Primarul Robu acuză Garda de Mediu de „represiune politică” pentru că nu...

Primarul Robu acuză Garda de Mediu de „represiune politică” pentru că nu a amendat şi ADID pentru gunoiul din oraş UPDATE Răspunsul Gărzii de Mediu

1
DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu a recunoscut, astăzi, în conferinţa de presă de la PNL Timiş, că şi administraţia pe care o conduce este responsabilă de mizeria de pe străzile din Timişoara, dar acuză PSD că foloseşte Garda de Mediu ca instrument de represiune politică pentru că nu a amendat şi ADID (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş) în problematica gunoiului.

Primăria Timişoara a fost amendată cu 50.000 de lei pentru gunoiul neridicat din oraş. În replică, ieri, Nicolae Robu a acuzat că Garda de Mediu este o instituţie pesedizată şi că „PSD, care are controlul total asupra acestei asociații ADID, duce o campanie de intoxicare informațională deșănțată la maxim”.

Primarul Robu a explicat, încă o dată, că administraţia locală răspunde doar de curăţenia stradală: de ridicarea gunoiului din coşurile de pe străzi, din pieţe, din parcuri, din staţiile de transport auto, de măturat şi spălat străzile. „Gunoiul menajer este în răspunderea ADID, noi nu avem contract cu nimeni pentru gunoiul menajer”, a spus Robu.

„Eu sunt de acord cu dumneavoastră (n.r., cu Garda de Mediu), anticipat, că avem o problemă şi noi. (…) La care, am simţit din start că dau din colţ în colţ şi am anticipat verdictul final. I-am lăsat. La sfârşit, când i-am întrebat «Şi ADID»? ADID nimic, nici măcar avertisment. (…) Garda de Mediu este folosită
ca instrument de represiune politică. Asta a devenit Garda de Mediu, cum au devenit multe alte instituţii ale statului pe care PSD vrea să le acapereze şi să le folosească împotriva celor incomozi pentru PSD.


(…) Ce a arătat incorectitudinea şi ţinta politică a fost că  nu i-a preocupat de niciun fel ce este în cârca ADID-ului”, a declarat Robu.

Primarul a mai precizat că va împânzi oraşul de camere video ca să îi prindă pe cei care aruncă gunoiul în locuri nepermise. Peste 2.300 de amenzi s-au dat, în acest an, în această problemă.

UPDATE Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Timiş respinge acuzaţiile primarului. „Noi suntem funcţionari publici şi instrumentul nostru este legea. Nu suntem acţionaţi politici”, a declarat, astăzi, pentru PRESSALERT.ro, Lavinia Alina Căluşeru.

Potrivit sursei citate, administraţia publică locală este cea care răspunde, potrivit OUG 195/2005 privind protecţia mediului,  de salubrizarea intravilanului. Căluşeru invocă art. 90 lit. f din actul normativ, potrivit căruia „Autoritățile administrației publice locale au următoarele atribuții și răspunderi: f) asigură, prin serviciile publice și operatorii economici responsabili, luarea măsurilor de salubrizare a localităților, de întreținere și gospodărire a spațiilor verzi, a piețelor și a parcurilor publice.”

„Nu este vina Gărzii de Mediu că administraţia publică locală nu a reuşit să îndeplinească aceste atribuţii. Curăţenia stradală nu este opţională, este obligatorie. Dacă dumnealui este mulţumit de ceea ce este pe domeniul public, noi nu suntem decât nişte agenţi constatatori. ADID-ul este o asociaţie la care toate UAT-urile au aderat, inclusiv Timişoara. A fost libertatea lor de voinţă să se asocieze. (…) Acel contract cu ADID nu îi anulează atribuţiile administraţiei publice locale. ADID nu poate să ia măsuri în numele primarului pentru a stopa abandonările. Noi am aplicat sancţiunile pentru salubrizarea stradală – nu sunt golite coşurile, frunzele sunt depozitate în saci pe domeniul public. Din păcate, face o confuzie în media. Pentru că una e salubrizarea, alta e colectarea deşeurilor menajere”, a explicat Căluşeru.

1 COMENTARIU

  1. • LEGEA DESEURILOR 211/2011
    § 13 Costurile , Art.21
    (3) Deseurilor abandonate – cheltuielile de curatare si refacerea mediului, transport, valorificare, recuperare/reciclare, eliminare sunt suportate de catre autoritatea administratiei publice locale.

    Minciuna are picioare scurte. Mai ales daca cunosti legea. Robu insa nici nu cunoaste legea, nici nu e competent, nici „ultra-corect, cum pretinde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.