Soluția găsită astfel încât Castelul Huniade din Timișoara să poată fi vizitat,...

Soluția găsită astfel încât Castelul Huniade din Timișoara să poată fi vizitat, chiar dacă nu este complet reabilitat

0
DISTRIBUIȚI

Castelul Huniade, unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Timiș, aflat chiar în centrul Timișoarei, este greu de pus în valoare. Atracția turistică stă închisă de ani de zile, în urma unor blocaje.

Conform președintelui Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, în acest moment se realizează recepția lucrărilor de consolidare efectuate la aripa de nord-vest.

„Castelul Huniade este unul dintre cele mai importante obiective din cadrul patrimoniului cultural. Constructorul care realizează aripa de nord-vest a solicitat beneficiarului, și anume Muzeul Național al Banatului, demararea recepției. A mai fost demarată recepția în urmă cu un an de zile, dar la momentul întâlnirii atunci a comisiei de recepție, unii membrii ai comisiei de recepție nu au semnat și au adus anumite solicitări de modificare în cadrul proiectului.


I s-a pus în vedere constructorului să realizeze aceste remedieri. Dacă le-a realizat la momentul ăsta, și eu consider că le-a realizat, altfel nu avea voie să convoace din nou comisia de recepție, se va întruni comisia de recepție, va constata îndeplinirea proiectului și sperăm să recepționăm această lucrare, care durează de aproximativ zece ani de zile și să închidem aripa de nord-vest. În ianuarie, februarie sperăm să fie gata recepția la latura de nord-vest”, a explicat Călin Dobra.

Potrivit șefului CJ Timiș, doar după ce recepția lucrărilor la aripa de nord-vest va fi finalizată, se poate avea în vedere atragerea de fonduri pentru restaurarea castelului.

„În momentul acela, la obiectivul Castelul Huniade putem discuta că este un obiectiv liber de sarcini, fără niciun fel de probleme și putem gândi un alt proiect. La nivelul fondurilor europene, privind patrimoniul cultural, nu mai avem cum să accesăm, suma era și cinci milioane de euro întreg bugetul, nu era suficientă pentru realizarea castelului. Avem o posibilitate și deja am pus actele la Ministerul Culturii pentru programul din fonduri guvernamentale privind restaurarea patrimoniului cultural, dar avem toată disponibilitatea de a susține și din bugetul propriu al consiliului județean realizarea acestui obiectiv de investiții”, a detaliat Călin Dobra.

Președintele CJ Timiș a mai precizat că se are în vedere chiar și deschiderea parțială a Castelului Huniade, începând cu anul 2020, astfel încât acesta să poată fi vizitat de turiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.