Retrospectiva anului muzical 2018 în Timișoara. Lansări și concerte inedite (I)

Retrospectiva anului muzical 2018 în Timișoara. Lansări și concerte inedite (I)

0
DISTRIBUIȚI

Ianuarie 2018

– Primul concert al anului a fost pus la cale de cei de la The Timişoara Gospel Project. „Haideţi să începem anul nou cântând! Un concert fără public? Da, pentru că va cânta toată lumea! Voce: TU. Pian: Dominic Samuel Fritz, Trompetă: Petre Ionuţescu“, spuneau organizatorii evenimentului care a avut loc la Biserica Reformată din Piaţa Maria.

– Trupa timișoreană ABRA și-a delectat fanii cu un concert deosebit, în care Adrian Schwartz-Dinu, Christian Podratzky, Horea Crişovan şi Florin Cvaşa au avut parte de aplauze prelungite.

– Una din cele mai fresh apariţii de pe scena muzicală timişoreană, formaţia Frankscoast a susţinut un concer, unde trio-ul care abordează conform mărturisirilor proprii dream – pop a avut parte de un public cald. Dincolo de eventualele încadrări stilistice, muzica timişorenilor a surprins în mod plăcut prin originalitate, iar vocea solistei Raluca Dumitrescu are un şarm aparte.

– Recitalul susţinut de formaţia Pro Musica, exact la 45 de ani de la prima apariţie pe scenă a trupei, exact în aceeaşi locaţie ca şi atunci – în Sala Festivă a Liceului Pedagogic Carmen Sylva din Timişoara – a avut parte de o încărcătură emoţională deosebită, membrii trupei reuşind – ca de obicei – să creeze vii emoţii în rândul spectatorilor. Sala Festivă a devenit neîncăpătoare luni la prânz, printre cei aflaţi pe scaunele din incintă numărându-se elevi din clasele primare dar şi melomani care au prins „pe viu“ debutul de acum 45 de ani al formaţiei care a scris o filă de istorie în rock-ul autohton. Cele două reprize ale concertului au punctat cele două „epoci“ ale trupei, cea folk şi cea rock iar pe parcursul recitalului care a fost transmis live şi pe Internet pe scenă au urcat Ilie Stepan, Dixie Krauser, Grigore Bujor Hariga, Lică Dolga, Bogdan Nagy, Doru Apreotesei, Doru Eugen Iosif, Horea Crişovan şi George Găină.

– O serie de muzicieni timişoreni au sărbătorit Revelionul, ceva mai târziu. Primul Revelion al muzicienilor timişoreni a avut loc în 13 ianuarie, unde au cântat Benson Joel, Călin Lupu, Alexandra Mitroi and the Band, Cover Up, Zebbra, The Weekend Band şi Alexandra Maria Hojda and TM Groove.

– „Românie, te strig!” este titlul piesei cu care trupa Cargo a revenit în atenţia melomanilor, melodia fiind lansată pe 24 ianuarie, la posturile de radio din întreaga ţară, chiar în ziua în care se aniversează Unirea Principatelor, „Mica Unire” din 1859. Piesa compusă de Cargo aduce în prim plan exact povestea trecutului, prezentului şi viitorului, în care rămânem drepţi şi mândri – „Românie, cu mândrie, steagul în mână îl ridici!” Piesa a fost cântată în premieră în cadrul celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision, care a avut loc la Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara.

– Formația timișoreană de metalcore Within The Nova a lansat albumul de debut intitulat „Infinite Cycles“, prin casa de discuri Dark Alliance Records.

Februarie 2018

– Timişorenii de la Phaser au lansat un nou videoclip pentru cel mai recent single al formaţiei, Călători, care suprinde cele mai frumoase meleaguri din Islanda.
– Scena muzicală timişoreană s-a îmbogăţit cu apariţia unui nou proiect care poartă numele de Monom, alcătuit din două nume cunoscute melomanilor: Anghel Mailat şi Radu Pieloiu. –
– Muzicienii timişoreni s-au adunat în Piaţa Sfântu Ghoerghe în cadrul unui concert caritabil care şi-a propus să strângă fonduri pentru Mircea Parasca, unul dintre artiştii stradali ai oraşului nostru. Pe scena amenajată la faţa locului au cântat Corul Facultăţii de Teologie, Adrian Câmpean, Sudden Feel, Ladiszlau Meszaros, Ilie Stepan şi Horia Crişovan, Robert Hergane, George Leonard, The Phantastic Four, Corul de copii de la Liceul Waldorf, Pseudonym, Vest Phoenix Cover, Emanoil Constantin, Peregrinii şi Vedic.
– Formaţia timişoreană Monokrom a lansat primul videoclip oficial, „Ecouri“, o melodie care, conform mărturisirilor muzicienilor, abordează o temă veselă. Trupa timişorenă abordează un stil autointitulat ca fiind „alt-punk“, „stil ce îmbină punk-ul cu rock alternativ“, având ca influenţe nume diverse de la Blink 182, Green Day, Billy Talent şi Ramones până la formatii ca The Cure, Oasis sau INXS.
– Melomanii timişoreni s-au adunat cu mic cu mare la lansarea celui de-al doilea volum din trilogia „Istoria ROCKului românesc”, de Nelu Stratone. Invitaţii speciali ai evenimentului care a adus cartea „Rock în timpuri noi” au fost Ilie Stepan, Mimo Obradov și scriitorul Daniel Vighi. Alături de autor, seara a fost moderată de editorul cărții, scriitorul Andrei Ruse.

