Satul-muzeu cumpărat în întregime de un fost locuitor FOTO

Satul-muzeu cumpărat în întregime de un fost locuitor FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1023288825">

Unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din valea Jiului, considerat a fi un mare filantrop,  Emil Părău a devenit cunoscut şi pentru numeroasele sale iniţiative şi investiţii în staţiuni sau zone cu potenţial turistic, din dorinţa de a mări atractivitatea întregii zone şi de a atrage cât mai mulţi vizitatori.

Cu câţiva ani în urmă, acesta a cumpărat satul în care a copilărit, şi care devenise o aşezare părăsită. Cu toate că localitatea era odinioară destul de bogată, deoarece scăpase de colectivizare iar la marginea sa se aflau mine de aur, tinerii l-au părăsit de peste trei decenii şi au plecat la oraş în căutarea unui loc de muncă mai promiţător. Satul Roşia se află într-o zonă superbă din Munţii Metaliferi, la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Alba, şi din cele câteva zeci de familii care trăiau aici, doar un localnic în vârstă a refuzat să-l părăsească. În jurul gospodăriei sale, totul a rămas pustiu şi peste satul de altădată s-a aşternut uitarea.

Emil Părău l-a găsit sălbăticit, iar casa părintească ajunsese aproape o ruină. Şi-a suflecat mânecile şi s-a apucat de treabă împreună cu o echipă de meşteri, şi-a renovat casa părintească, a ridicat un monument la intrarea în sat şi unul în faţa singurei case locuite. Cei care mai aveau case şi proprietăţi în localitate au văzut în omul de afaceri plecat din satul lor un investitor care ar putea salva aşezarea şi i-au propus să-i vândă casele şi terenurile pe care le aveau acolo. Încet-încet, în decurs de zece ani, Părău a devenit proprietarul întregului sat, care are 300 de hectare de teren şi în jur de 50 de case, cele mai multe destul de dărăpănate, pe care oamenii s-au grăbit să le dea pe bani puţini, pentru a nu pierde totul.

Un sat-muzeu, după exemplul prinţului Charles

Omul de afaceri hunedorean s-a gândit să urmeze exemplul dat de prinţul Charles, care a săvârşit minuni la Viscri şi în alte sate transilvănene, şi s-a apucat de renovarea câtorva case, pentru a da viaţă satului Roşia şi a-l transforma într-o aşezare turistică, un adevărat muzeu viu, în care vizitatorii care doresc să să se poată bucura câteva zile de linişte şi de trai patriarhal, să găsească în cămări toate merindele pe care le aveau ţăranii odinioară, de la carnea afumată ţinută în untură şi murături până la legumele din grădină şi butoiul cu răchie, să se gospodărească singuri şi să reînvie vechi meşteşuguri şi obiceiuri, precum claca şi şezătorile, unde se depănau fel de fel de poveşti, să trăiască aidoma ţăranilor de altădată.

Şi la Roşia, ca peste tot, fiecare casă are o poveste a ei, care aşteaptă să fie istorisită, pentru a fi cunoscută şi de cei care petrec câteva zile între zidurile ei. Emil Părău vrea reînvie şi vechi ocupaţii ale satului, cu participarea turiştilor, pentru a reface atmosfera de odinioară a satului, în care timpul se deapănă după anotimpuri.

Ciclism montan în Valea Jiului

Omul de afaceri a făcut investiţii importante şi la Straja pentru sezonul de iarnă, unde a construit şi un tunel pe pereţii căruia sunt pictaţi 365 de sfinţi şi alte scene religioase, prin care se poate ajunge la un schit de lemn, mai ales când drumul prin nămeţi e aproape imposibil. El a amenajat la Straja şi două trasee de ciclism montan, care-i atrage pe cei pasionaţi de acest sport şi nu numai, în lunile de vară. Emil Părău spune că în întreaga vale a Jiului pot fi amenajate trasee pentru biciclete pe aproape 600 de kilometri, într-un proiect mai amplu de turism montan, care să facă întreaga zonă atractivă şi pe timpul verii, şi speră să găsească şi alţi investitori dispuşi să contribuie la materializarea acestei oportunităţi turistice.

La aniversarea Centenarului, tot Emil Părău a fost cel care a ridicat un uriaş drapel la graniţa Văii Jiului, pentru a evidenţia împlinirea celor o sută de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.

Sursă foto: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.