Solistul formației Bosquito, Radu Almășan, este invitatul special al operei de rock...

Solistul formației Bosquito, Radu Almășan, este invitatul special al operei de rock simfonic „Meșterul Manole”, compusă de Josef Kappl

0
DISTRIBUIȚI
Opera rock simfonic Meșterul Mnaole a fost compusă de Josef Kappl

După premiera absolută ce a avut loc pe scena Sălii Capitol acum cinci ani, „Meșterul Manole”, opera Rock-Simfonic compusă de Josef Kappl pe un libret de Victor Cârcu revine pe aceeași scenă, în data de 10 decembrie. Asociația Memoria Culturii în parteneriat cu Filarmonica Banatul din Timișoara face posibil acest demers demult așteptat, cu susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale, și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018.

Opera este una dintre cele mai originale compoziții în contextul muzicii contemporane, o îmbinare strălucită între motive muzicale de inspirație folclorică, momente de rock autentic și scriitură orchestrală simfonică. Beneficiază de libretul scris de Victor Cârcu, adaptând legenda Meșterului Manole într-o formă cantabilă operistică.

„Meșterul Manole” va fi prezentat sub formatul operelor în concert, avându-i în distribuție pe baritonul Dan Patacă (Manole Alb), mezzo-soprana Mihaela Ișpan (Miruna), bas-baritonul Lucian Onița (Manole Negru) și, ca invitat special, pe Radu Ioan Almășan (Povestitorul). Participă Orchestra și Corul Filarmonicii “Banatul” din Timișoara, precum și autorul Josef Kappl, care va interpreta partitura chitarei bass în grup de trio rock alături de Ion Dorobanțu (chitară) și Cristi Rațiu (tobe). Dirijorul orchestrei și a corului este maestrul Radu Popa.

Mesajul operei, în cheia în care a fost scrisă, are o receptare directă, imediată, într-un limbaj muzical accesibil oricărui om ce se consideră a fi român.


Avem nevoie să ne amintim în condițiile socio-politice actuale de valorile românești autentice, de spiritul și morala creștină, de ideea de sacrificiu și puterea de jertfire a poporului român. Este mai necesar ca oricând a reînvia în conștiința românilor de pretutindeni legendele care constituie chintesența spiritului românesc. Această lucrare, compusă între 2008 și 2013, deși foarte tânără, are nevoie de scenă pentru a se pune în valoare și a interacționa cu publicul.

„La întrebarea 《De ce tocmai Opera Rock – Simfonic Meșterul Manole?》 Josef Kappl, compozitorul operei, răspundea metodic și retoric:- pentru că e legendă! – pentru că e istorie! – pentru că este unică! – pentru că s-a născut în Timișoara! – pentru că s-a bucurat de mult succes! – pentru că publicul timișorean o dorește și o merită!“, spun realizatorii acesteia

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Opera Rock Simfonic Meșterul Manole este un spectacol ideal care aduce laolaltă artiști români celebri, creația muzicală de valoare și spiritul legendei Meșterului Manole, unul dintre cele mai puternice și emblematice personaje din simbolistica românească, exemplu tulburător de jertfă și sacrificiu suprem. Proiectul este organizat de Asociația Memoria Culturii în parteneriat cu Filarmonica Banatul Timisoara, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar producătorul executiv este Ion Dorobanțu. Intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.