Robu recunoaște că Primăria Timișoare are probleme financiare mari pentru a scuza...

Robu recunoaște că Primăria Timișoare are probleme financiare mari pentru a scuza eșecul finanțării UE a tramvaielor Armonia

3
DISTRIBUIȚI

tramvaiul armonia linia 2

Nicolae Robu a oferit, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la Primăria Timișoara, explicații cu privire la proiectul respins cu privire la accesarea de fonduri europene pentru 16 din cele 30 de tramvaie Armonia reabilitate, pentru care municipalitatea ar fi avut șansa să primească opt milioane de euro, recunoscând că municipalitatea are probleme financiare serioase.

Primarul Timișoarei a precizat, pentru început, că are un “gust amar pentru că s-a considerat că finanțarea pe Axa Retro a tramvaielor Armonia nu ar fi eligibilă, că reabilitarea tramvaielor Armonia nu s-ar încadra în ghidul pentru Axa Retro. Noi am fost mirați de acest verdict, pentru că atunci când s-a anunțat că vor fi decontate proiecte realizate pe venituri proprii, chiar s-a venit înspre noi cu insistențe să aplicăm, că nu prea există solicitări. Sunt foarte greu de îndeplinit condițiile. Noi am explicat cum stau lucrurile cu tramvaiele, ni s-a spus că nu e nicio problemă. Nu tramvaiele au o problemă, problema pentru care s-a considerat că un astfel de proiect nu e eligibil e legată de timing”.

Concret, Nicolae Robu a detaliat că Primăria Timișoara a putut să depună proiectul în speranța că va primi bani europeni pentru o parte dintre tramvaiele Armonia reabilitate din cauza situației financiare precare.


Astfel, potrivit edilului, “noi aveam un anumit termen de încheiere a furnizării de tramvaie Armonia. Furnizorii erau pregătiți să livreze toate tramvaiele, dar noi nu am vrut să ne încărcăm cu plăți mari pe o perioadă scurtă de timp în situația financiară oricum delicată. Nu am prelungit termenul, ci am dat ordin de încetare a lucrărilor. Altfel trebuia să scoatem bani și nu aveam de unde. Făcând asta, termenul în care ar fi fost livrate tramvaiele a ajuns să fie încadrabil în perioada de depunere a cererilor de finanțare pe Axa Retro. Și ni s-a spus că nu e nicio problemă, nimeni nu s-a legat de acest aspect. După planificarea inițială, ar fi trebuit să avem tramvaiele înainte de a porni Axa Retro și așa nu aveam cum să primim finanțare”.

Totodată, primarul a explicat că toată situația este interpretabilă, motiv pentru care reprezentanții municipalității vor depune o contestație, în speranța că vor primi, totuși, bani europeni pentru cele 16 tramvaie reabilitate.

“Dacă o să avem câștig de cauză la contestație, ne vom bucura. Dacă nu, ne vom vedea de treabă în continuare, așa cum ne-am planificat inițial. Nu ne stricau opt milioane de euro. Nu poți pierde ceva ce nu ai. Din cauza situației fiannciare s-a creat o șansă de a obține fonduri europene. Finanțarea Retro a apărut după ce noi am fi terminat cu reabilitarea tramvaielor Armonia. Neavând bani, am împins mai târziu perioada de realizare a tramvaielor și am ajuns suprapuși în perioada în care se puteau depune cereri pentru Axa Retro. Cei de la ADR Vest au considerat că nu trebuie luat în calcul acel termen decalat, ci termenul inițial. Dacă am fi avut bani, se termina cu tramvaiele Armonia înainte de a fi oportunitatea de finanțare pe Axa Retro. Nu ne-am înghesuim să plătim tramvaiele într-o perioadă foarte scurtă și am ajuns să avem o suprapunere cu perioada în care se pot depune cereri pe Axa Retro”, a mai afirmat Nicolae Robu.

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.