Patrimoniul arhitectural al Timișoarei, prezentat la Napoli, în Italia. Ce eveniment are...

Patrimoniul arhitectural al Timișoarei, prezentat la Napoli, în Italia. Ce eveniment are loc

0
DISTRIBUIȚI

În Anul European al Patrimoniului Cultural, Facoltà di Architetura – Palazzo Gravina din Napoli va găzdui, începând din 18 decembrie, expoziţia de prezentare a proiectului „Manifest pentru patrimoniu – Timişoara Premium Exposed City”, derulat în premieră naţională la iniţiativa Direcţiei pentru Cultură Timiş, împreună cu Asociaţia Expose Architecture şi Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timişoara, sub patronajul şcolii de specializare în restaurare „La Sapienza” din Roma, precum şi expunerea proiectului cultural „Despre pământ. Oamenii şi casele lor din Banat”, o iniţiativă a asociaţiei REcult şi a colectivului TERRApia, care pune în evidenţă, printr-o abordare contemporană, potenţialul locuirii rurale.

Expoziţia, care a fost prezentată deja la Timişoara şi la Roma, doreşte să evidenţieze patrimoniul arhitectural al oraşului, o resursă culturală şi identitară extrem de generoasă, care merită cultivată şi pusă în valoare. Numărul de clădiri şi zone istorice protejate din Timişoara este de-a dreptul impresionant, dar starea celor mai multe dintre aceste clădiri, cam 90%, este de-a dreptul dramatică. Titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 este o adevărată provocare pentru oraş, căci în acest context clădirile istorice ar trebui restaurate, pentru a putea fi pusă în lumină adevărata lor valoare. Totodată, 2018, Anul European al Patrimoniului Cultural, oferă celor interesaţi prilejul de a aduce în atenţia publicului problematici complexe legate de restaurare şi intervenţii pe clădirile istorice iar expoziţia prezentată la Timişoara şi în Italia se doreşte a fi un eveniment-manifest de informare şi sensibilizare a opiniei publice cu privire la valoarea clădirilor istorice ale oraşului şi la stadiul precar în care acestea se află, astfel încât, până în 2021, numărul clădirilor restaurate să crească semnificativ în toate cartierele istorice ale oraşului.

Cel de-al doilea proiect doreşte să promoveze patrimoniul rural din pământ, casele construite din acest material fiind reprezentativ pentru  arhitectura tradiţională din Banat.


Au fost identificaţi meşteri locali care încă mai ştiu cum se construiau odinioară casele bănăţene, s-au filmat mărturii legate de arhitectura tradiţională de pământ şi au fost gândite trasee turistice culturale care includ acest gen de patrimoniu. În ultima săptămână a lunii august, la Buzad a avut loc a doua ediţie a festivalului central şi est-european al arhitecturii de pământ, „Regio Earth”, la care au participat 40 de persoane din 11 ţări, pentru a învăţa tehnicile folosirii pământului în diferite construcţii În prezent, pavilionul Regio Earth este o expoziţie permanentă atractivă care doreşte valorificarea potenţialului Dealurilor Lipovei printr-un turism al experienţelor. Cea de-a treia ediţie a festivalului va avea loc în vara anului viitor, în Serbia, în apropiere de Zrenjanin, şi va fi găzduită de asociaţia „Earth&Crafts” la Centrul internaţional de arhitectură din pământ, peste doi ani ţara gazdă va fi Ungaria iar în 2021, festivalul va fi organizat la Timişoara.

Expoziţia de la Napoli va fi vernisată marţi, la ora 14.00, şi va putea fi vizitată până în 13 ianuarie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.