Martie 2018
– Basistul american Marco Mendoza a poposit pentru a treia oară la Timişoara, recitalul lui prilejuind o explozie de bucurie în rândul spectatorilor care au ţinut morţiş să-l vadă la treabă pe artistul care a colaborat de-a lungul carierei cu nume ca Whitesnake, Thin Lizzy, Ted Nugent sau regretata Dolores O’Riordan (The Cranberries). Seara a debutat cu o surpriză de proporţii, band-ul care a deschis evenimentul fiind cât se poate de apreciat. Muzicienii danezi care alcătuiesc formaţia Blended Brew au oferit un spectacol pe cinste, cât se poate de energic, muzica lor descrisă ca fiind o îmbinare între „70’s şi 90’s rock“ fiind pe placul melomanilor.
– La mijlocul lunii martie, melomanii timişoreni pasionaţi de muzică rock au avut parte de o veste cât se poate de neplăcută, având în vedere că membrii trupei Within The Nova au anunţat faptul că formaţia nu mai există!
– Bogdan Mezofi şi colegii săi care alcătuiesc trupa clujeană Grimus au revenit în oraşul nostru pentru lansarea celui de-al 4-lea album al formaţiei, „Unmanageable Species”, recitalul oferindu-le celor prezenţi o seară agreabilă.
– Formaţia Axis a susţinut un recital în cadrul celei de-a 8-a ediţii a concursului European Blues Challenge, eveniment care s-a desfăşurat în Norvegia.


Alături de trupa Axis, care a reprezentat România, în care activează timişoreanul Silviu Dan Iliescu, la concurs au participat formaţii din nu mai puţin de 20 de ţări: Ungaria, Franţa, Olanda, Spania, Marea Britanie, Polonia, Luxemburg, Estonia, Germania, Finlanda, Slovacia, Elveţia, Portugalia, Danemarca, Belgia, Norvegia, Republica Cehă, Suedia, Italia şi Austria.

– Ultima oprire a mini – turneului susținut de formația maghiară Ivan & The Parazol în România a prilejuit rockerilor din Timișoara o seară plină de rock and roll, evenimentul fiind o explozie de culoare și energie în care garage-rock-ul a fost la putere. În deschiderea recitalului pe scenă au urcat trupa The Bluebay Foxes, care a reușit să încălzească atmosfera cu un sound de calitate primit cu aplauze sincere din partea spectatorilor. Ivan & The Parazol au continuat mai apoi cu un spectacol de zile mari, în care pe lângă melodiile incluse pe cele trei materiale discografice ale formației au strecurat și noul lor single „Serial Killer“, melodie care va fi inclusă pe următorul material discografic al trupei, care a fost înregistrat în legendarul studio EastWest din Los Angeles, loc unde de-a lungul timpului au imprimat discuri nume ca Frank Sinatra, The Beach Boys, Dolly Parton, Madonna, U2 sau Michael Jackson. La bis, maghiarii au interpretat și o versiune proprie a melodiei Add a kezed, interpretată în original de binecunoscuta formație maghiară Illes.

– DJ-eii timișoreni au avut parte de un workshop cât se poate de interesant care l-a adus marți seara în orașul nostru pe Simon Iddol, DJ și producător de muzică, unul dintre figurile de marcă a stilului edit/mashup/remix. Pasionații genului au avut parte de o serie de sfaturi de remix și mix multichannel din partea artistului maghiar. Workshop-ul care a inclus prezentarea noilor console Roland DJ-202, 505 și 808 a reprezentat un real spectacol pentru amatorii de muzici electronice și pentru pasionații de tehnică de mixaj.
– Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional De Chitară de la Timişoara a avut loc în perioada 9-16 martie. Au fost invitați să concerteze, în recitaluri solistice și camerale cu formule de duo și cvartet, artiști de renume internațional ai chitarei clasice: Thomas Kirchhoff & Dale Kavanagh, Christian Gruber & Peter Maklar , Johannes Moeller, Ioana Gandrabur. Noutatea acestei ediții a constituit-o evenimentul All Guitars In Concert.

