Primarul Timișoarei despre Alianța Vestului: Am fost căutați și de primari PSD

Primarul Timișoarei despre Alianța Vestului: Am fost căutați și de primari PSD

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că și primari PSD ai unor orașe din România au dorit să intre în Alianța Vestului, doar că, momentan, nu vor fi acceptați și alți edili, pentru că „dacă acum ne-am înmulți în asociație, peste noapte, pripit, am compromite această idee”. De asemenea, Nicolae Robu a precizat că nu se dorește desprinderea de România, așa cum a auzit zvonuri.

„Pentru prima dată în istorie, patru orașe importante, dintre cele mai importante ale țării, dar cu tot respectul pentru celelalte care nu sunt în grupul nostru, deocamdată cel puțin, s-au unit și își asumă responsabilități foarte mari și doresc să se schimbe ceva în România, să trecem de la aceste vorbe frumoase despre descentralizare, despre subsidiaritate, la fapte, să renunțăm la acest centralism exagerat pe care și la 29 de ani de la Revoluție noi îl avem în România. Sunt prostii fără seamăn toate aceste speculații că se vrea desprinderea din România. Noi suntem patrioți toți patru (n.r. primari), ținem la țara noastră, tot ce facem noi se întâmplă și se va întâmpla în statul unitar România, așa cum scrie în Constituția noastră. Am subliniat că demersul nostru se înscrie în spiritul Declarației de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Ce să facem noi mai mult ca să înlăturăm astfel de speculații? Nu putem mai mult. Înseamnă că atât îi duce mintea pe unii să speculeze, să denatureze realitățile”, a explicat Nicolae Robu.

De asemenea, primarul Timișoarei a precizat că cei patru primari din Alianța Vestului își propun să pună presiune pe guvernanți pentru a se realiza o serie de proiecte importante.

„Este un demers curat, firesc pentru vremurile pe care le trăim. Noi, printre altele, vom pune și presiune, vom face lobby pe lângă Guvernul României, pentru că din acea listă de obiective, o parte țin de Guvernul României. Dacă el le acordă prioritate, ele se înfăptuiesc și noi vrem să se înfăptuiască mai repede. Nu vrem să mai treacă încă 30 de ani și evident când vorbești ca primar al unui oraș e una, și când vorbești din partea unei astfel de alianțe care reprezintă de fapt pilonii pentru o bună parte de țară, motoarele pentru o bună parte de țară, că noi gândim lucrurile nu doar pentru cele patru orașe, ci pentru toată această parte de țară, în care noi suntem unitățile administrativ-teritoriale exponențiale, atunci altfel trebuie să fim ascultați și la București, și la Bruxelles, și oriunde”, a explicat Nicolae Robu.

Întrebat de către jurnaliști dacă în cazul în care PNL-ul va ajunge la guvernare, Alianța Vestului va avea un cuvânt mai mare de spus pentru a atrage investiții, primarul Timișoarei a declarat că „în mod sigur” se va întâmpla acest lucru.

„Nici nu cred că-și poate închipui cineva că dacă PNL ajunge la guvernare, atunci această structură formată de cei patru primari și conținând cele patru orașe nu va fi ascultată și nu va beneficia de susținerea proiectelor sale.


Cu asta se va începe, să spun eu. Noi dorim normalitatea în România. Nu este firesc să ni se ia aproape toți banii. Înțelegem foarte bine principiul coeziunii, de care și noi beneficiem la nivelul Uniunii Europene. Nu dorim ca toți banii noștri să rămână la noi. Înțelegem că o cotă parte trebuie să meargă la bugetul centralizat al țării și să servească unor domenii precum apărarea națională, securitatea națională, sănătatea, infrastructura mare, dar și pentru ridicarea zonelor mai puțin dezvoltate ale țării. Noi nu ne dorim o Românie dezechilibrată dincolo de niște limite ale acceptabilului. Noi suntem de acord că trebuie susținute și zonele mai rămase în urmă. Cu ce nu putem fi de acord ca banii noștri în loc să fie folosiți pentru ridicarea zonelor mai rămase în urmă, să fie dați pentru încurajarea nemuncii. Noi nu ne împăcăm cu ideea asta de mână întinsă a unor oameni în toată firea, sănătoși, apți de muncă, ei trebuie să muncească”, a declarat Nicolae Robu.

Totodată, primarul Timișoarei a explicat că cele patru orașe din Alianța Vestului își doresc realizarea unor proiecte de infrastructură mare, printre care o rețea de autostrăzi sau o rețea de cale ferată de mare viteză.

De asemenea, Nicolae Robu a precizat că, deocamdată, nu se pune problema de a intra și alte orașe în Alianța Vestului, pentru că dacă s-ar întâmpla acest lucru în prezent, ideea ar fi compromisă.

„Ați văzut că se vorbește foarte insistent despre extinderea alianței. Sunt deja multe orașe care și-au arătat interesul de a intra în alianță. Cu tot respectul pentru toate orașele din România, pentru primarii lor, eu am rugămintea să se înțeleagă un lucru: dacă acum ne-am înmulți în asociație, peste noapte, pripit, am compromite această idee, pentru că lumea vrea să vadă rezultate concrete cât mai repede. Ideea în sine este salutată de foarte multă lume. Acești oameni au așteptări. Dincolo de toate principiile frumoase pe care noi le-am spus, oamenii au așteptări și dacă așteptările lor nu sunt onorate, nu vin și rezultate concrete, unele într-un timp scurt, altele, când e vorba de obiective mari, într-un timp mai lung, evident, lumea va fi dezamăgită. Se va ajunge la concluzia că este încă o formă fără fond, încă o așteptare înșelată și am face rău comunităților noastre dacă am crea o nouă dezamăgire. Așa că trebuie să o luăm pas cu pas, vom fi deschiși, stăm de vorbă, putem fi contactați și acum, însă trebuie să se înțeleagă că abordarea rațională este una foarte moderată în ideea celor mai spuse mai devreme. În prim plan trebuie să fie producerea de rezultate”, a detaliat primarul Timișoarei.

Nicolae Robu a precizat, în final, că cei patru primari din Alianța Vestului au fost căutați și de edili din PSD.

Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat, sâmbătă, la Timişoara, Alianţa Vestului (AVE), parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.