Tradiții de Crăciun, în Timiș. De ce merg feciorii din două sate...

Tradiții de Crăciun, în Timiș. De ce merg feciorii din două sate cu “calul” și cu “Beethleemul” la colindat

0
DISTRIBUIȚI

Tradiții vechi de sute de ani încă se mai păstrează în județul Timiș, de Crăciun. Astfel, într-un sat, feciorii merg cu “calul” la colindat la fetele bune de măritat, iar într-altul se merge cu “Beethleemul”.

O tradiție din bătrâni este încă păstrată în satul Pesac, din județul Timiș, de Crăciun. Viceprimarul comunei, Mihail Lungu, ne-a declarat că tinerii din sat merg la colindat cu “calul” la fetele de măritat. Astfel, băieții se costumează și interpretează o scenetă a celor trei magi, cărora li se alătură și un cititor în stele.

De asemenea, alți colindători sunt îmbrăcați în haine de oșteni, iar unul dintre ei poartă un cal realizat din lemn în jurul brâului. Acesta interpretează rolul lui Irod călare, iar un alt colindător este Irod pe jos. Totodată, un alt colindător este “cătană”, care trebuie să “păzească” coada calului, astfel încât să nu o taie cineva.

Tradiția spune că tinerii merg la colindat cu “calul” la fetele nemăritate, astfel încât acestea să-și găsească repede jumătatea.

“Feciorii din sat merg cu calul la fetele tinere, de măritat, este o tradiție foarte veche care încă se păstrează la noi în sat. Se strâng șapte, opt băieți, care merg prima dată la biserică, iar apoi pornesc prin sat la colindat, prima dată la casele tuturor feciorilor din formație, dar și la rude.


Feciorii sunt îmbrăcați în costume populare, cătana , îmbrăcat în haine de armată, ține o sabie de lemn în mână. De asemenea, colindătorii merg cu un cal din lemn după ei. Este o tradiție care se practică în seara de Ajun a Crăciunului, iar în schimbul mersului cu calul, feciorii primesc prăjituri, țuică”, a explicat Mihail Lungu.

De asemenea, în comuna Dudeștii Vechi, tot din județul Timiș, încă se păstrează tradiția “colindatului cu Beethleemul”. Obiceiul învățat de la strămoși este unul practicat de bulgarii catolici din sat, care însă a fost preluat și de românii din localitate.

Pavel Velciov, referent cultural în cadrul Primăriei Dudeștii Vechi, ne-a declarat că merg la colindat cu Beethleemul copiii și tinerii din sat, cu scopul de a le ura sătenilor belșug și sănătate în anul care vine. Interesant este faptul că aceștia merg la colindat purtând o iesle în miniatură cu ei, care este într-o bisericuță de lemn. Tradiția spune că de Crăciun merg la colindat cu Beethleemul doar băieții.

“Merg la colindat cu Beethleemul grupe de câte cinci copii sau tineri, dintre care doi sunt îngeri, doi sunt păstori, iar unul este ajutor de păstor, care interpretează o întreagă scenetă, care durează șapte, opt minute. Colindătorii intră în casă, iar păstorii se culcă pe jos. Îngerii încep să cânte, apoi cel mai mic dintre pastori îi trezește, spunând că a auzit un glas de înger, care i-a zis că s-a născut Mesia. În timpul scenetei, se hotărăsc să plece către Beethleem și se închină în fața pruncului Iisus și îi oferă daruri. De asemenea, colindătorii cântă în casa gazdelor și un cântec de urare la sfârșit de an, le urează oamenilor să fie mai buni la suflet. Este un obicei vechi de cel puțin o sută de ani, care încă se mai păstrează”, a afirmat Pavel Velciov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.