– „Botezul “ formației The Weekend Bandits, le-a prilejuit celor prezenți o noapte plină de energie și distracție, prestația muzicienilor de pe scenă find apreciată pe deplin de public.

Aprilie 2018

– După ce la sfârșitul anului trecut artista timișoreană Amalia Gaiță și-a lansat albumul de debut cu un concert memorabil, creatoarea discului „Melting Sun“ a revenit în fața publicului într-o ipostază interesantă. Creative Mornings presupune o serie de întâlniri matinale care vizează în special domeniul creativ. Aceste întâlniri care se întâmplă în orase din întreaga lume au ajuns și în Timișoara, într-un mediu relaxat și prietenos.
– Amatorii de party din oraşul nostru au avut parte de o nouă premieră, alături de una din cele mai carismatice DJ-iţe italiene la ora actuală, Deborah De Luca, binecunoscută publicului local pentru prezențele ei pline de șarm în Timișoara. Având în vedere că biletele pentru show-ul ei din Timișoara din data de 13 aprilie s-au epuizat, organizatorii au anunțat faptul că artista italiancă va fi prezentă și în 14 aprilie.

– Unul din cele mai îndrăgite cluburi de underground din Timișoara, Daos Club și-a închis porțile la sfârșitul lunii aprilie. De-a lungul celor opt ani de existență clubul Daos a fost gazda a numeroase evenimente de seamă pentru scena muzicală a Timișoarei, aici având loc o serie de concerte și recitaluri cu formații cunoscute din scena națională și internațională. Imediat după închidere, clubul și-a redeschis porțile sub numele de Capcana.

– Laza Cnejevici, un adevărat rapsod al muzicii bănățene, atât românești, cât și sârbești, care a murit la vârsta de 79 de ani în decembrie 2015, a devenit cetățean de onoare post-mortem al comunei Birda. „Mii de mulțumiri domnului Stoian Marius, primarul localității Birda, Jud. Timis, colegului și prietenului meu Marius Cârnu, secretarului Moisa Daniel-Cornel și vice-primarului Marcu Sorinel. Acești oameni au făcut posibil ca tatăl meu Laza să fie onorat post-mortem: Casa de cultură din satul său natal, Sângeorge, îi poartă numele, iar comuna Birda l-a onorat cu titlul de cetățean de onoare“, a anunțat fiul său, Vlady Cnejevici.

– Tinerii muzicieni care alcătuiesc trupa timișoreană Peregrinii au aniversat cinci ani de existență printr-un concert inedit desfășurat în fața Sinagogii din Cetate, locul unde a avut loc și primul concert al formației.

– Legendarul solist al trupei Celelalte Cuvinte, Călin Pop, a fost prezent la Timișoara, pentru o lansare „între prieteni“ a celui mai nou material discografic solo, „Fără filtru“. Solistul și chitaristul trupei care şi-a început cariera printr-un concert care a avut loc la Casa Studenţilor din Timişoara în data de 13 decembrie 1981 nu se află la prima „abatere“ în ceea ce privește materialele discografice solo. Noul album vine după surprinzătorul „Undeva“ (2014) și reconfortantul „Ritual de iarnă” (2015), discurile reușind să prezinte laturi diverse ale artistului.

– Melomanii timșoreni au fost martorii lansării DVD-ului „Concertul“, filmul muzical ce spune povestea unor muzicieni care aleg să constituie un grup, Stepan Project Blues Foundation, cu care să cânte la prima ediție din iulie 2016 a Wolf Blues Festival de la Gărâna. Acțiunea începe cu perioada anilor ’70 – ’80 și se continuă, ca un arc peste timp, până în zilele noastre, intercalându-se cu concertul grupului din cadrul festivalului. După prezentarea făcută de Mimo Obradov și Mircea Mhăieș, la fața locului cei prezenți au avut parte de proiecția oficială „Concertul“, după care Ilie Stepan, Dixie Krauser, Horia Crişovan, Bogdan Bogy Nagy şi Florin Cvaşa au susținut un concert.

– Liderul formației Phoenix, Nicu Covaci a avut o apariție surpriză la Timișoara, cântând o piesă în cadrul concertului susținut de Vest Phoenix Cover. După ce a fost invitat să se alăture muzicienilor de către Titi Dragomir, celebrul muzician a apărut pe scenă alături de colegii săi din Phoenix, Costin Adam și Cristi Gram, momentul reușind să strângă aplauze furtunoase în rândul numerosului public prezent la fața locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.