Persoanele fără adăpost, ajutate de ASU Poli. Suporterii, alpinistul Horia Colibăşanu şi...

Persoanele fără adăpost, ajutate de ASU Poli. Suporterii, alpinistul Horia Colibăşanu şi oamenii străzii au petrecut împreună o noapte sub cerul liber GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-72768729">
Foto: Virgil Simonescu

Eveniment unic pentru un club de fotbal din ţară. ASU Politehnica a mobilizat zeci de timişoreni pentru a petrece o noapte în aerul rece al lunii decembrie şi pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă persoanele fără adăpost, cât şi fonduri pentru aceştia. Acţiunea formaţiei susţinută de suporteri şi-a atins în bună măsură scopul. La arena „Ştiinţa” au sosit inclusiv persoane din rândul celor afectaţi direct de problemă iar mesajul a ajuns şi pe plan naţional, purtat inclusiv de cuceritorul Everestului, Horia Colibăşanu.

Lângă baloanele pentru terenurile sintetice de lângă arena „Ştiinţa” s-a instalat o adevărată tabără pentru cei care au dorit să experimenteze o noapte sub cerul liber. Mai mulţi fani, dar şi alţi cetăţeni s-au echipat cum au putut mai bine, cu saci de dormit şi haine groase. Bineînţeles, condiţiile au fost mai uşor de suportat faţă de cei afectaţi de probleme sociale. Un mic foc de tabără, standuri cu ceai şi cafea, mâncare la ceaun, muzică, dar şi un ecran pe care a rulat expediţia lui Horia Colibăşanu pe Everest, lucruri care au încălzit atmosfera.

„Am fost chemat de Sebastian de la Druckeria, e dedicat oamenilor fără adăpost, care vara cred că sunt mai okay, dar iarna o duc destul de rău, îi mai văd aici în baloane la fotbal, mai intră să se încălzească. Cei care fac sport îi înţeleg, sunt compasivi, dar eu cred că toată societatea ar trebui să fie aşa şi să doarmă din când în când măcar o noapte afară şi să vadă cum e, e greu cred eu. Şi cred că toţi suntem răspunzători, vedem la ştiri că un om al străzii a murit de frig. Trebuie să încercăm să-i ajutăm. Acţiunea din seara asta face un pic pentru ei. Adună nişte bani pentru Centrul de noapte, care are cheltuieli foarte mari şi care-i ajută. Le oferă un adăpost în timpul nopţii”, a declarat Horia Colibăşanu.

Alpinistul recordmen a mărturisit că a venit dotat chiar mai bine decât în expediţiile sale, unde e importantă şi greutatea încărcăturii. „Eu am un sac de dormit foarte bun, spre deosebire de oamenii străzii. Ţin minte că acum 20 de ani, când nu aveam echipament, nopţile la munte erau foarte grele iar prietenii care mergeau să viziteze Canada îmi spuneau: ştii că acolo oamenii străzii au saci de dormit care rezistă la -20 de grade! Şi puţin îi invidiam că nu-mi permiteam un asemenea sac, dar adevărul e că nu ai ce invidia la o asemenea situaţie şi cel mai bine e să fii în casă. E un sac mai gros pe care-l am aici, în Himalaya merg cu unul mai uşor, acolo cea mai mare problemă nu e frigul, ci lipsa oxigenului şi prefer să tremur un pic de frig decât să trag după mine un sac foarte greu”, a mai spus Colibăşanu.

Banii strânşi la eveniment vor fi drecţionaţi către Federația Caritas a Diacezei Timișoara, o organizație non-guvernamentală ce luptă de mai bine de 25 de ani pentru combaterea problemelor sociale din Timișoara. „E într-adevăr o acţiune inedită, ca de fiecare dată încercăm să facem lucruri care să atragă oamenii şi ne dorim să facem ceva concret pentru cei din jurul nostru. Sperăm să vină cât mai multă lume alături de noi şi să reuşim să facem ce ne-am propus cu această acţiune. Mă bucur că au venit în număr atât de mare oamenii. Ne place tot timpul să abordăm probleme mai dificile, e un proiect pe care-l doream încă de anul trecut, dar atunci nu ne-au ajutat vremea foarte mult. O să mergem probabil şi pe la adăpost să ducem nişte porţii de mâncare. Chiar sperăm să vină alături de noi cât mai mulţi. Horia e omul nostru şi l-am susţinut de fiecare dată când a avut expediţii. Mă bucur că a venit alături de noi”, a explicat Sebastian Novovic, preşedintele Asociaţiei Suporterilor Timişoreni „Druckeria”.

ASU Politehnica joacă astăzi cu Energeticianul în Liga a II-a chiar pe terenul „Ştiinţa”, de la ora 14.00, iar unii fani ar putea rămâne pe arenă până la meci.

Oameni ai străzii medaliaţi cu argint la Homeless World Cup

La stadion au venit şi mai mulţi tineri cu probleme sociale luaţi sub aripa protectoare a lui Mihai Rosus, de la Biserica Metanoia. Prin asociaţia „Fotbal de Stradă” acesta a mers cu o parte din ei anul acesta la Campionatul Mondial dedicat persoanelor fără adăpost, găzduit de Mexic. Aici, România a luat argintul unei competiţii secundare, fiind astfel şi a 18-a din cele 40 de participante. „E o acţiune extraordinară, în care suporterii Politehnicii Timişoara sunt alături de persoanele cu probleme şi nevoi. E un lucru fantastic. Lucrez de 20 de ani în domeniul social, am un program de integrare în societate prin fotbal. Îi duc pe aceşti oameni care stau pe stradă sau au probleme sociale îi duc la campionate mondiale, unde le cântă imnul şi fac şi ei ceva pentru ţara asta. 75% din ei se integrează şi ajută la rândul lor pe cineva”, a spus Mihai Rosus.

Unul dintre aceşti tineri e Lucian Imbrian, care a fost găsit de Rosus în anul 2012. „Se chinuie cu noi şi ne sprijină în continuare. Are prea multă răbdare cu noi. Noi greşim şi nu vrem. Eu am fost la casa de copii din Periam până la 12 ani, după care mi-am luat inima în dinţi, am plecat, mama m-a luat de acolo… Îi mulţumesc că ne-a ajutat şi am obţinut ce mi-am dorit, o medalie la fotbal. El ne susţine în continuare (…) E foarte greu, sunt alţii care nu ştiu să se descurce. Eu dorm la cineva aici în Complex, care mi-e ca un tată şi e ca şi mine…”, a povestit tânărul.

La acţiune a luat parte şi Ştefan Cojocnean, care a mai sprijinit în trecut persoane fără adăpost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.