentanți ai autorităților locale, printre care și primarul Nicolae Robu.

De asemenea, 85 de lumânări personalizate cu chipurile eroilor Revoluției Române au fost așezate pe treptele lăcașului de cult, iar în jurul lor au fost aprinse candele.

Lumânările personalizate au fost realizate, în urmă cu șase ani, de către Angela Țintaru, din Timișoara, care și-a pierdut soțul în timpul Revoluției Române. Bărbatul avea 21 de ani în momentul în care a ieșit în stradă pentru a striga „Libertate” și „Jos  Ceaușescu”, fiind împușcat pe Podul Decebal.

„Sunt 85 de lumânări, dintre care șapte sunt fără poze, pentru că sunt eroi necunoscuți. Celelalte sunt pozele pe care le-am primit de la familiile celor care au murit în Decembrie 1989 sau pe care le-am găsit pe Internet. Ideea de a le realiza mi-a venit astfel încât să pot să prezint lumii oamenii din spatele acestor nume care se citesc sau care sunt pomenite de 17 decembrie, eroi – martiri ai Revoluției din Decembrie 1989. În 2012 am realizat lumânările și în fiecare an sunt aduse în Cimitirul Eroilor, la monumentul ridicat în cinstea lor, și pe treptele catedralei, în data de 17 decembrie. Cel mai mic erou care apare pe candelă are doi ani, Cristina Lungu”, ne-a declarat Angela Țintaru.

Femeia din Timișoara a afirmat că soțul său a murit după ce Armata a deschis focul asupra manifestanților, în data de 17 decembrie 1989, pe Podul Decebal, iar un glonț l-a lovit. Timișoreanca este de părere că politicienii au uitat sacrificiul pe care l-au făcut eroii Revoluției.

„Eu l-am pierdut pe soțul meu, Octavian Țintaru. A fost ucis în 17 decembrie, la Podul Decebal, împușcat. El a ieșit încă de pe la ora 14.00 în stradă, în 17 decembrie, a mers cu manifestanții din centru spre Prefectură și la Podul Decebal au fost întâmpinați de către Armată, care a deschis focul asupra lor. Au murit mai mulți oameni, inclusiv soțul meu. Avea 21 de ani atunci. A meritat tot sacrificiul acesta, pentru că suntem liberi, gândim liber, circulăm liber. Din păcate, clasa politică a uitat de sacrificiul lor și este de datoria noastră să luptăm mai departe și să încercăm să readucem clasa politică pe linia sau spre idealurile pentru care acești eroi au fost uciși”, a precizat Angela Țintaru.

Pe 17 decembrie, la Timişoara este zi de doliu în memoria primilor 66 de eroi care au murit în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.