Primar din Timiş acuzat de corupţie, găsit în conflict de interese de...

Primar din Timiş acuzat de corupţie, găsit în conflict de interese de inspectorii de integritate. Pe cine a favorizat

0
DISTRIBUIȚI

Primarul în funcţie al Recaşului, reţinut în urmă cu trei ani pentru abuz în serviciu, a fost găsit în stare de conflict de interese de inspectorii de integritate.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, Teodor Pavel a semnat un contract de închiriere a unui teren şi documentele care au stat la baza încheierii acelui contract, în baza căruia firma deţinută de soţia sa, SC Belis Construct SRL, a închiriat fară licitație publică o parcelă de 150 mp de la Primăria Recaş.
Potrivit legii, „prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative” (art.70, Legea 161/2003). De asemenea, „(1) primarii și viceprimarii (…) sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul sau ori rudele sale de gradul I”, iar  „actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispozițiile emise cu încălcarea obligațiilor prevăzute la alin.


(1)
 sunt lovite de nulitate absolută”, se arată în articolul 76 al aceluiaşi act normativ. 

În 2015, Teodor Pavel a fost reţinut pentru abuz în serviciu în acelaşi dosar în care au fost reţinuţi şi şeful IPJ Timiş, Sorin Muntean, şi adjunctul său, Florin Bolbos. Se fac cercetări pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu şi şantaj, fapte comise în perioada 2013-2014.

Şi viceprimarul oraşului Recaş, Constantin Carcea, a fost descoperit că a încălcat legile în vigoare. El a fost găsit în incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate, după ce, „în perioada 14 aprilie – 09 iunie 2017 a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic Recaș, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și ale art. 91, alin. (3), teza 1 din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul emis, astăzi, de ANI.

Niciunul dintre edili nu a depus un punct de vedere la dosarul de evaluare, mai transmit inspectorii ANI.

Un alt edil local din Timiş a fost găsit în conflict de interese administrativ. Ionel Tiberiu Jivan, primarul comunei Bucovăţ, a emis, în perioada exercitării mandatului, 2012-2016, trei acte administrative „care au produs un folos material pentru fiul său, în cuantum de 8.121 lei”.

Potrivit Statutului aleşilor locali, incompatibilitatea sau conflictul de interese constituie abateri disciplinare. Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.