A murit Aurel Ardelean, fondatorul Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad

A murit Aurel Ardelean, fondatorul Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad

0
DISTRIBUIȚI

aurel ardelean

Aurel Ardelean, una dintre cele mai importante personalități din vestul țării, a murit, astăzi, după o grea suferință. Fondatorul Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad era internat la Institutul Clinic Fundeni de aproximativ două săptămâni, iar astăzi a pierdut lupta cu boala, la vârsta de 79 de ani.

“În calitate de om politic, Aurel Ardelean a pledat și a muncit pentru o Românie a valorilor. Ca fondator de școală, a realizat o rețea de instituții de învățământ care a pus nu doar Aradul, ci și alte județe pe harta europeană a învățământului superior. În calitate de cercetător, a condus proiecte internaționale de cercetare, care au contribuit la îmbunătățirea imaginii României în occident. Ca arădean, a recuperat și regenerat o parte importantă a patrimoniului cultural imaterial și material arădean, a înlesnit editarea a sute de volume de cercetare a istoriei locale, a sprijinit afirmarea folclorului arădean, s-a implicat în proiecte de mediu unice în România (cum ar fi grădina botanică de la Macea, salvată și „renăscută” prin implicarea Universității de Vest „Vasile Goldiş”).


A luptat cu o energie și o forță inepuizabilă pentru recunoașterea rolului Aradului în istoria modernă a României, pentru acordarea respectului cuvenit bărbaților de stat arădeni care au realizat Marea Unire. Iar ca dascăl, a sprijinit dezvoltarea instituțiilor arădene, girând promoții consistente de medici, juriști, profesori, funcționari, psihologi, farmaciști, oameni de cultură care au profesionalizat spațiul public arădean. În calitate de senator, apoi de consilier județean, a insistat pentru un Arad sănătos și puternic”, a scris Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, pe pagina sa de Facebook.

Aurel Ardelean s-a născut la 4 iulie 1939 la Chișineu Criș. A absolvit Facultatea de Biologie a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Aurel Ardelean a fost profesor și inspector școlar. În anul 1990 a înființat Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, astfel că a fost un rol important în dezvoltarea învățământului superior din județ.

Aurel Ardelean a condus universitatea timp de 19 ani, între anii 1993 – 2012, iar în ultimii ani a fost președintele instituției de învățământ superior. Între 2004 și 2008 a fost senator PRM, apoi s-a înschis în PNL, fiind consilier județean începând cu anul 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.