Zi de doliu la Timișoara, în amintirea martirilor Revoluției: „Nu a meritat...

Zi de doliu la Timișoara, în amintirea martirilor Revoluției: „Nu a meritat sacrificiul” FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-316455677">

Instituțiile publice din Timișoara au arborat, astăzi, drapelul României în bernă, data de 17 decembrie fiind zi de doliu. Asta pentru că, acum 29 de ani, erau împușcați primii oameni pe străzile orașului, în timpul Revoluției Române.

În amintirea celor care au murit pentru libertate, la Timișoara au avut loc mai multe manifestări. Astfel, în mai multe biserici din oraș au fost organizate slujbe de pomenire a eroilor Revoluției.

De asemenea, la fel ca în fiecare an, zeci de persoane s-au adunat în Cimitirul Eroilor, locul în care sunt înmormântați cei care au murit în timpul Revoluției din Decembrie 1989. Reprezentanți ai autorităților locale, revoluționari, precum și rude ale celor morți acum 29 de ani, au participat la o slujbă de pomenire, la un parastas și au depus coroane de flori la Monumentului Eroilor. În fața acestui au fost așezate și aproximativ o sută de candele personalizate cu chipurile martirilor Revoluției.

Familiile și prietenii celor care au murit acum 29 de ani pentru libertate au oferit, la finalul slujbei de pomenire, fructe, colivă, vin sau dulciuri celor care au participat la manifestările organizate în Cimitirul Eroilor. Acestea au fost așezate pe o masă lungă de peste zece metri, printre tablouri cu chipurile unor eroi ai Revoluției.

„Cei ce s-au jertfit în 1989 s-au jertfit pentru noi, ca astăzi să fie mai bine, să ducem un trai mult mai bun, mai decent, să avem voie să ne spunem cuvântul, să ne spunem suferința, durerea. Suntem liberi, cinste lor, să nu-i uităm, că nu avem niciun drept să-i uităm”, a declarat Dimitrie Voichiță, care a participat la parastas.

„M-aș bucura ca generațiile de după Revoluție și cele care vor veni să nu uite că cineva a plătit cu prețul vieții această libertate și mie îmi pare rău că foarte mulți dintre noi înțelegem această libertate greșit. Cred că ar trebui să fim mai buni, să ne ajutăm, să ne iertăm”, a afirmat Marius Bogdan. Bărbatul a fost rănit în timpul Revoluției din Decembrie 1989, fiind împușcat. Acesta avea 20 de ani.

„Eu l-am pierdut pe băiatul meu la Revoluție, în 17 decembrie, avea 23 de ani, a fost împușcat în Piața 700. Vin în fiecare an la cimitir. Nu a meritat sacrificiul, dar asta a fost, dacă așa s-a întâmplat, că tot e greu și tot se trăiește rău”, a povestit Ana Belici.

La manifestările organizate în Cimitirul Eroilor a participat și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, care a declarat că „fiecare 17 decembrie este un prilej de aducere aminte de acele vremuri cu totul speciale din Decembrie 1989 și, în primul și în primul rând, ne gândim cu pioșenie la cei ce nu mai sunt printre noi, la cei ce și-au jertfit viața atunci, au avut curajul să facă asta, să se expună pentru libertate. Le purtăm un veșnic omagiu și avem datoria să fim prezenți în locurile de omagiere a sufletelor lor”.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei „Memorialul Revoluţiei”, la Timișoara au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 – 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.